Hvilken type hæk skal jeg vælge?

Ved at plante en hæk kan du omringe din have med dekorative og funktionelle buske, som værner mod nysgerrige blikke og tilføje farverige og duftende elementer. Med andre ord, en hæk er en fantastisk tilføjelse til enhver have, men det er stadig vigtigt at vælge de rigtige hækplanter for det bedste resultat. Nogle typer hæk passer bedre til visse haver end andre, samtidig med at du bør overveje, hvor meget energi og hvor mange penge, du vil investere i hækken. Find alle svarene i denne vejledning.

[caption id="attachment_8937" align="alignnone" width="1024"]Grøn hæk med solskin og et hus i baggrunden. Det kan være en udfordring at vælge den rette type hæk til din have.[/caption]

En hæk er en naturlig opdeling mellem have og vej, dig og din nabo, og forskellige områder i haven. Du får forskellige områder i haven, på samme måde som inde i huset, og du kan pynte haven til forskellige formål. For eksempel kan et spiseområde være pænt omkranset af klatreplanter. En hæk af Irsk vedbend, hedera hibernica, kan være en god idé. Den klatrer i højden og har stedsegrønne blade, som giver en baggrund til ethvert spiseområde. Samtidig adskiller den spiseområdet fra græsplænen, hvor du kan spille boccia eller sætte havestole frem.

Vi er enige om, at en hæk har mange fordele. Du har stadig nogle valg foran dig, inden du kan nyde alle fordelene. Derfor hjælper vi dig med nogle vigtigt spørgsmål, som du skal besvare. I sidste ende har du forhåbentlig en bedre idé om den type hæk, som er bedst til dig.

Løvfældende eller stedsegrøn hæk?

En stedsegrøn hæk, som forbliver frodig og grøn hele året rundt. En anden fordel ved stedsegrønne hække er, at de forbliver tætte om vinteren. Med andre ord værner de mod nysgerrige blikke og beskytter privatlivet hele året rundt. Som navnet antyder, så taber en løvfældende hæk sine blade om vinteren. Den værner altså ikke mod nysgerrige blikke om vinteren på samme måde som om sommeren. Løvfældende hække giver imidlertid mere lys til have og hus, hvilket især kan være rart i løbet af de mørkeste vintermåneder.

Tætte, stedsegrønne hække

Hvis du foretrækker en hæk, som beskytter privatlivet og værner mod larm, bør du vælge en stedsegrøn hæk. Taks er en god mulighed, og avnbøg beskytter ikke 100 %, men værner fint og kan klippes i form til imponerende hække.

Løvfældende hække, som blomstrer

Blomstrende, løvfældende hække er ofte en faktor til, at man vælger løvfældende i stedet for stedsegrønne hække. Bærmispel får hvide blomster om foråret og mørkeblå bær om efteråret. Den vokser også lodret og forbliver forholdsvis smal, selv uden meget beskæring og vedligeholdelse. Forsythia er et andet godt valg, med bemærkelsesværdige, vårguld om foråret og sommeren.

Grøn hæk med store, lyserøde blomster.
En blomstrende hæk giver et skud farve til enhver have.

Hække, som vokser i bredden eller højden

Nogle typer hæk har brug for meget plads i bredden og består af buske med bløde overhængende grene. De har også ofte blomster eller bær. Sådanne hække kan være bedst placeret langs en vej eller i en have, hvor du vil have en hyggelig og intim stemning. I det mindste bør det undgås at plante hække, som optager megen plads og kan fylde ind over naboens grund. Det er rart at undgå mulige nabofejder, hvis det er muligt.

Uanset hvordan den vokser, så skal jorden forberedes grundigt, inden du planter. Grav en dyb grav, så rødderne har gode forhold til at tage fat. Fjern store sten fra jorden, og brug kompost, hvis du ser, at jorden er sandet. Det viser, at den mangler væsentlige næringsstoffer. Nyligt plantede hækplanter bør vandes rigeligt flere gange om ugen.

