Plantinavia holder sommerferie. Næste levering: Uge 37 (pottedyrket).

Hvordan planter man en hæk og plejer den?

Vil du have privatliv, en dejlig have og sætte karakter til landskabet omkring dit hus? At plante en frodig hæk er blandt de mest givende projekter til din have. Med omhyggelig planlægning og ordentlig pleje har hække evnen til at forvandle din have til en smuk oase. Ikke alene er de pæne at se på, men de hjælper med at dæmpe støj, filtrere vind, tiltrække sangfugle og tilføje en naturlig charme til din have.

Denne omfattende begynderguide tager dig igennem alt, hvad du behøver at vide for at sikre, at din nye hæk vokser og trives bedst muligt. Ved at følge vores tips lægger du et godt fundament for flere års nem vedligeholdelse og nydelse i din have. Du får indsigt i, hvordan du:

 • Forbereder plantestedet grundigt for den bedst mulige vækst og succes for hækkene.
 • Planter hække korrekt for at sikre god vækst.
 • Passer nyplantede hække ved at give dem den rette pleje.
 • Klipper og vedligeholder hækken jævnligt for at sikre sund vækst og udseende.

Ved at følge trinene i denne guide vil du opbygge den viden og selvtillid, der er nødvendig for at plante en blomstrende, frodig hæk. Dette vil forvandle din have til en afslappende oase, i læ fra omverdenen.

Gør det klart, hvor du vil plante din hæk

For at få din hæk til at vokse sig sund og stærk fra start, er god planlægning og ordentlig klargøring af området vigtigt. Vælg et sted, der modtager sollys om morgenen og om dagen til delvis skygge om eftermiddagen. De fleste hække klarer sig bedst, når de får mindst 4-6 timers direkte sollys hver dag, især om morgenen. Tjek om jorden dræner godt ved at grave et lille hul og fylde det med vand. Det skal dræne helt inden for 12 timer. Hvis ikke, kan du forbedre dræningen ved at tilføje kompost eller andre løsninger inden plantning. Fjern alt ukrudt, planter og døde blade/kviste fra det område, hvor du skal plante hækken. Ukrudt tager vand og næring, som de nye hække skal bruge for at gro.

Grav renden til din hæk

For at gøre plantningen nemmere og mere effektiv kan du grave renden til din hæk på forhånd. Marker en lige linje for at sikre, at renden er i vater. Gør renden 1,5 – 2 gange bredere og dybere end hækkens rødder. Dette giver nok løs jord omkring hækken. Hvis det er muligt, fyld renden fra begge sider for at gøre plantningen lettere. Tilføj eventuelt drænmateriale, før du fylder det med jord. Spred muldjorden jævnt rundt om renden og bland med den naturlige jord for at give bedre næring og for at bevare fugten.

For hække, der kommer fra åbne marker, graves en rende omkring 1,5 til 2 gange bredere og dybere end hækkens rødder. Foretag tilpasninger i jorden som nævnt tidligere. Til hække i potter laves en rende dobbelt så bred som potterne.

Test og tilpas jorden

De fleste hække kan lide jord, der er let sur og har masser af næringsstoffer. Du kan bruge en pH-måler til at tjekke, hvor sur din jord er, og hvor mange næringsstoffer den har. Hvis det er nødvendigt, kan du justere jorden ved at tilføje kompost eller gødning for at få den perfekte balance. Du kan for eksempel blande næringsrig plantemuld og din eksisterende jord i lige store dele, 50/50.

Lad os plante din hæk

Når din hæk kommer fra vores planteskole, og alt er klar i din have med både rende og jord, er det tid til at begynde at plante. Følg disse tips for at sikre, at din hæk får en god start:

 1. Vær forsigtig

Sørg for at håndtere de nye hække forsigtigt, når du flytter dem til dit valgte sted. Pas på ikke at beskadige rødderne. Læg ikke hækkene fladt i direkte sollys.

 1. Læg hækken i jorden

Sørg for at placere roden lige under overfladen med ca. 2-5 cm ned i jorden, så de kan vokse godt. Placer hækkene, hvor du vil have dem, så rødderne kan røre hinanden for at dække området godt. Fjern potterne, men lad evt. indpakning blive siddende. Sørg for, at de fineste sider af hækkene vender udad.

 1. Tjek jord og fugt

Hvis jorden trænger til næring, blandes ny plantemuld med den eksisterende jord. Sæt hækkene på plads, når der er lidt plads i renden, så det bliver nemmere at håndtere dem. Juster om nødvendigt placeringen for at få den jævn. Tjek at de ikke er plantet for dybt. Når du er færdig, fyldes helt op og forsigtigt presses jorden rundt om hækkene.

Du kan tilføje en dryppende haveslange for at stabilisere jorden. Et lag jorddække oven på jorden forhindrer ukrudt og holder på fugten. Når du følger disse trin omhyggeligt, mens du planter, får din hæk en sund start. Du kan også overveje at installere en timer på din haveslange for at gøre vanding mere effektiv.

 

Hvordan passer du din hæk?

For at sikre, at hækken bliver tyk og sund det første år efter plantning, er der nogle vigtige ting at huske. Følgende råd er afgørende i den periode, hvor hækken etableres.

Vand hækken forsigtigt

Prøv at holde jorden fugtig, men ikke sjaskvåd, i de første to måneder efter plantning. Tjek jordfugtigheden omkring rødderne flere steder inden vanding. Du kan overveje at bruge en dryp haveslange med en timer for at sikre jævn vanding hver anden nat.

