At indrette sin have til lav vedligeholdelse er ved at blive mere populært. Havefolket elsker at gå i haven, men de har ikke altid den tid der kræves for at holde alting pænt og ordentligt. Andre bryder sig ganske enkelt ikke om at arbejde i haven, men de ønsker sig alligevel en smuk og grøn have.
Ikke alle planter vokser hurtigt. Og dét er kun godt! Hvis du ønsker dig en høj hæk, er det selvfølgelig skønt med en busk der vokser hurtigt. På denne måde får du læ og privatliv i din have i løbet af kort tid. Har du en hæk, du gerne vil holde tæt og kort? I så fald er langsomtvoksende hækplanter det rigtige for dig.
Løvfældende busk- og hækplanter er planter som – i hvert fald i vores del af verden – taber deres blade i løbet af efteråret eller vinteren. Det vil sige, at de løvfældende planter opfører sig modsat de stedsegrønne planter, som beholder deres løvværk hele året. Men det at de taber deres blade betyder ikke, at løvfældende træer og buske ikke kan være fantastiske hækplanter.
Nåletræer er ofte de første planter, folk kommer på, når de tænker på hækplanter. Dét siger i sig selv noget om, hvilken status nåletræer har som en fremragende hækplante. De fleste koglebærende hækplanter forekommer ikke naturligt i Skandinavien, men det gør dem ikke mindre egnede til skandinaviske hække.
Stedsegrønne hækplanter er planter, der bevarer enten alle eller de fleste af deres blade vinteren over. Deres løvværk er næsten helt modstandsdygtigt over for kulde eller tab af fugtighed, hvilket holder bladende fra at visne. Derfor har stedsegrønne planter grønne blade gennem alle fire årstider. Visse stedsegrønne planter har nåle i stedet for blade, men der er ingen væsentlig biologisk forskel på planter med nåle og med blade.
Takket være det fortsat formildnende klima i de senere år er laurbærkirsebærhækken blevet en af de allermest populære hurtigt-voksende hækplanter i Skandinavien.
Liguster har længe været et populært valg til hække i Skandinavien. Der findes 2 sorter: den bredbladede ligustrum ovalifolium og den ”vintergrønne”, småbladede ligustrum vulgare. Hvilken passer bedst i din have?
Om du eftersöker en Idegranshäck av toppkvalitet så har du kommit rätt! Vi på Plantinavia levererar alltid den finaste kvalitén till det skarpaste priset. På vår egen odling sörjer vi för att plantan växer sig tät och stark. Plantinavia erbjuder Idegranen i olika höjder: från 80-200cm.
Hvilken thujasort som thujahæk? Okay, så du har bestemt dig for at plante en thujahæk? Godt valg. Men hvordan vælger du mellem de forskellige thujasorter?
Vi ser ofte folk begå de samme fejl, og det er ærgerligt når nu disse fejl kan undgås. Med de tips du finder i denne blogpost, kan du lære af andres fejl.
Vi bliver tit spurgt, om det kan lade sig gøre at plante en hæk i lerjord. I denne artikel vil vi fortælle dig alt om det.
Tips til at vande ligustrum
Tuja er et populært valg til at holde jorden fugtig og give planter og træer et godt fundament. Dette er en guide i at vedligeholde livets træ, så det forbliver sundt.
Hvornår er det bedst at vande haven? Forskellige faktorer afgør svaret på dette spørgsmål.
Kan jeg trimme min hæk med en kædesav? Det er ofte muligt at trimme din hæk med en kædesav, så længe du ved hvornår og hvordan dette skal gøres.
Hækplanter Takshæk
En takshæk er måske en af de mest klassiske og traditionelle former for hæk, der findes. Det er den eneste koglebærende, stedsegrønne hækplante, der forekommer naturligt i Europa. Taksen har mørkegrønne, nåleformede blade og en kompakt, tæt vækst, hvilket gør den ideel som hækplante. Dertil kræver en moden taks meget lidt pleje og er meget modstandsdygtig over for beskæring. Nogle eksperter påstår endda, at taksen er den mest modstandsdygtige af alle de stedsegrønne planter. Derfor er det ingen stor overraskelse, at taksen er blevet en af verdens mest populære hækplanter. Folk Jorden rundt har opdaget at taksen har en række egenskaber, der gør den ganske velegnet til hække og til formklipning.
