Plantinavia holder sommerferie. Næste levering: Uge 37 (pottedyrket).

Alternativer til buksbom

Buksbomhalvmøllet: Hvad kan vi gøre? Alternativer til buksbom

Siden sommeren 2018 har buksbomhalvmøllet (især dets larver) været et alvorligt problem for mange buksbom-hække i Nordeuropa. Møllet har været i Europa et stykke tid, men det blev først for alvor til et skadedyr sidste år. Mange gartnere, producenter og privatpersoner spørger sig selv: Hvad kan vi gøre mod dette møl? Brug af pesticider anbefales ikke, og andre midler kan hjælpe – men buksbomhalvmøllet dets laver vil vende tilbage. En anden løsning kan være at skifte buksbommen ud med en anden plante. Men hvad er alternativerne til buksbom? Vi har lavet en liste til dig.

Japansk kristtjørn

Japansk kristtjørn (Ilex crenata) er en sort af kristtjøen, der udadtil ligner en buksbom ret meget. Ligesom buksbom har den små, afrundede blade. Japansk kristtjørn er som buksbom nem at trimme eller beskære til den form man ønsker, og den er hårdfør. Den store forskel på japansk kristtjørn og buksbom er, at førstnævnte bærer frugt om foråret, i form af små sorte bær.

Japansk kristtjørn (Ilex crenata)

Taksen som en alternativ til buksbom – et året rundt grønt og nemt at trimme

En anden erstatning, som slet ikke minder om buksbom, men alligevel findes i mange haver, er taks (Taxus baccata). Modsat buksbommens runde balde har denne plante nåle. Dog forbliver taks ligesom buksbommen grøn hele året, og den er nem at trimme eller beskære til den form, man ønsker. På dette punkt ligner den buksbom og kan udgøre en glimrende grænse for din have eller gård.

En anden erstatning for buksbom: Liguster

En ligusterhæk er grundet sin lignende bladform også en populær erstatning for buksbom. Den eneste forskel er, at bladene hos liguster er både meget større og mere spidse end hos buksbom. Liguster er en hurtigvoksende hækplante og er semi-stedsegrøn – stedsegrøn liguster, hvilket vil sige at nogle blade – men aldrig ret mange – falder af før vinter. Liguster vokser hurtigt og kræver ikke megen pleje, og derfor er det endnu en plante, der kan vokse i skyggen.

Andre muligheder

Det er en svær beslutning at skille sig af med sin buksbom. Selvfølgelig er det ingen spøg at grave din hæk eller dine hække op (især ikke, hvis du har passet dem i årevis) og smide dem i kompostbunken. Men der er desværre ikke rigtig noget middel mod buksbomhalvmøllet. Du kan bruge kemiske pesticider baseret på biologi. Pesticider mod larver og bladlus kan også hjælpe, men der er ingen garanti for at de virker helt. Dertil kan det være, at buksbomhalvmøllet bare vender tilbage året efter.

Hos Plantinavia kan du besøge vores store udvalg af hækplanter som indeholder, udover de overnævnte, forskellige hæk typer lige fra bøgehæk, avnbøg hæk, laurbærhæk til syrenhæk og tjujahæk.

Trillebør

0 produkter

Ingen varer i kurven.