Plantinavia holder sommerferie. Næste levering: Uge 37 (pottedyrket).

Gule eller brune blade på hækken? Sådan gør du

En smuk og sund hæk kan være kronen på værket i enhver have, men når bladene begynder at blive brune og gullige – og måske endda visne – kan det være tegn på problemer, der kræver opmærksomhed.

Har din hæk fået gule eller brune blade? Fortvivl ej! Vi giver dig gode tips til enkle løsninger på problemet.

Læs med her og bliv klogere på, hvorfor bladene på din thujahæk eller andre typer af hækplanter bliver brune og gule, og hvad du kan gøre for at løse det.

Har din hæk fået brune og gule blade? Tips til at løse problemet

Gule og brune blade på havehækken er et problem, som de fleste haveejere kender til.
Ikke nok med at det har en negativ indvirkning på hækkens udseende, så siger de gule og brune blade faktisk også noget om, hvordan din hæk har det.

Har du styr på, hvad du skal gøre, hvis din hæk har fået gule eller brune blade? Hvis ikke, så har vi samlet en række tips til, hvordan du nemt løser problemet, så du igen får en flot og frodig hæk.

Læs med her, hvor vi dykker ned i de mange årsager, der kan være til, at bladene på din hæk ændrer farve, og hvordan du kommer problemet til livs.

Hvorfor bliver bladene på min hæk brune og gule?

Er bladene på din hæk brune og gule? Brune og gule blade på hækken kan være et tegn på mange forskellige problemer, der påvirker helbredet og trivslen af din havehæk.

Her er nogle af de mest almindelige årsager til, at din hæk får brune og gullige blade:

Mangel på vand

Mangel på vand kan betyde, at bladene på hækken begynder at visne og blive gule eller brune. Dette kan ske som følge af utilstrækkelig vanding, især i varme og tørre perioder, eller hvis hækken ikke modtager nok vand på grund af dårlig dræning i jorden.

Overvanding

Overvanding, derimod, kan også føre til gule eller brune blade. For meget vand kan nemlig føre til rodrot eller andre svampeinfektioner, der hæmmer plantens evne til at optage vand og næringsstoffer korrekt, hvilket resulterer i visne og rådne blade, der skifter farve.

Næringsstofmangel

Mangel på essentielle næringsstoffer som nitrogen, jern eller magnesium kan forårsage gulfarvning af blade. Dette kan ske, hvis jorden er udpint, eller hvis hækken ikke modtager tilstrækkeligt med gødning til at opfylde dens ernæringsbehov.

Skadedyr

Visse skadedyr som bladlus, spindemider eller skalaer kan suge plantesaft fra hækkens blade, hvilket resulterer i misfarvning og deformering af bladene. Skadedyrsangreb kan også føre til sekundære infektioner, der kan forårsage yderligere skade.

Andre sygdomme

Infektioner forårsaget af svampe, bakterier eller vira kan føre til gule eller brune blade på hækken. Sygdomme som rust, meldug eller svampesygdomme kan sprede sig og forårsage skade på bladene, hvis de ikke behandles rettidigt.
Læs også vores blogindlæg med gode tips til at vande haven.

Brune og gule blade på hækken: Sådan løser du det

Start med at identificere problemet. Har din hæk fået for meget vand, for lidt vand eller har den måske fået en sygdom, der kan være årsag til de brune og gule blade?

Så snart du har fået identificeret årsagen til de skiftende farver på hækkens blade, kan du nemmere finde frem til en effektiv løsning på problemet.

Lider din hæk af vandmangel?

 • Øg vandingsfrekvensen og varigheden af vandingen – især i tørre perioder.
 • Overvej at installere drypvandingssystemer eller bruge en vandslange med drypspidser for at levere vand direkte til rødderne og undgå fordampning.

Har du overvandet hækken?

 • Reducer vandingen og mængden af vand, du giver hækken.
 • Sørg for, at jorden har tilstrækkelig dræning for at undgå vandstagnation, der kan føre til rodrot eller svampeinfektioner.

Mangler din hæk næringsstoffer?

 • Påfør en passende gødning, der er lavet specifikt til de manglende næringsstoffer, f.eks. en gødning med højt indhold af nitrogen, jern eller magnesium.
 • Overvej at tilføje kompost eller organisk materiale til jorden for at forbedre dens indhold af næringsstoffer.

Har din hæk fået skadedyrsangreb?

 • Bekæmp skadedyrsangreb ved hjælp af miljøvenlige metoder som insektsæber, neemolie eller rovdyr som eksempelvis rovmider.
 • Fjern inficerede blade og insekter for at begrænse skadedyrsbestanden og forebygge yderligere skade på hækken.

Lider din hæk af andre sygdomme?

 • Behandl sygdomsinfektioner ved hjælp af svampemidler eller antibakterielle midler, der er egnet til den pågældende sygdom.
 • Beskær inficerede grene og fjern syge blade for at forhindre spredning af sygdommen til sunde dele af hækken.

Ved at følge disse tips, kan du effektivt bekæmpe de forskellige årsager til gule og brune blade på din hæk, og genoprette både dens sundhed og flotte farve.

Læs også vores planteguides.

Har din hæk fået bladpletsyge? Sådan bekæmper du det

Bladpletsyge er en almindelig sygdom, der påvirker mange typer planter, herunder hække. Sygdommen viser sig ofte som små, mørke pletter på bladenes overflade, der med tiden kan vokse og forårsage tab af blade og svækkelse af hækken.

Her er nogle gode tips til, hvordan du bekæmper bladpletsyge på din hæk:

 • Beskæring af inficerede grene: Fjern eventuelle inficerede grene eller blade for at forhindre spredning af sygdommen til sunde dele af hækken.
 • Luftcirkulation: Sørg for tilstrækkelig luftcirkulation omkring hækken ved at trimme den regelmæssigt og undgå overfyldte vækstforhold, der kan reducere luftfugtigheden og begrænse spredningen af sygdommen.
 • Vand om morgenen: Vand din hæk om morgenen for at give bladene tid til at tørre i løbet af dagen, hvilket kan reducere risikoen for fugtbetingede sygdomme som bladpletsyge.
 • Anvend svampedræbende midler: Overvej at anvende svampedræbende midler, der er specielt fremstillet til at bekæmpe bladpletsyge. Midlerne kan både fås som spray eller koncentreret opløsning, og bør anvendes i overensstemmelse med producentens anvisninger.
 • Forebyggelse: Sørg for at have god hygiejne i haven ved at fjerne affald og døde plantemateriale fra området omkring hækken og undgå overvanding. Det minimerer risikoen for bladpletsyge.

Ved at følge disse tips, kan du komme bladpletsyge til livs og samtidig bevare hækkens sundhed og udseende.

Planlægger du at plante en ny hæk? Få tips til at vælge den rette type hæk til din have.

Vil du gerne vide mere om, hvordan du bliver fri for gule blade på din hæk? Kontakt os!

Hvis du efter at have læst dette blogpost har spørgsmål om, hvordan du slipper af med gule og brune blade på din hæk, skal du endelig kontakte os! Vores medarbejdere vil med glæde rådgive dig. Du skal også være velkommen til at gå på opdagelse i vores sortiment af hækplanter som blandt andet inkluderer bøgehæk, ligusterhæk, syrenhæk og thuja.

 

Trillebør

0 produkter

Ingen varer i kurven.