Fjern ukrudt

Fjern ukrudt, så snart det viser sig, at det stjæler vand og næringsstoffer fra hækken. Ideelt set skal du fjerne alt ukrudt, før du planter din hæk. Tilføj nyt jorddække regelmæssigt for yderligere at forhindre ukrudtsvækst.

Hvornår skal du gøde hækken?

Generelt indeholder plantemuld tilstrækkeligt med næringsstoffer til at understøtte nyplantning i det første år. Men i tilfælde af langsom vækst eller unormal bladfarve kan en afbalanceret, organisk gødning give gavnlig styrke.

Når du planter en ny hæk i din have, der kommer fra en potte, har jorden som regel alt, hvad hækken skal bruge det første år. Men vokser hækken langsomt, eller bladene ser mærkelige ud, kan det være nyttigt at tilsætte noget organisk gødning. Det kan give hækken ekstra næring og hjælpe den til at blive stærkere og sundere.

Et lille snit efter et år

Giv de nyplantede hække tid til at gro stærke rødder det første år ved at begrænse, hvor meget du klipper dem. Du behøver kun at fjerne nogle visne eller syge grene, der vokser indad for at forme hækkene.

Hvornår skal du klippe hækken?

Når hækken har etableret sig efter 1-2 års vækst, kræver den regelmæssig klipning og vedligeholdelse for at forblive frodig og inden for den ønskede størrelse:

Årligt snit i foråret

I starten af ​​foråret, før ny vækst starter, skal du skære grene eller skud af lige over, hvor du ser ny vækst spire. Tynd siderne ud fra bunden og op.

Hold ekstra øje med hækken i løbet af sommeren

Sørg for at kigge efter grene, der vokser uden for det område, hvor buskene eller planterne normalt vokser i løbet af sommeren. Brug havesaks til at klippe disse ekstra grene væk og trim siderne pænt.

Ryd op i nedfald

Brug en rive til jævnligt at fjerne blade og grene, der er faldet af enten efter klipning eller naturligt omkring hækken. Dette holder det pænt og forhindrer skadedyr.

Tjek for skadedyr og sygdomme

Sørg for jævnligt at tjekke hækkene for tegn på typiske problemer som mider, sygdomme eller jernmangel. Hvis du opdager noget, er det vigtigt at handle hurtigt for at holde din hæk sund og sygdomsresistent.

Ofte stillede spørgsmål

Hvornår kan du plante en hæk?

Målet er at plante hække i beholdere fra det tidlige forår til midt på efteråret, når jorden er varm nok til, at rødderne kan vokse godt. Hvis du har hække uden jord omkring rødderne (bare root hedges), er det bedst at plante dem, når de er i dvale sidst på vinteren eller det tidlige forår. Det kan være udfordrende at plante sådanne planter i Norden uden problemer. Men hække med jord omkring rødderne (rootball hedges) kan plantes om foråret eller efteråret.

Plant en hæk mod en nabo

Når du planter en hæk mod naboen, er det vigtigt at vælge passende hække og placering for at sikre privatliv og et godt forhold til naboen. Vælg en hæk, der vokser jævnt og skaber en tæt barriere uden at invadere din nabos ejendom. Hold et passende afstandsmål fra grænsen for at undgå fremtidige konflikter, normalt anbefales en afstand på omkring halvdelen af ​​hækkens fulde udvoksede bredde. Kommunikation med naboen om valg af hække og placering kan også være vigtig for at sikre en fælles forståelse og undgå misforståelser.

Hvilken hæk skal jeg vælge?

Når du står over for valget af, hvilken hæk du skal plante, åbner vores udvalg af hækplanter op for en række gode muligheder. Uanset om du foretrækker den elegante og tætte natur af avnbøg, den hurtigt voksende karakter af thujahæk, eller den frodige og grønne atmosfære som en bøgehæk skaber, har vi den variation, du har brug for.

Syrenhækkens duftende blomster, en takshæks robusthed, laurbærhækkens blanke blade og en ligusterhæks alsidighed er også blandt vores anbefalinger. Hvert valg har sine egne unikke fordele og plejebehov, så vælg med omhu og overvej din personlige stil, klimaet og din haves behov for at finde den perfekte hæk.

Plant en hæk på en skråning

Når du planter en hæk på en skråning, er det vigtigt at forberede terrænet og vælge hække, der passer til skråningen. Start med at rydde området for ukrudt og forsigtigt løsne jorden for at sikre god dræning. Vælg hække, der trives på skråninger og også kan være med til at reducere erosion. Placer dem i den rigtige afstand for at sikre god vækst og etablering. Efter plantning skal du holde jorden fugtig og helst tilføje et lag jorddække for at bevare fugten og beskytte rødderne. Regelmæssig vedligeholdelse og pleje vil sikre en sund og smuk hæk, der gradvist vil fylde skrænten med grøn skønhed.

Konklusioner og tips

For at skabe en frodig og smuk hæk er det vigtigt at følge et par enkle trin.

 • Forbered stedet, hvor du vil plante, ved at fjerne ukrudt og forbedre jorden.
 • Plant i den rigtige dybde og hold den rigtige afstand mellem hver hæk baseret på den type, du vælger.
 • Giv de nye hække masser af vand, indtil de har fået ordentlig rod.
 • Klip planterne årligt, når de er vokset og efter behov.

Ved at følge disse trin vil du være i stand til at skabe en smuk, velholdt hæk, der med tiden vil forbedre udseendet af din have. Planlægning, korrekt plantning og pleje er nøglerne til at skabe en elegant hæk, der vil glæde dig i mange år fremover.

Trillebør

0 produkter

Ingen varer i kurven.