Takshækplanter

En takshæk er måske en af de mest klassiske og traditionelle former for hæk, der findes. Det er den eneste koglebærende, stedsegrønne hækplante, der forekommer naturligt i Europa. Taksen har mørkegrønne, nåleformede blade og en kompakt, tæt vækst, hvilket gør den ideel som hækplante. Dertil kræver en moden taks meget lidt pleje og er meget modstandsdygtig over for beskæring. Nogle eksperter påstår endda, at taksen er den mest modstandsdygtige af alle de stedsegrønne planter. Derfor er det ingen stor overraskelse, at taksen er blevet en af verdens mest populære hækplanter. Folk Jorden rundt har opdaget at taksen har en række egenskaber, der gør den ganske velegnet til hække og til formklipning.

Taks Hicksii

Taxus media 'Hicksii'

fra 89 kr.
Taks Hillii

Taxus media 'Hillii'

fra 100 kr.
Almindelig Taks

Taxus baccata

fra 137 kr.

Taxus baccata eller almindelig taks er nok den mest populære taksart i Europa, måske endda den mest populære af nåletræerne, og sådan har det været længe. På hundredvis af kirkegårde ses taksplanter, der er ældre end selve kirkebygningen. Man har foreslået, at dette er grunden til taksens rygte som et symbol på udødelighed, som nok også hænger sammen med plantens lange levetid. Over hele Europa har man fundet eksemplarer, man mener er over tusind år gamle. Selv om det er exceptionelt, at en taks lever så længe, kan en almindelig taks blive 400-600 år gammel hvis den passes ordentligt.

Taks som hækplante

Der har været taks i Europa og Skandinavien helt tilbage til den sidste istid. Dette gør taksen unik blandt de stedsegrønne hækplanter, da de fleste af disse ikke var at finde i europæisk jord før kom et varmere klima her. Derfor var taksen i århundreder en af de få planter i denne del af verden, som var grøn året rundt. Det var nok derfor, planten fik sit ry som symbol på evigt liv, da den generelt lever meget længere end mennesker. Dertil har taks evnen til at dele sig op under sin vægt uden at få sygdomme, hvilket de fleste andre træer gør.

Taksens elastiske, rødbrune træ bruges traditionelt til at fremstille buer med. Dens videnskabelige navn, “Taxus”, henviser til dette da det kommer fra det græske ord for bue. I nordisk mytologi hedder guden for bueskydning Ull, hvilket betyder “Takstrædalen”. Ismanden Ötzi, der blev fundet i de italienske alper i starten af halvfemserne, bar på en ufærdig taksbue. Taksens omdømme er dog ikke kun forbundet til brugen af dens træ og symbolikken omkring dens lange levetid. Planten bruges også som råmateriale til at fremstille medicin til behandling af visse typer bryst- og æggestokkræft.

Taks til stedsegrønne hække

Modsat mange andre hækplanter vil den almindelige taks føle sig hjemme i en lang række jordbunde, herunder de alkaliske. Ligesom de fleste andre nåletræer er den ikke tolerant over for vandlidende jordbunde. Arten er meget hårdfør og tolerant over for sol og skygge. En takshæk tåler streng beskæring, da den er meget modstandsdygtig og kan vende tilbage fra at være gammelt træ. På grund af disse egenskaber er taksen ideel til små, formelle grænsehække samt til formklipning. Dertil vil en takshæk sikre dit privatliv, og end ikke de allermest nysgerrige vil kunne se igennem dens tætte vækst.

Taksen betragtes ofte som en plante, der vokser ret langsomt. Dette er ikke helt rimeligt, da unge planter kan vokse mellem 30-35 centimeter om året, og derfor måske skal klippes to gange årligt i de første tre år. Når først de har fundet fodfæste, vil deres vækst dog tage af, og du kan nøjes med at klippe dem en gang om året i resten af deres levetid, dette skal helst foregå om sommeren eller i det tidlige efterår. Som alle andre nåletræer skal taksen have nok vand i det første år efter, den er blevet plantet. Modne hække kræver kun lidt pleje og klarer sig fint uden at blive vandet. Det anbefales dog at vande i vækstårstidens tørre perioder. Alt i alt kræver en moden takst ikke ret meget pleje.

Takshæk-varieteter

Takshække er ekstremt populære i hele Europa, og det er ikke svært at se hvorfor. Hvis den smule pleje de kræver udføres ordentligt, vil disse hækplanter sørge for privatliv og elegance til dig og din have hele livet. Taxus baccata er grund-varieteten, men vi har også nogle interessante hybrider, såsom Taxus x media “Hicksii” og Taxus x media “Hillii”, som er dyrkede varieteter af en hybrid, der vokser tættere end den klassiske baccata og af henholdsvis han- og hunkøn.

 

Plantinavia Danmark
En live kundeservice svarer fuldstændig hurtigere end du forventer (ingen opkald, kun Whatsapp)

Plantinavia Danmark

Hej! Therese her 👋

Hvordan kan jeg hjælpe dig?

now
Start Chat

Trillebør

0 varor

Ingen varer i kurven.