Læs også: Undgå disse almindelige fejl ved beplantning

Beskæring af hækken med en havesaks.
Vil du bruge lidt eller meget tid på at vedligeholde din have?

Vedligeholdelse

Nogle hæktyper kræver mere vedligeholdelse end andre. Det bør du huske, når du vælger en hæk, da nogle hække skal klippes regelmæssigt og andre er mere vilde fra naturens side. Disse kan beskæres let. En hæk af thuja er fin både klippet og vild, og en sommerfuglebusk har brug for hård og omfattende beskæring om foråret.

Nogle hæktyper vokser hurtigere end andre

Der er flere typer hæk at vælge i mellem, og for mange mennesker er det vigtigt at vide, hvor hurtigt hækplanten vokser. Ofte er man ivrig for at nyde det privatliv, man får ved en fuldt udvokset hæk. Tålmodigheden kan hurtigt komme på prøve med hækplanter, og det er derfor vigtigt at vide, hvor hurtigt de vokser. Se et udvalg af hækplanter nedenfor:

Hæktyper, der vokser hurtigt

  • Liguster: Vokser omkring 20 cm det første år efter udplantning, og derefter 40 til 50 cm om året.
  • Bøg: Vokser mellem 30 og 50 cm om året.
  • Navr: Vokser 30 til 50 cm om året.

Hækplanter, der vokser langsomt

  • Taks: Vokser 15 til 20 cm om året.
  • Buksbom: Vokser 10 til 20 cm om året.
  • Thuja: Vokser 15 til 20 cm om året.
Række med flere hækplanter i træflis, som er klar til at vokse.
Der er flere valg at foretage, inden man kan plante en hæk.

Vælg mellem forskellige hæktyper

Udover overvejelser om hækkens udseende og egenskaber skal du også tænke over, hvordan hækplanten er fremavlet. Hækplanter kan købes med bare rødder, i potter eller med rodklump.

  1. Hækplanter med rodklump bliver passet i nogle år, inden de bliver solgt. De er med andre ord allerede vokset forholdsvis store. Det er den dyreste mulighed.
  2. Potteplanter er mellemløsningen. Som planter med rodklump kan disse plantes hele året rundt, så længe jorden er frostfri.
  3. Planter med bare rødder er den billigste løsning. Disse kan plantes fra slutningen af oktober til begyndelsen af maj.

Hos Plantinavia fører vi flere forskellige muligheder, når du vil købe hæk. Vi fører både planter med rodklump og potteplanter, som du selv kan plante i din have og glæde dig til at de vokser og bliver til imponerende hække.

Udforsk alle vores hækplanter

Vælg en hæk, som allerede er udvokset

I stedet for at købe små planter og vente på, at de bliver til store hække, kan du vælge hækplanter, som allerede har vokset sig store og imponerende. Du får en øjeblikkelig effekt ved at plante en hæk, der allerede er et par meter høj. Hvis du vil have privatliv med det samme, kan du vælge færdige hække fra Plantinavia, som giver en frodig. tæt hæk på et øjeblik.

Opsummering

Når det kommer til stykket, bør du vælge den hæk, du bedst kan lide. Det er trods alt dig, der skal leve med den i mange år. Det er stadigt vigtigt at tænke over, hvor den skal plantes, hvor lang tid du har til vedligeholdelse, og dit budget til at lave din drømmehave. Beslut, om du vil have en stedsegrøn eller en løvfældende hæk, og hvilken hæktype, du foretrækker, alt efter vækst, tæthed og pris.

Plantinavia Danmark
En live kundeservice svarer fuldstændig hurtigere end du forventer (ingen opkald, kun Whatsapp)

Plantinavia Danmark

Hej! Therese her 👋

Hvordan kan jeg hjælpe dig?

now
Start Chat

Trillebør

0 produkter

Ingen varer i kurven.