Haveplanlægger: Få idéer til haven og gode råd til planlægningen af din have

Er du i gang med at planlægge din have, men er usikker på, hvordan du skal tackle opgaven? Mangler du inspirerende haveidéer, eller er det svært at vide, hvor du skal starte? Sæt din lid til os og lad os planlægge din have. Vi har udstrakt erfaring i at udsmykke haver og i at vælge de rette planter baseret på klimaet og grundstykket. Her får du vores bedste råd til at komme godt i gang med projektet og begynde planlægningen af din have. Vi hjælper dig med at oprette et solidt grundlag, så du får de bedste betingelser for at skabe din drømmehave.

Inspiration til haven

Inden du begynder at plante og lave ændringer i din have, bør du have en idé om, hvordan det endelige resultat skal se ud. Det er derfor en god idé at have nogle billeder til inspiration i nærheden eller tænke over den stil, du foretrækker. Vi du have en afslappet stemning, hvor planterne vokser frit, eller et mere struktureret udseende? Er det vigtigt, at din have er nem at holde? Det er nemmere at skitsere din haveplan, hvis du har nogle løse idéer om det, du foretrækker.

Hvad udgør en indbydende have?

Det er heller ikke usædvanligt hvis du ikke er sikker på det, du vil have. Tag dig tid til at sidde ned og forstå de lys- og vejrforhold, som du skal tage hensyn til. Måske endnu vigtigere er det, at du tænker over, hvad det vil sige for dig at have en indbydende have. En indbydende have er et sted, som anvender hele havens potentiale og afbalancerer farver og former på en attraktiv måde. Det betyder en kombination af blomstrende planter og stedsegrønne hække, stammer og buske i samme højde og frodige bede der, hvor du planlægger at sætte haveborde og -stole.

Tænk dig om og skriv haveidéer ned.
Brug tid på at finde ud af, hvilken slags have du gerne vil have.

Forbered planlægning af din have

Du må lave nogle forberedelser for at planlægge din have effektivt. Begynd med at gå over din have, som den er nu. Sådan får du en klar oversigt over det, du har at arbejde med og det, som er muligt at opnå.

Forberedelse på haveplanlægning:

  • Tag mål på det areal, du har til rådighed.
  • Tænk over de havemøbler, du allerede har, eller ønsker at købe.
  • Anvend havens naturlige forhold; områder med sol og skygge, jordtypen og om du bor i en varm eller kold klimazone.
  • Tænk på, hvordan haven ændrer sig i løbet af årstiderne og hvordan du bruger den på forskellig vis om vinteren og om sommeren.

Afprøv og test idéerne, mens du planlægger

Husk, at det er ok at eksperimentere med planter, du holder af, selvom de ikke er ideelle til dit klima eller din have. Slutresultatet kan blive bedre, end du forventer. Nogle gange behøver man ikke følge reglerne til punkt og prikke. Men det er vigtigt at begynde i det små. Begynd med et blomsterbed og se, hvad der sker. Det er også nedslående, hvis planterne visner med det samme at have brugt en masse tid og penge på dem.

Planlægger du at plante en hæk? Få tips til at vælge den rette type hæk til din have.

Lav en haveplan

Når du har en idé om, hvorvidt din have er solrig eller ligger i skygge og hvor meget plads du har, kan du bruge oplysningerne til at lave en haveplan. En haveplan består af tegninger og inspirationsbilleder, giver en oversigt over hækkenes eller buskenes placering og viser hvor møblerne skal stå, og hvor du vil have dine blomsterbede. Se den som et kort over din have, hvor du skriver og tegner elementerne ind i forhold til hinanden. Det bliver til grundlaget for plantekøb og giver dig de bedste forhold for at plante din have til og tage dig af den.

En haveplan med oversigt over de forskellige zoner i haven.
En haveplan med illustrationer over haven er uvurderlig.

Skal du bruge hjælp til at planlægge din have? Få vores tips

Bare rolig, hvis du finder det udfordrende at lave en haveplan udelukkende på forberedelse og inspirationsbilleder. Her giver vi dig nogle tips om, hvordan du kommer i gang med at planlægge din have.

Overvej den måde, du gerne vil benytte din have på

En haveplan bør ikke blot indeholde dine yndlingsplanter og møblernes placering, den bør også afspejle din livsstil og dine interesser. Havens design bør baseres på den måde, du vil bruge haven på, hvad enten det er at slappe af i havestole med noget god mad, eller spille kroket og boccia på en velplejet plæne.

Vedligeholdelse

Måske kan du ikke lide arbejde, eller har ikke tid til det? Så er det vigtigt at planlægge din have derefter. Undgå planter, som kræver en stor indsats eller andre elementer, som skal vedligeholdes regelmæssigt.

Arbejd sammen med naturen, ikke imod den!

Der findes nogle gyldne regler for den måde, hække, blomstrer og andre planter skal plantes. Vælg planter, som vil trives. Overordnet set bør du plante på en måde, som giver de bedste lys- og jordforhold for at skabe de bedste forudsætninger for et langt liv. For eksempel bør blomster- og grøntsagsbede plantes mod syd og i læ for vinden. Det er også væsentligt med en veldrænet jord, som er rig på humus.

Et bed med buske omgiver en stenterrasse.
Lav blomsterbede, brug sten og lav forskellige rum i haven.

Planternes placering

Farve, form og struktur er vigtige faktorer, når man skal placere planter. For eksempel bør høje planter placeres bagerst, så de ikke skygger over de lavere planter. Det kan også være fint at samle planter af samme slags, afhængigt af det æstetiske udtryk. Dette giver et harmonisk udtryk, fordi de ikke skal konkurrere med andre områder i haven.

Lav rum i haven!

At opdele forskellige områder i haven tjener samme funktion som at dele et hus op i forskellige rum. Du kan øremærke nogle af havens områder til afslapning, andre til måltider og resten til aktiviteter. Samtidig er et haverum ikke blot græs, hække og blomster, der er også gulve, vægge og lofter i et haverum. Havens gulv består af bunddække, græs og sten, og hække eller espalierer fungerer som vægge. Trætoppe eller klatreplanter fungerer som loft. Leg med at indrette behagelige rum ved at tilføje gulve, vægge og lofter.

Få hjælp til at planlægge din have

Det kan være en overvældende opgave at planlægge en have. Det kan derfor betale sig at søge hjælp til at udsmykke dit haverum. Hos Plantinavia kan du udforske forskellige hækplanter, som giver inspiration til at sammensætte planter. Vores engagerede medarbejdere hjælper også til, hvis du har spørgsmål om tilplantning og vedligeholdelse af hække og buske.

Plantinavia Danmark
En live kundeservice svarer fuldstændig hurtigere end du forventer (ingen opkald, kun Whatsapp)

Plantinavia Danmark

Hej! Therese her 👋

Hvordan kan jeg hjælpe dig?

now
Start Chat

Trillebør

0 produkter

Ingen varer i kurven.