Stedsegrønne hække

Stedsegrønne hækplanter er planter, der bevarer enten alle eller de fleste af deres blade vinteren over. Deres løvværk er næsten helt modstandsdygtigt over for kulde eller tab af fugtighed, hvilket holder bladende fra at visne. Derfor har stedsegrønne planter grønne blade gennem alle fire årstider. Visse stedsegrønne planter har nåle i stedet for blade, men der er ingen væsentlig biologisk forskel på planter med nåle og med blade. Stedsegrønne planter kan ofte, men ikke altid, genkendes på deres gartnerinavn, som kan omfatte ordene “sempervirens” eller “Atrovirens”, der bogstavelig talt betyder “altid (mørke-)grøn”. Stedsegrønne planter giver privatliv året rundt, men man skal heller ikke undervurdere den æstetiske værdi af en hæk, der bevarer sin sunde grønne farve gennem vintermånederne.

Nedenfor kan du se de stedsegrønne hækplanter, vi har på lager lige nu.

Thuja Brabant

Thuja occidentalis 'Brabant'

fra 45 kr.
Thuja Smaragd

Thuja occidentalis 'Smaragd'

fra 56 kr.
Stedsegrøn Liguster

Ligustrum vulgare ‘Liga’

fra 53 kr.
Laurbærkirsebær Otto Luyken

Prunus lauroceracus 'Otto Luyken'

fra 78 kr.
Kæmpethuja

Thuja plicata

fra 85 kr.
Taks Hicksii

Taxus media 'Hicksii'

fra 76 kr.
Laurbærkirsebær Caucasica

Prunus laurocerasus 'Caucasica'

fra 86 kr.
Laurbærkirsebær Etna

Prunus laurocerasus 'Etna'

fra 93 kr.
Laurbærkirsebær Novita

Prunus laurocerasus 'Novita'

fra 90 kr.
Taks Hillii

Taxus media 'Hillii'

fra 84 kr.
Laurbærkirsebær Herbergii

Prunus laurocerasus 'Herbergii'

fra 96 kr.
Laurbærkirsebær Genolia

Prunus laurocerasus 'Genolia'

fra 99 kr.
Portugisisk laurbærkirsebær

Prunus lusitanica 'Angustifolia'

fra 99 kr.
Almindelig Taks

Taxus baccata

fra 117 kr.

Adskillige stedsegrønne planter bruges i vidt omfang som hækplanter. Og det er der en grund til. Stedsegrønne hække giver læ året rundt og giver dig en smuk grøn have, der ikke er specielt følsom over for de skiftende årstider. Dette betyder dog ikke, at stedsegrønne planter aldrig taber deres blade. Det gør alle planter, men stedsegrønne planter taber ikke deres blade før nye er vokset ud. Visse stedsegrønne planter taber deres blade på årlig basis, andre gør det kun med års mellemrum, men det er sjældent at se blade med en levetid på over fem år blandt planter af denne type. Dertil er der planter der betragtes som stedsegrønne, fordi de overlever de fleste skandinaviske vintre, men måske stadig taber bladene hvis der er exceptionelt koldt.

Varieteter af stedsegrønne hækplanter

Visse typer planter, som forekommer naturligt i Europa, har blade som generelt ikke vil falde af, men stadig skifte farve i løbet af efteråret. Liguster er et glimrende eksempel på en semi-stedsegrøn plante, der er blevet en sand klassiker til hækbrug. Bøgen (Fagus sylvatica eller Carpinus betulus) er også en af disse planter. Selvfølgelig betragtes disse planter ikke som stedsegrønne, men løvfældende. Dog ville visse af disse arter være et glimrende valg til hækbrug, især for dem der foretrækker hække som tager sig forskelligt ud i løbet af året, snarere end beholder deres sunde, grønne look når temperaturen falder. Hække tjener ofte som en grænse eller barriere mellem haver og giver privatliv. Da stedsegrønne planter modsat løvfældende hækplanter giver læ året rundt, foretrækker mange at have en stedsegrøn hækplante i deres have. Heldigvis er der mange forskellige arter og varieteter, med utallige kvaliteter at vælge imellem. De fleste blomstrende hække er løvfældende, men der er undtagelser såsom rhododendron og laurbærtræ. Andre faktorer der kan gøre sig gældende er den gennemsnitslige væksthastighed, kravene til jordbunden, form, højde og hvorvidt du ønsker en formel eller afslappet hæk. Se den individuelle side for hver plante for oplysninger om hver plantes specifikke kvaliteter.

