At indrette sin have til lav vedligeholdelse er ved at blive mere populært. Havefolket elsker at gå i haven, men de har ikke altid den tid der kræves for at holde alting pænt og ordentligt. Andre bryder sig ganske enkelt ikke om at arbejde i haven, men de ønsker sig alligevel en smuk og grøn have.
Ikke alle planter vokser hurtigt. Og dét er kun godt! Hvis du ønsker dig en høj hæk, er det selvfølgelig skønt med en busk der vokser hurtigt. På denne måde får du læ og privatliv i din have i løbet af kort tid. Har du en hæk, du gerne vil holde tæt og kort? I så fald er langsomtvoksende hækplanter det rigtige for dig.
Løvfældende busk- og hækplanter er planter som – i hvert fald i vores del af verden – taber deres blade i løbet af efteråret eller vinteren. Det vil sige, at de løvfældende planter opfører sig modsat de stedsegrønne planter, som beholder deres løvværk hele året. Men det at de taber deres blade betyder ikke, at løvfældende træer og buske ikke kan være fantastiske hækplanter.
Nåletræer er ofte de første planter, folk kommer på, når de tænker på hækplanter. Dét siger i sig selv noget om, hvilken status nåletræer har som en fremragende hækplante. De fleste koglebærende hækplanter forekommer ikke naturligt i Skandinavien, men det gør dem ikke mindre egnede til skandinaviske hække.
Stedsegrønne hækplanter er planter, der bevarer enten alle eller de fleste af deres blade vinteren over. Deres løvværk er næsten helt modstandsdygtigt over for kulde eller tab af fugtighed, hvilket holder bladende fra at visne. Derfor har stedsegrønne planter grønne blade gennem alle fire årstider. Visse stedsegrønne planter har nåle i stedet for blade, men der er ingen væsentlig biologisk forskel på planter med nåle og med blade.
Takket være det fortsat formildnende klima i de senere år er laurbærkirsebærhækken blevet en af de allermest populære hurtigt-voksende hækplanter i Skandinavien.
Liguster har længe været et populært valg til hække i Skandinavien. Der findes 2 sorter: den bredbladede ligustrum ovalifolium og den ”vintergrønne”, småbladede ligustrum vulgare. Hvilken passer bedst i din have?
Om du eftersöker en Idegranshäck av toppkvalitet så har du kommit rätt! Vi på Plantinavia levererar alltid den finaste kvalitén till det skarpaste priset. På vår egen odling sörjer vi för att plantan växer sig tät och stark. Plantinavia erbjuder Idegranen i olika höjder: från 80-200cm.
Hvilken thujasort som thujahæk? Okay, så du har bestemt dig for at plante en thujahæk? Godt valg. Men hvordan vælger du mellem de forskellige thujasorter?
Vi ser ofte folk begå de samme fejl, og det er ærgerligt når nu disse fejl kan undgås. Med de tips du finder i denne blogpost, kan du lære af andres fejl.
Vi bliver tit spurgt, om det kan lade sig gøre at plante en hæk i lerjord. I denne artikel vil vi fortælle dig alt om det.
Tips til at vande ligustrum
Tuja er et populært valg til at holde jorden fugtig og give planter og træer et godt fundament. Dette er en guide i at vedligeholde livets træ, så det forbliver sundt.
Hvornår er det bedst at vande haven? Forskellige faktorer afgør svaret på dette spørgsmål.
Kan jeg trimme min hæk med en kædesav? Det er ofte muligt at trimme din hæk med en kædesav, så længe du ved hvornår og hvordan dette skal gøres.
Hækplanter Thujahæk
Tujaen er et stedsegrønt træ, der er meget populært grundet dets hurtige og tætte vækst, som gør det ekstremt velegnet til hække og andre former for dekoration. Selvom ingen af de fem tuja-arter forekommer naturligt i Europa – to af dem er fra Nordamerika og tre fra Østasien – vil de trives i europæisk jord, da tujaen kan klare mange slags jord, så længe den ikke er tør. Yngre tujablade er ganske anderledes fra de modne, da unge tujaer har skarpe, nålelignende blade i deres første år. Som tujaen modnes, bliver de velduftende blade bløde og mere skæl-agtige og får et blødt, venligt udseende som passer både til den traditionelle og moderne have.
Thuja occidentalis 'Brabant'
Thuja occidentalis 'Smaragd'
Thuja plicata
På mange måder er en tuja en enestående hækplante. De vokser i næsten al slags jord og eftersom de er stedsegrønne, vil deres løvværks friske farver bringe liv til enhver have – selv i de kolde vintermåneder. En tujahæk er modstandsdygtig over for sygdom og nem at holde, og den er meget tolerant over for beskæring. Tujahække tolererer ikke at man beskærer ned til det nøgne træ, men det burde ikke være et problem da det er ret nemt at få dem til at holde formen. Der er forskellige slags dyrkede tuja-varieteter der hører under enten arten nordamerikansk Tuja occidentalis (hvidt cedertræ) eller arten Tuja plicata (Western Red Cedar). Alle er de dyrkede varieteter, som er glimrende hækplanter til både små og rummelige haver.
