Plejeråd til dine (nye) hækplanter

 

 

Plantning og vedligeholdelse af hækplanter

Alle kan plante en smuk hæk, men pleje og vedligeholdelse af hækken bør udføres korrekt. Det er ikke bare at grave et hul, sætte planterne i det og give dem rigeligt med vand. Da vi er en kilde til oplysninger om hækplanter, vil vi gerne informere dig om din rigtige måde at plante din hæk på. Hvis du følger disse anvisninger, vil du få en hæk der er så sund og smuk som muligt, længst muligt. I sidste ende har du brugt en del tid og energi på at finde den hækplante, der bedst passer til din haves udseende og forhold, så den fortjener intet mindre end at blive plantet og vedligeholdt korrekt.

At plante din hæk

Den bedste måde at begynde at plante din hæk på, er at gøre din have klar til dens nye beboer. Når du har bestemt, hvor du vil plante din hæk, skal du fjerne alt ukrudt fra dette område, så det ikke optager noget af den næring, din nye hæk skal bruge til at vokse. Så graver du en grøft langs længden af din nye hæk. Hvis du afmærker midten med reb eller sejlgarn, er det nemmere at grave en lige grøft. Denne grøft bør være omkring 20 centimeter dybere og bredere end planternes rødder. Når du har gravet, skal du perforere jorden for at sikre god dræning og smide et lag jord tilbage i grøften. Denne løse jord vil give din plantes rødder plads til at udvikle sig og give planten plads til at vokse. Anbring planterne, og sørg for at toppen af rodklumpen ender i jordhøjde, og luk så til med resten af jorden.

At vedligeholde din hæk

Når din hæk er blevet plantet, skal du sørge for at holde dens omgivelser fri for ukrudt, i det mindste til hækken har fået fat. En vigtig del af vedligeholdelsen er også at vande din hæk, da den skal have vand mindst 2 gange om ugen for at holde sig sund og stærk. Regn er selvfølgelig en vigtig vandkilde for en hæk, men sørg for selv at vande din hæk ofte, så den ikke tørrer ud. Aftenen er den bedste tid på dagen at vande dine planter på. Hvis du vander dine planter i løbet af dagen, er der en risiko for at vandet vil fordampe før det når frem til rødderne. Dette gælder især om sommeren. Derfor anbefaler vi, at du bruger en drypslange mindst 2 nætter pr. uge.

At beskære din hæk

Trinene beskrevet ovenfor er stort set de samme for alle stedsegrønne og løvfældende hækplanter, men kravene til beskæring er meget forskellige. Visse løvfældende planter kræver ikke mere beskæring, end at man hvert år fjerner døde eller syge blade, men nogle hurtigtvoksende nåletræer såsom Tuja plicata kræver mindst to grundige beskæringssessioner om året. Det er bedst at foretage beskæringen på overskyede dage mellem maj og september. Blomstrende hække skal almindeligvis trimmes lige efter de er kommet i blomst.

Prunus Etna Blatt

Har du spørgsmål om, hvordan man plejer hækken før og efter plantning? Vi har gjort det let for dig og givet svar på alle de mest almindelige spørgsmål herunder:

  1. Glem ikke at vande dine planter, og særligt når temperaturen stiger over 12 grader er det vigtigt, at de får nok vand. 1-3 gange om ugen afhængigt af vejr, varme og placering. Jorden skal holdes fugtig helt ned til rødderne, men skal hverken være helt våd eller tør. Det er bedre at vande sjældnere og bruge mere vand per gang end at vande lidt oftere. Tjek altid fugtigheden før vanding, så de ikke får for meget vand.
  2. Et tip er at købe en fugtmåler i din lokale havebutik. De koster ikke særlig meget, og så ved du med sikkerhed, at dine planter får perfekt med vand.
  3. Det er helt normalt, at planterne mister noget farve, bliver lidt brune, får gule blade eller ser mere trætte ud efter plantning. De lægger nemlig al deres energi i at slå rødder og skal nok blive grønne og smukke igen, så snart de har rodfæstet sig i jorden.
  4. Du behøver ikke at gøde din hæk i forbindelse med plantning – vent til næste forår.
  5. Din nyplantede hæk behøver ikke at blive beskåret det første år. Fra år 2 anbefales det at klippe/beskære hækken 1-2 gange om året for at holde den lige og pæn.
  6. Skal du vinterdække dine hækplanter eller ej? Tja, det er et kontroversielt emne … Vi anbefaler, at du dækker dine planter, hvis du ved, at de står i er meget blæsende/solrigt område, eller hvis du har en nyplantet bladhæk. Thujaer og Idegran kan få forbrændinger, hvis de får for meget sol, mens jorden stadig er frossen. Det skader aldrig at beskytte dem mod den stærke forårssol.
  7. Forbered dig på plantning ved at grave en grøft, inden dine planter ankommer. Grøften skal være mindst 20 cm dybere og bredere end rodklumpen.
  8. Du kan se størrelsen på rodklumpen på hjemmesiden, hvis du går ind og kigger under din valgte størrelse og derefter finder på de små ikoner under billedet. Et af disse ikoner viser størrelsen på rodklumpen/potten.
  9. For krukkeplanter skal du grave en grøft, der er mindst 35 cm dyb og bred. I tilfælde af dårligt drænet jord skal du grave endnu dybere og lægge dræning i bunden, så rødderne ikke står i vand, der ikke kan drænes.

Trillebør

0 varor

Ingen varer i kurven.