En løvfældende hæk i din have

En typisk ulempe ved de fleste stedsegrønne planter sammenlignet med løvfældende planter er den tid, der skal bruges på at beskære dem. Dem, der ønsker at bruge så lidt tid som muligt på beskæring vil måske blive mere glade for en løvfældende hæk, da stedsegrønne planter ofte er mindre tilgivende når det kommer til beskæring. De skal beskæres årligt, hvorimod løvfældende hække som regel er ligeglade med, at du springer et år eller måske endda to over. Til dem der overvejer at plante en hæk anbefaler vi altid at tage et kig på den enkelte varietets krav, før der træffes et endeligt valg. Det er meningen at en hæk holder længe, og derfor er det meget vigtigt at tage sig god tid og sammenligne alle de tilgængelige muligheder grundigt.

Efteråret er generelt den bedste årstid at begynde at plante en stedsegrøn hæk i, men visse typer kan plantes hele året. Visse arter kræver måske lidt tid før de bliver til en tæt hæk som beskytter dit privatliv, men hvis du ikke kan vente på at din ønskede stedsegrønne hækplante har vokset sig høj og tæt nok, kan du altid bestille en færdig hæk eller hækplanter i vores “begrænsede” kvalitet, begge kan straks give dig en grøn havevæg.

En naturligt forekommende stedsegrøn hækplante vil altid være et godt valg, da dens historie i skandinavisk jord beviser, at den vil overleve vinteren i denne del af Europa, men det betyder ikke at mere eksotiske typer af hækplanter, såsom det portugisiske laurbærkirsebærtræ, glansmispel eller osmanthus vil være en velkommen tilføjelse i haver, der befinder sig i et område med mildt klima. Og eftersom disse arter er relativt sjældne i offentlige parker, vil de helt sikkert gøre din have meget unik. Du bør måske endda overveje noget så utraditionelt som bambus eller efeu.

Trillebør

810 varor

Thuja Brabant 100cm Kruka Premium
132 kr.
Thuja Smaragd 400cm
7150 kr.
Thuja Smaragd 80cm Rotklump
75 kr.
Thuja Occ Smaragd 120cm Kruka
314 kr.
Thuja Occ Smaragd 180cm Kruka
1089 kr.
90 kr.
Thuja Smaragd 80cm Rotklump Limited
160 kr.
Thuja Smaragd 180cm rotklump
330 kr.
Thuja Smaragd 100cm Rotklump
176 kr.
Thuja Smaragd 400cm
5500 kr.
Thuja Smaragd C3 Potte 80cm 100cm
65 kr.
Thuja Smaragd 250cm
1089 kr.
864 kr.
Thuja Smaragd hækplanter 250cm
484 kr.
Thuja Occ Smaragd 140cm Kruka
363 kr.
Thuja Smaragd 160cm
308 kr.
Thuja Smaragd 140cm Rotklump
347 kr.
Thuja Smaragd 120cm Rotklump Limited
220 kr.
Thuja Smaragd 80cm Kruka Premium
105 kr.
Thuja Occ Smaragd 160cm Kruka
968 kr.
Thuja Smaragd 250cm
2035 kr.
Thuja Occ Smaragd 200cm Kruka
1375 kr.
Thuja Smaragd C3 Potte 80cm 100cm
74 kr.
Thuja Smaragd 140cm Rotklump
209 kr.
Thuja Smaragd 160cm Rotklump
468 kr.
Thuja Smaragd 120cm rotklump
149 kr.