Nåletræshække

Nåletræer er ofte de første planter, folk kommer på, når de tænker på hækplanter. Dét siger i sig selv noget om, hvilken status nåletræer har som en fremragende hækplante. De fleste koglebærende hækplanter forekommer ikke naturligt i Skandinavien, men det gør dem ikke mindre egnede til skandinaviske hække. Tværtimod. Nåletræshække er blandt de mest almindelige hække i Europa. Mange typer, såsom fyr- og grantræer, har spidse og nåleformede blade, men disse bruges normalt ikke som hækplanter.

Thuja Brabant

Thuja occidentalis 'Brabant'

fra 51 kr.
Thuja Smaragd

Thuja occidentalis 'Smaragd'

fra 56 kr.
Kæmpethuja

Thuja plicata

fra 96 kr.
Taks Hicksii

Taxus media 'Hicksii'

fra 76 kr.
Taks Hillii

Taxus media 'Hillii'

fra 96 kr.
Almindelig Taks

Taxus baccata

fra 117 kr.

Den største gruppe koglebærende hækplanter – cypres, ceder og rødtræ – har bløde, flade og skællede blade snarere end nåle og stikker slet ikke. Dette bidrager til nåletræshækkes venlige udstråling. Nåletræer er virkelig blevet et fænomen i den moderne have. Og modsat hvad mange tror, er der ikke bare én slags nåletræ. Der er over 600 forskellige arter, og en række af dem er passende at bruge som hækplanter. Typiske hækplanter omfatter almindelig taks (Taxus baccata) og tuja-varieteterne (Tuja plicata og Tuja occidentalis) med den hvide ceder “Brabant” som en af de mest populære dyrkede tuja-varieteter. Selv uerfarne gartnere vil kende til disse hækplante-varieteter. Alle disse arter er stedsegrønne og skal nok holde din have grøn og farverig året rundt.

Afskærmningshække af nåletræ

På latin hedder de nåletræer “cōnifer”, hvilket ganske enkelt betyder “koglebærende”. Dette henviser til de kogler, som de fleste nåletræer kan genkendes ved. Nåletræer er blandt de mest hårdføre hækplanter, man kan få. De fleste nåletræsarter er naturligt forekommende i Nordamerika og Østasien, hvor man kan opleve store skove, men de arter vi omtaler her skal nok klare sig godt i europæisk jord hvis de holdes korrekt. Nåletræer er ikke kun populære som hækplanter, deres harpiks og træ er også eftertragtede. Faktisk er blødtræ fra nåletræer af stor økonomisk vigtighed, da det står for næsten halvdelen af verdens årlige tømmerproduktion, og den kemisk behandlede træmasse man laver af det ofte bruges i produktionen af plastik og papir.

Nåletræernes lange liv kan også være en af grundene til, at folk gerne vil dyrke hække af nåletræssorterne. De tykke og ældste levende træer på planeten er såmænd alle nåletræer. Man har fundet et fyrretræ i White Mountains, Californien, som man har estimeret er mindst 4.500 år gammelt. Enkelte estimater siger endda, at det er over 5.000 år gammelt. Og selvom disse levetider er exceptionelle, beviser de at under de rette forhold kan en nåletræshæk måske blive hos dig livet ud. Hvis du giver et nåletræ den smule opmærksomhed, det kræver, vil du blive belønnet med en smuk afskærmningshæk, der nok skal sikre dig privatlivets fred i lang tid.

Beskæring af nåletræshække

Hvis hyppig pleje ikke lige er din kop te, er en nåletræshæk nok ikke det rigtige for dig. Det er absolut nødvendigt at beskære hvert år hvis du ønsker en velholdt, velformet og tæt hæk. Den bedste tid at gøre det på er i begyndelsen af august, så tæt på den anden vækstperiode som muligt. Visse varieteter har godt af at blive beskåret to gange årligt. Hvis du har en af disse varieteter i din have, anbefaler vi at beskære den kort efter den første vækstperiode i juni, og så igen omkring begyndelsen af august. Heldigvis er det ikke ret svært at beskære et nåletræ. Det tager bare lidt tid. Normalt kræver nåletræer ikke gødning. Som en tommelfingerregel skal stedsegrønne hækplanter ikke have gødning, modsat de fleste løvfældende planter.

Det er ikke svært at vælge det rette nåletræ. Hver forskellig type nåletræshæk har særlige egenskaber, som afgør i hvor høj grad den er egnet som hækplante for dig. Leyland-cypressen, for eksempel, er populær på grund af dens utrolige væksthastighed, men vi tilbyder den ikke, da den ikke kan overleve de koldere skandinaviske vintre. Cedertræer, eller tuja, er billige, ret nemme at holde og giver en tæt hæk. Taksen er også en slags nåletræ, modsat mange andre arter. Den er også meget tolerant over for beskæring, nem at holde og meget slidstærk.

Nåletræshæk-varieteter

Alle vores nåletræsarter er stedsegrønne og vil derfor give din have både privatlivets fred og al den skønhed, den har brug for i løbet af hele året. Nåletræshække fås i mange forskellige former – fra klassikere som Taxus baccata til relativt nye varieter som Tuja occidentalis “Brabant”.

De mange forskellige nåletræshække på markedet giver dig masser at vælge imellem, men i Skandinavien er vi begrænset til dem, der virkelig kan modstå de kolde vintre. Alle vores nåletræer vil give dig en hæk, som du selv kan dyrke på ret kort tid. Hvis du ikke har tid til at vente, til en hæk er fuldt udvokset, er der også færdige hække, som leveres klar til plantning og straks vil give dig det privatliv og den afskærmning, du har brug for.

Trillebør

0 varor

Ingen varer i kurven.