I havebrugskredse omtales tujaen ofte som arborvitae, som bogstavelig talt betyder “livets træ”. Og på mange sprog bruges denne vending som tujaens almindelige navn. Navnet henviser til de medicinske egenskaber, træets saft, bark og blade angiveligt skulle have, men det passer også godt på grund af træets stærke, stedsegrønne natur og modstandsdygtighed over for sygdom. Tujaens helende kraft er også det, der fik planten til Europa. Under sin tredje rejse til Canada blev den franske opdagelsesrejsende Jacques Cartier opmærksom på, at tujaen af de lokale blev brugt som lægemiddel, og derfor tog han planten med for at kunne kurere skørbug blandt sin besætning. På den måde blev Tuja occidentalis den første nordamerikanske plante, der blev eksporteret til Europa. Der gik ikke længe, før folk opdagede at tujaen er meget dekorativ. Dens hårdføre natur har sandsynligvis bidraget til dens popularitet som hækplante i Centraleuropa, for det var en af de ganske få planter, som kunne overleve de strenge vintre i dette område. Dertil er tujatræ værdsat for dets tonemæssige kvaliteter, og træet fra Tuja plicata bruges ofte som guitardæk. Det bløde, lette og duftende træ kan såmænd også bruges til byggeri, og dets naturlige modstandsdygtighed over for forfald gør tujatræ ekstremt velegnet til hække til udendørs byggeri samt til kanoers strukturelle elementer. Planten lever helt afgjort op til sit mytologiske ry for at være en gave til menneskeheden.
En anden grund til, at man taler om “livets træ” er tujaens utroligt lange levetid. Man har fundet arter i Nordamerika, som regnes for at være over tusind år gamle. Derfor vil din tujahæk sandsynligvis være dig tro livet ud, hvis du passer den korrekt. Den vil helt sikkert også tiltrække liv til din have, da både fugle og sommerfugle sætter stor pris på tujahække. Med sin tætte vækst er den også en glimrende privatlivshæk, og selv den korteste tuja-art kan nå en højde på omkring 3 meter. Mange tuja-arter har en naturlig kegleform, men med lidt trimning er det nemt at holde en lige tujahæk.
Det er bedst at beskære en tujahæk i de varme måneder. Det er absolut nødvendigt at beskære en tujahæk, da tuja-arterne vokser relativt hurtigt og derfor kræver lidt opmærksomhed for at holde den rette form. De kan vokse op til 30 centimeter om året. Hvis man har en relativt langsomtvoksende art som Tuja occidentalis, bør en årlig beskæring være nok, men det anbefales at trimme din tujahæk to gange årligt. Sørg for at vande en ung tujahæk jævnligt til den har fået godt fodfæste, fra dette tidspunkt klarer den sig selv. En tuja kan godt lide at være i fuld sol eller delvis skygge, men de kan også vokse helt i skyggen. Dertil vil den trives i nærmest enhver jordbund, omend ekstrem tørke eller vandlidenhed potentielt kan skade dens helbred.
Efter den blev importeret til Europa til medicinsk brug viste tujaen hurtigt sit værd som dekorativ plante, og den udviklede sig snart til en af de mest populære hækplanter i Europas haver. Dens smukt farvede løvværk og friske duft vil hel sikkert gøre en tujahæk til en velkommen tilføjelse til din have, selv hvis du kun har begrænset plads. Den relativt beskedne størrelse pleje den kræver er ikke ret udfordrende og den bevarer med garanti sin grønne farve hele året. Den dyrkede hvide ceder-varietet kendt som Tuja occidentalis “Brabant” er måske den mest populære tuja-varietet, men dens nære slægtning “Smaragd” er lige i hælene på den. Disse tuja-varieteter er kendt for at være priseffektive, flotte og nemme at dyrke. Uanset hvilke ønsker du har til din nåletræshæk, kan en tujahæk sandsynligvis leve op til dem. En tujahæk har en exceptionel levetid og med den rette mængde pleje er der god sandsynlighed for, at denne opgradering af din have holder livet ud. Dette kan, sammen med de traditionelle helende egenskaber, måske forklare hvorfor mange oldgamle civilisationer anså denne art for at være en gave til menneskeheden. Selvom en tuja er nem at dyrke og holde, kan du vælge endnu mere komfort ved at bestille en færdig hæk. Og uanset om du vælger en favorit såsom “Thuja Brabant” eller en lidt mindre kendt varietet såsom kæmpethuja “Martin” eller “Atrovirens” er der en tuja derude, som passer til dig.
Hej! Therese her 👋 Hvordan kan jeg hjælpe dig?
0 varor
Ingen varer i kurven.
0 kr.