Plantinavia holder sommerferie. Næste levering: Uge 37 (pottedyrket).

Vælg hurtigt voksende hækplanter og få en høj hæk – hurtigt

Vil du have en hæk, der vokser hurtigt og er utålmodig efter at se en høj, frodig hæk i din have? Det forstår vi, og derfor har vi samlet et overblik over fire hurtigt voksende hækplanter, som vokser sig imponerende høje med en ligeledes imponerede fart. Vi giver dig også flere gode tips til at plante, beskære og placere en høj hæk - for at undgå nabostridigheder og skuffende resultater!

En høj hæk, der vokser hurtigt

Mange ønsker en høj hæk, der vokser hurtigt og tæt fordi de vil have mere privatliv eller adskille deres grund fra naboens. En hæk er netop en udmærket måde at beskytte privatlivet på. Når det er sagt, så tager det tid at få en god og tæt hæk, også selvom du vælger dem, der vokser hurtigst. Der findes dog flere hæktyper, som du kan vælge for at få det bedste grundlag for en hæk, der vokser hurtigt.

Fire hurtigt voksende hækplanter

Liguster

Liguster vokser ca. 20 cm det første år efter udplantning, og op til 50 cm hvert efterfølgende år. Den kan blive op til 3 meter høj. Bladhanget er frodigt og vokser tæt. Du får også en hæk, som er nem at holde og som kan trimmes til den ønskede form.

Tuja

Tuja er en ekstremt populær og alsidig hækplante, som kan plantes i din have. Det er nemt at plante tuja, og du kan med fordel plante tujaplanterne tæt sammen. Resultatet er en stor, stedsegrøn mur, som skærmer mod nysgerrige blikke og holder larm ude. En tujahæk kan blive op til 7 meter høj.

Hyld

Hyld vokser hurtigt både i højde og bredde – den kan nå op på 5 meter høj og beskytter derfor godt mod nysgerrige blikke. Du bør dog være opmærksom på, at denne hækplante har brug for en ordentlig beskæring hvert år, netop fordi den vokser så meget i bredden. Hyld er ellers nem at plante og pleje i løbet af årstiderne.

Avnbøg

Avnbøg er en af vores store favoritter. Det er en løvfældende hæk, som vokser hurtigt, kan skæres i form, og forbliver frodig og grøn hele sommeren.

Læs også: Gode råd, når du planter en hæk til at skærme privatlivet

Nyligt plantede hækplanter i forgrunden, med havemøbler og træer i baggrunden.
Det er vigtigt at tænke på placeringen, når der plantes hækplanter.

Fire hurtigt voksende hækplanter

Jord

Det er vigtigt at anvende næringsrig plantejord med naturlig gødning, når du planter en hurtigt voksende og høj hæk. Dette giver hækplanten de bedste forudsætninger for at trives og vokse med den hastighed, du forventer. Husk ikke at gøde direkte i plantehullet, men snarere omkring hækplanten. Du bør gøde to til tre gange hver sæson, efter udplantning.

Placering

Det er vigtigt, at rødderne får masser at plads til at tage fat. Derfor bør du placere hækplanterne i en grav, der er dyb og uden for meget grus eller store sten.

Vanding

Det er vigtigt at give hækken masser af vand, efter den er plantet. Den skal derefter vandes regelmæssigt flere gange om ugen i en periode efter udplantning. Vanding kan reduceres fra det næste år.

Læs også: Sådan vælger du den rette type gødning til din have

Hvordan beskæres en høj hæk?

Beskæring af hækken afhænger af hæktypen, da anbefalingerne for tidspunkt og metode til beskæring kan variere. Derfor er det en god ide at tale med en af vores specialister, når du køber hækplanten. Vores engagerede medarbejdere har forstand på hække og vil gerne dele deres erfaringer med dig. Når det er sagt, så har vi nogle generelle anbefalinger til dig:

Beskær hækken i det første år

De fleste hække bør beskæres allerede i det første år med vækst, så de bliver tætte og høje. Det kan derfor betale sig at beskære den godt ned efter det første år, og derefter beskære i mindre grad derefter.

Begynd med ydersiderne

Ydersiderne er et godt sted at begynde. Beskær ydersiderne, ikke mellem planterne, ag arbejd videre derfra. Dette bidrager til, at hækken vokser tættere indefra. Hold øje med hækken, indtil den er vokset så bred, som du vil have den, og derfra skal du blot vedligeholde formen med regelmæssig beskæring hver sæson.

Vent med toppen

Toppen af hækken bør ikke beskæres, indtil den næsten har nået den højde, du gerne vil have. Du kan trimme toppen, når hækken er vokset høj nok. Dette giver ekstra plads og mulighed, så topskuddene kan vokse hurtigere.

Store, høje hækplanter med en markvej foran.
Der er regler for højden på din hæk.

Love og regler for hækbeplantning

Placeringen af en hæk handler ikke blot om sol og skygge, men der er også lovlige konsekvenser. Hegnsloven gælder, hvis hækken står i skel mellem din grund og naboens. Hvis den er placeret andre steder på din grund, er det en evt. lokalplan, der bestemmer, hvad du må og ikke må.

Grene og rødder fra træer og buske må generelt ikke strække sig ind på naboens grund. Hvis de gør, må naboen beskære det, der vokser ind over skellet. Når det er sagt, så må man plante en hæk i skellet og juridisk set vil det være et hegn. Det betyder, at hækken, eller fælleshegnet, som det kaldes, kun må vokse maks. en halv meter ind over naboens grund.

Hæk og stendige for enden af en have.
Tal med din nabo, inden du planter en hæk i skellet.

Hvor høj må naboens hæk være?

En hæk, som ikke anses som hegn, må vokse op til 2 meter i højden. To-meters-reglen betyder altså, at du skal beskære hække, som vokser højere end 2 meter, medmindre hækken står i skel. Der findes ingen faste regler i hegnsloven for, hvor høj en hegnhæk må være.

Tænk på naboen

Der er mange fordele ved at vælge hurtigt voksende hækplanter, men det er vigtigt at tænke på, hvor de placeres i forhold til naboen og til skellet. Vi vil gerne undgå nabostridigheder og fokuserer derfor på at planlægge udplantningen, så vi kan bevare det gode naboskab. Begynd med at tale med din nabo og del dine planer. En åben dialog fra begyndelsen giver det bedste grundlag for, at du kan nyde hækken i mange år fremover.

Vælg en udvokset hæk

Hækplanter findes i mange forskellige størrelse, og du kan vælge mellem mindre hækplanter, som lige er plantet ud, eller fuldt udvoksede hækplanter. Du kan f.eks. vælge planter med bare rødder, som er den enkleste og billigste vej til en ny hæk. Vil du ikke vente på, at hækken vokser sig høj? Vælg en fuldt udvokset hæk, som opfylder dine krav til haven fra begyndelsen.

Trillebør

0 produkter

Ingen varer i kurven.