Plantinavia holder sommerferie. Næste levering: Uge 37 (pottedyrket).

Fritvoksende planter eller potteplanter

Hækplanter er som myretuer

Man plejer at sammenligne hækplanter med myretuer. Det, der findes over jorden, findes også under jorden, eller omvendt. Det, man mener, er, at potteplanter har en kompakt rodskump, hvilket er godt, fordi kraften koncentreres der, men fordi planten ikke har tilstrækkelig plads til sine rødder, bliver planten heller ikke stor. De plejer derfor at være ret tynde og små i størrelsen. Men planter, som har mere plads til deres rødder, udvikler stærkere stamme og større, smukkere blade eller grene.

Almindeligt snyd

Nogle dyrkere tager fritvoksende hækplanter og planter dem i potter og sælger dem som potteplanter. Det gør de, fordi potteplanterne er dobbelt så dyre som de fritvoksende. På den måde kan man drage fordel af, at de er vokset frit, samtidig med at man sælger dem dyrere, fordi de er i potter. Fordelene ved, at de er vokset frit i den korte periode, før de sættes i potter, er, at de har fået tilstrækkeligt med plads til at udvikle en kraftigere stamme og er blevet tættere i grenene, end de ellers ville være blevet. Men forskellen mellem fritvoksende og fritvoksende i en kort periode er stor.
Thuja Smaragd C3 Potte 80cm 100cm

Beskæring af rødder

Mange kunder er bange for, at fritvoksende har lavere kvalitet end potteplanter, men alt afhænger af, hvordan planterne dyrkes. Vi beskærer rødderne på alle fritvoksende hækplanter hver efterår. Vi bruger en U-formet kniv, der skærer rødderne af, så de former sig til en klump, ligesom hvis de skulle vokse i en potte. Det, man gør, er, at man trigger planten til at udvikle et fint netværk af rødder.

Fordi planten har mere plads end potteplanter, bliver hækplanten større end dem, der vokser i potter. Hækplanterne bliver også stærkere med vores metode, og kun 1% dør, efter at de er blevet omplantet i nogens have. Det er et tal, vi er meget stolte af!

At ikke beskære rødder overhovedet

Der er de dyrkere, som lader deres fritvoksende hækplanter vokse frit i 4-5 år uden nogensinde at beskære rødderne. Det, der sker da, er, at rodsystemet tager afsted og vokser dybt ned i jorden. Når man så skal sælge hækplanten, må man skære rødderne af, og det bliver lidt som at skære fingrene af sine hænder. Planten er ikke vant til at blive beskåret, og pludselig skæres store dele af. Nu skal planten komme sig og slå rod på ny for at kunne optage næring. Resultatet bliver, at væksten stopper helt op, og planten har det ikke særligt godt, når den er plantet i din have. Synes du, at dette blogindlæg var godt? Del det med dine venner via de sociale medieikoner nedenfor.

Trillebør

0 produkter

Ingen varer i kurven.