Taxus media 'Hicksii'
Taxus media 'Hillii'
Taxus baccata
Taxus baccata eller almindelig taks er nok den mest populære taksart i Europa, måske endda den mest populære af nåletræerne, og sådan har det været længe. På hundredvis af kirkegårde ses taksplanter, der er ældre end selve kirkebygningen. Man har foreslået, at dette er grunden til taksens rygte som et symbol på udødelighed, som nok også hænger sammen med plantens lange levetid. Over hele Europa har man fundet eksemplarer, man mener er over tusind år gamle. Selv om det er exceptionelt, at en taks lever så længe, kan en almindelig taks blive 400-600 år gammel hvis den passes ordentligt.
Der har været taks i Europa og Skandinavien helt tilbage til den sidste istid. Dette gør taksen unik blandt de stedsegrønne hækplanter, da de fleste af disse ikke var at finde i europæisk jord før kom et varmere klima her. Derfor var taksen i århundreder en af de få planter i denne del af verden, som var grøn året rundt. Det var nok derfor, planten fik sit ry som symbol på evigt liv, da den generelt lever meget længere end mennesker. Dertil har taks evnen til at dele sig op under sin vægt uden at få sygdomme, hvilket de fleste andre træer gør.
Taksens elastiske, rødbrune træ bruges traditionelt til at fremstille buer med. Dens videnskabelige navn, “Taxus”, henviser til dette da det kommer fra det græske ord for bue. I nordisk mytologi hedder guden for bueskydning Ull, hvilket betyder “Takstrædalen”. Ismanden Ötzi, der blev fundet i de italienske alper i starten af halvfemserne, bar på en ufærdig taksbue. Taksens omdømme er dog ikke kun forbundet til brugen af dens træ og symbolikken omkring dens lange levetid. Planten bruges også som råmateriale til at fremstille medicin til behandling af visse typer bryst- og æggestokkræft.
Modsat mange andre hækplanter vil den almindelige taks føle sig hjemme i en lang række jordbunde, herunder de alkaliske. Ligesom de fleste andre nåletræer er den ikke tolerant over for vandlidende jordbunde. Arten er meget hårdfør og tolerant over for sol og skygge. En takshæk tåler streng beskæring, da den er meget modstandsdygtig og kan vende tilbage fra at være gammelt træ. På grund af disse egenskaber er taksen ideel til små, formelle grænsehække samt til formklipning. Dertil vil en takshæk sikre dit privatliv, og end ikke de allermest nysgerrige vil kunne se igennem dens tætte vækst.
Taksen betragtes ofte som en plante, der vokser ret langsomt. Dette er ikke helt rimeligt, da unge planter kan vokse mellem 30-35 centimeter om året, og derfor måske skal klippes to gange årligt i de første tre år. Når først de har fundet fodfæste, vil deres vækst dog tage af, og du kan nøjes med at klippe dem en gang om året i resten af deres levetid, dette skal helst foregå om sommeren eller i det tidlige efterår. Som alle andre nåletræer skal taksen have nok vand i det første år efter, den er blevet plantet. Modne hække kræver kun lidt pleje og klarer sig fint uden at blive vandet. Det anbefales dog at vande i vækstårstidens tørre perioder. Alt i alt kræver en moden takst ikke ret meget pleje.
Takshække er ekstremt populære i hele Europa, og det er ikke svært at se hvorfor. Hvis den smule pleje de kræver udføres ordentligt, vil disse hækplanter sørge for privatliv og elegance til dig og din have hele livet. Taxus baccata er grund-varieteten, men vi har også nogle interessante hybrider, såsom Taxus x media “Hicksii” og Taxus x media “Hillii”, som er dyrkede varieteter af en hybrid, der vokser tættere end den klassiske baccata og af henholdsvis han- og hunkøn.
Juster dine søgeresultater
Hej! Therese her 👋 Hvordan kan jeg hjælpe dig?
0 varor
Ingen varer i kurven.
0 kr.