Bøgehække

Almindelig bøg, også kendt som Fagus sylvatica, er en af de planter der bruges mest til hække. Selvom den er løvfældende, har den almindelige bøg den særlige kvalitet, at den bevarer de fleste af sine blade vinteren over. De fleste af dem falder ikke af før den nye, grønne vækst skubber dem af ved forårets komme. Det ville dog være misvisende at kalde bøgen stedsegrøn, da dens blade gradvist skifter farve fra grøn til kobberrød i løbet af efteråret. Disse egenskaber gør bøgen ideel til afskærmningshække, der skal stå hele året, samt til læhegn, og de smukke farver der kommer i vinter og efterår er blot en bonus.

Almindelig bøg

Fagus sylvatica

fra 39 kr.
Blodbøg

Fagus sylvatica 'Atropunicea'

fra 45 kr.

Selvom bøg mest forbindes med høje træer, er det ikke usædvanligt at se bøgehække i offentlige parker. Dette hænger sandsynligvis sammen med, at bøgen ikke kræver ret megen vedligeholdelse. Eftersom almindelig bøg er naturligt forekommende i Europa, vil den trives godt i vores jord og egentlig kun kræve nok beskæring til, at den ikke vokser sig for høj. I en tæt skov kan en almindelig bøg blive op til 45 meter høj, hvilket selvfølgelig ikke anbefales til hække. Din bøgehæk vil med en minimal vedligeholdelsesrutine blive tæt og modstandsdygtig over for vind, og det eneste du skal gøre er at nyde de livlige farver og bladenes elegante form.

Plantning og vedligeholdelse af bøgehæk

Barrodsbøg sælges ofte ret billigt af konkurrenterne, især sammenlignet med planter i potter eller færdige hække, men den bør kun være tilgængelig under den skandinaviske vinter, og derfor tilbyder vi den ikke. Plantinavias årstider går fra sidst i marts til midt i juni, og fra september til først i november. Dertil er barrodshække langt mere sårbare, så mængden af døende planter er markant større end ved bøg, der er blevet plejet i en potte. Bøg, der er blevet plejet i en potte, er meget hårdfør og sej, og selvom den foretrækker at være helt i solen eller kun delvist i skygge, vil den trives mange forskellige steder. Det ville dog være bedst at plante din bøgehæk et sted, der ikke er for megen vind. Dette er ikke fordi arten ikke kan tåle vind, for almindelig bøg og blodbøg er meget hårdføre, men stærk vind kan blæse nogle af bladende af før de nye blade er kommet frem. Dette vil ikke afholde din bøgehæk fra at trives i det følgende år, men det vil i høj grad gå ud over dens evne til at afskærme.

Bøg er en plante, der vokser relativt hurtigt. Med en årlig vækst på 30-60 centimeter vokser den bemærkelsesværdigt hurtigt for et naturligt forekommende, løvfældende træ. Derfor skal du beskære din bøgehæk jævnligt, især hvis du ønsker at den tager sig relativt formel ud. Det bør være nok at beskære en enkelt gang om året Husk på, at bøgen er en ”bløder”, der kun må beskæres i JAS-perioden – altså juli-august- september. Det er muligt at beskære din bøgehæk om foråret, men sørg for ikke at skære i planten før de første skud har vokset sig omkring 20 centimeter lange. Uanset hvad du gør, kan du nyde hækkens smukke løvværk i lang tid.

Fordelene ved en bøgehæk

Bøg tåler mange forskellige slags jord. De fleste slags drænet jord – om de så er sure eller basiske (kalkholdige) – er egnede, undtagen hvis de er meget lerfulde, helt tørre eller vandlidende. Den lignende, men mere hårdføre avnbøg (Carpinus betulus) er mere egnet til sådanne forhold. Bøg er også er skidt valg i meget kolde eller udsatte områder, hvor avnbøg også er et bedre valg. På trods af at avnbøg giver flere muligheder, når det kommer til udfordrende steder og forhold, er det vigtigt at huske på at den ikke bibeholder så mange rødbrune blade om vinteren. Kort sagt er bøg mere krævende end avnbøg, men den har højere æstetisk værdi og beskytter privatlivets fred bedre i de kolde måneder. Hvis du ønsker farver året rundt, bør du overveje en blodbøg. Som navnet antyder har Fagus sylvatica “Atropurpurea”, et løvværk i smukke mørkerøde til lilla/purpur nuancer.

Unge bøgetræer bærer ikke frugt, kun voksne træer kan frembringe nødder. Dertil er de blomster, der kommer på bøg i april og maj ret ubetydelige, så bøgens æstetiske værdi ligger primært i det smukke vinterløvværk. Den passer også godt til andre slags hækplanter og er derfor perfekt til blandede hække, mens den også beskytter dyrelivet, hvilket ikke tit ses ved stedsegrønne hække, såsom dem af nåletræ. Bøgetræer er fantastiske til naturligt forekommende, dyrevenlige traditionelle hække, og de tilbyder samme beskyttelse af privatlivets fred som stedsegrønne hække – til en favorabel pris. Bøgehække er interessante at se på, uanset årstid.

Det tog haveentusiasterne lidt tid at indse, hvor skøn en hækplante, bøg er, men den er nu blevet en af de mest populære løvfældende hækplanter. Det er nemt at forstå hvorfor, da den har mange kvaliteter der gør den egnet til dette formål. Den vokser hurtigere end de fleste andre løvfældende hækplanter, den sikrer privatlivets fred året rundt selvom den ikke er stedsegrøn, og dertil er den simpelthen dejlig at se på.

Plantinavia Danmark
En live kundeservice svarer fuldstændig hurtigere end du forventer (ingen opkald, kun Whatsapp)

Plantinavia Danmark

Hej! Therese her 👋

Hvordan kan jeg hjælpe dig?

now
Start Chat

Trillebør

0 varor

Ingen varer i kurven.