Plantinavia holder sommerferie. Næste levering: Uge 37 (pottedyrket).

Skab en frodig have og vælg en blomstrende hæk

Vælg en blomstrende hæk, hvis du vil værne om dit privatliv og samtidig skabe en have med et smukt og indbydende udtryk. En hæk med blomster giver et frisk pust til enhver have, og man kan ikke overse den glæde, som blomsterne giver alle i haven. Den himmelske duft gør mere, end ud tror - den skaber en varm og indbydende oase, som du vil have lyst til at være i. Måske får du ligefrem grønne fingre og bliver motiveret til at pleje din have endnu mere?

Kombiner udseende og funktion i en blomstrende hæk

En blomstrende hæk har mange af de samme fordele som en grøn hæk. Den giver en god afskærmning mod nysgerrige blikke, og begrænser larm fra trafik og naboer. Hvis du vil skabe små rum i haven, kan en hæk også adskille de forskellige områder fra hinanden. Det er det visuelle udtryk, der adskiller den blomstrende hæk fra en almindelig hæk. Den er en fryd for øjet og giver dig muligheden for at være kreativ, når du placerer hækken og kombinerer den med andre planter i haven.

Planlægger du at plante en hæk? Få tips til at vælge den rette type hæk til din have.

En hæk med blomster en fryd for alle

En blomstrende hæk giver bogstaveligt talt liv i haven, da blomsterne tiltrækker humlebier, bier og sommerfugl. Det er væsentligt, at disse bestøvere spiser og spreder nektar og pollen til andre steder i haven. En sommerfuglebusk er det indlysende valg som både ser køn ud, dufter dejligt og tiltrækker bestøvende insekter. Økosystemet opretholdes, planterne får tilstrækkelig næring og du får en sund have.

Smuk afskærmning

En hæk er i sig selv en mere indbydende form for afskærmning end en mur eller et hegn. Dette udtryk bliver endnu mere indbydende, hvis du vælger en hæk med blomster! Gæster bliver med det samme budt velkommen af vidunderlige blomster. Og du, som tilbringer tid i din have hver dag, kan nyde synet af blomster hver eneste dag. Samtidig vil forbipasserende udenfor også kunne nyde duften af blomster – der er intet bedre end duften af friske blomster!

Læs også: Ting, du bør overveje ved valget af hæk til afskærmning

En lang, lav hæk med lilla og hvide syrener.
En frodig syrenhæk dufter utroligt godt – og er en fantastisk rumopdeler.

Blomstrende hække i forskellige højder

Du bør vælge lave hække med blomster inde i haven, f.eks. japansk spiræa. Den er perfekt til at plante der, hvor du gerne vil adskille forskellige arealer eller zoner i haven, da den giver afskærmning uden at skygge for andre planter. Hvis du vil bruge hækken som afskærmning bør du naturligvis vælge blomsterhække, som vokser højere. Lad dig inspirere af vores forslag til nogle af de høje og lave hækplanter:

Høje blomstrende hække

Lave blomstrende hække

  • Japansk spiræa
  • Buketspiræa
  • Jasmin
Et hvidt hus med buske, et hegn og en blomstrende rhododendron-hæk foran.
En blomstrende rhododendron-hæk er smuk ved indgangen.

Ideelle placeringer til blomstrende hække

Blomstrende hække passer fint ind der, hvor man ofte går forbi eller opholder sig.

Terrasse

Vi har allerede nævnt, at blomstrende hække er god til at opdele forskellige zoner i haven. Du har muligvis en plæne, som skal bruges til leg eller underholdning, og et andet område med en terrasse. Indram terrassen med en blomstrende hæk og gør den endnu mere indbydende. Det skaber et mere komfortabelt rum, som man har lyst til af opholde sig i. Synes du ikke også, at måltiderne bliver mere velsmagende i smukke og velduftende omgivelser?

Indgangsareal

Tænk over det første indtryk, du vil give dine besøgende. Hvad kunne være bedre end en stor, blomstrende hæk? Rhododendron er for eksempel fantastisk til et indgangsareal. De smukke, trompetformede blomster er imponerende, og duften er himmelsk!

Skel

Hvis du har en stor have kan du lade den blomstrende hæk vokse frit – men hvis du placerer den i skellet, skal du sikre, at den ikke spreder sig for meget i bredden. Når en hæk sættes i skel mellem din og naboens grund, må den ikke strække sig længere end 0,5 meter ind over naboens grund. Når du planter en blomstrende hæk, som f.eks. en type spiræa, mp du derfor forvente nogen beskæring og pleje i løbet af året.

Læs også: Love og regler for placering af høje hække

Kombiner flere hækplanter med forskellige blomstringsperioder

Blomstrende hække er ikke stedsegrønne, og de forbliver derfor ikke grønne og frodige hele året. Det er en god ide at kombinere forskellige typer med forskellige blomstringsperioder. Hvis du planter dem sammen, kan du forlænge blomstringsperioden så længe som muligt. Du kan f.eks. kombinere en syren med en forsytia. Syren blomstrer allerede i maj, og forbliver frisk hele sommeren.
I marts og april begynder de vidunderlige gule forsytia-blomster at titte frem. De ser smukke ud, når de kombineres med de velduftende hvide, pink eller blå syrener – og du sikrer, at hækken giver god afskærmning mod nysgerrige blikke så længe som muligt.

Udforsk alle vores hækplanter

Trillebør

0 produkter

Ingen varer i kurven.