At indrette sin have til lav vedligeholdelse er ved at blive mere populært. Havefolket elsker at gå i haven, men de har ikke altid den tid der kræves for at holde alting pænt og ordentligt. Andre bryder sig ganske enkelt ikke om at arbejde i haven, men de ønsker sig alligevel en smuk og grøn have.
Ikke alle planter vokser hurtigt. Og dét er kun godt! Hvis du ønsker dig en høj hæk, er det selvfølgelig skønt med en busk der vokser hurtigt. På denne måde får du læ og privatliv i din have i løbet af kort tid. Har du en hæk, du gerne vil holde tæt og kort? I så fald er langsomtvoksende hækplanter det rigtige for dig.
Løvfældende busk- og hækplanter er planter som – i hvert fald i vores del af verden – taber deres blade i løbet af efteråret eller vinteren. Det vil sige, at de løvfældende planter opfører sig modsat de stedsegrønne planter, som beholder deres løvværk hele året. Men det at de taber deres blade betyder ikke, at løvfældende træer og buske ikke kan være fantastiske hækplanter.
Nåletræer er ofte de første planter, folk kommer på, når de tænker på hækplanter. Dét siger i sig selv noget om, hvilken status nåletræer har som en fremragende hækplante. De fleste koglebærende hækplanter forekommer ikke naturligt i Skandinavien, men det gør dem ikke mindre egnede til skandinaviske hække.
Stedsegrønne hækplanter er planter, der bevarer enten alle eller de fleste af deres blade vinteren over. Deres løvværk er næsten helt modstandsdygtigt over for kulde eller tab af fugtighed, hvilket holder bladende fra at visne. Derfor har stedsegrønne planter grønne blade gennem alle fire årstider. Visse stedsegrønne planter har nåle i stedet for blade, men der er ingen væsentlig biologisk forskel på planter med nåle og med blade.
Takket være det fortsat formildnende klima i de senere år er laurbærkirsebærhækken blevet en af de allermest populære hurtigt-voksende hækplanter i Skandinavien.
Liguster har længe været et populært valg til hække i Skandinavien. Der findes 2 sorter: den bredbladede ligustrum ovalifolium og den ”vintergrønne”, småbladede ligustrum vulgare. Hvilken passer bedst i din have?
Om du eftersöker en Idegranshäck av toppkvalitet så har du kommit rätt! Vi på Plantinavia levererar alltid den finaste kvalitén till det skarpaste priset. På vår egen odling sörjer vi för att plantan växer sig tät och stark. Plantinavia erbjuder Idegranen i olika höjder: från 80-200cm.
Hvilken thujasort som thujahæk? Okay, så du har bestemt dig for at plante en thujahæk? Godt valg. Men hvordan vælger du mellem de forskellige thujasorter?
Vi ser ofte folk begå de samme fejl, og det er ærgerligt når nu disse fejl kan undgås. Med de tips du finder i denne blogpost, kan du lære af andres fejl.
Vi bliver tit spurgt, om det kan lade sig gøre at plante en hæk i lerjord. I denne artikel vil vi fortælle dig alt om det.
Tips til at vande ligustrum
Tuja er et populært valg til at holde jorden fugtig og give planter og træer et godt fundament. Dette er en guide i at vedligeholde livets træ, så det forbliver sundt.
Hvornår er det bedst at vande haven? Forskellige faktorer afgør svaret på dette spørgsmål.
Kan jeg trimme min hæk med en kædesav? Det er ofte muligt at trimme din hæk med en kædesav, så længe du ved hvornår og hvordan dette skal gøres.
Hækplanter Avnbøgehæk
Avnbøg eller Carpinus betulus er et løvfældende træ, som er meget populært at lave hæk med. Det er blevet populært som et nyttigt alternativ til den almindelige bøg, som det også har en slående lighed med. De væsentligste æstetiske forskelle er, at avnbøgens blade er mindre, har dybere nerver og takkede kanter. Bøgen er også mindre tilbøjelig til løvfald en avnbøgen, da sidstnævnte normalt taber sine blade i løbet af vinteren, mens bøgen beholder sine. Udseendemæssigt har den almindelige bøg lidt mere at byde på en avnbøgen, men under visse forhold kan den også være for krævende. Under disse krævende forhold vil avnbøgens seje og beskedne natur give dig et look, der svarer til man får med den almindelige bøg.
Carpinus Betulus
Avnbøgehække er modstandsdygtige over for frost, semi-stedsegrønne og med tiltalende grønt løvværk, som bliver orange eller gult om efteråret. De taber deres blade i løbet af vinteren. Avnbøgehække adskiller sig fra andre slags hække ved deres lodne grene og fintakkede løvværk. Som en bonus giver denne bredt dyrkede hækplante i sommermånederne humlekop-lignende frugter, der er kendt som “rakler”. Raklerne vil gradvist ændre sig til at være vingede frugter, som kaldes “samaraer”. Denne frugt er en vigtig fødekilde for adskillige fuglearter, som spiser sig mætte i samaraer i efteråret. På grund af deres relativt tætte vækst kan avnbøg også være et glimrende sted at bygge rede om foråret.
Avnbøgen kan spores tilbage til Sydeuropa og Vestasien. Nu kan man se avnbøgen i hele Europa og dele af Mellemøsten. På grund af dens hårde og kompakte træ, som er meget nyttefuldt, var avnbøgen et meget populært træ også inden man fik øjnene op for dens dekorative værdi. Træet fra avnbøgen har mange forskellige anvendelser, men mest bemærkelsesværdig er nok dens brug i laminat og til klaverhammere. Dertil brænder denne type træ varmt og langsomt, hvilket gør den meget egnet som brænde – endnu en egenskab, som avnbøgen deler med den mere krævende almindelige bøg.
Det var kun et spørgsmål om tid, før folk fik øjnene op for hvor velegnet avnbøgen er som hækplante. Den er ret tolerant over for beskæring, hvilket er grunden til at avnbøg nu ofte plantes i offentlige parker. Den bruges også ofte til anlægsgartneri og er endda velegnet til formklipning. Denne art kan blive helt op til 30 meter høj, men i en hæk vil avnbøgens rodværk, der ikke går dybt ned men breder sig vidt, ikke få så meget plads til at vokse, og den vil derfor ikke kunne blive så høj. En anden bemærkelsesværdig ting ved avnbøgen er dens bark, som forbliver glat og grågrøn, selv når træet er gammelt. Dette er en dejlig bonusting, da løvværket ikke er ret tæt.
Der findes omkring 40 arter af avnbøg spredt rundt på den nordlige halvkugle, men hvis man vil dyrke en hæk i en britisk have er Carpinus betulus klart den mest passende plante fra Carpinus-slægten at arbejde med. Artens engelske navn refererer til dens exceptionelt hårde og seje træ, som anses for at være lige så hårdt som et dyrs horn og derfor af og til kaldes “hornbeam”. “Beam” er et gammelt engelsk ord for “træ”.
Avnbøgehække er alsidige og hårdføre. De kan gro i de fleste almindelige jordbundstyper, herunder lerede, kalkholdige og endda våde jordbundstyper. Der her, avnbøgen virkelig viser sin berettigelse ved siden af bøgen. Avnbøgen foretrækker fugtige, drænede jordbundstyper og vokser bedst i solen. Den vil dog også klare sig godt i skyggen. Avnbøgehække kan tåle at blive udsat for vind, og det gør avnbøgen god til barrierehække og læhegn, men den kan ikke holde til store mængder salt. Det er bedst at plante en barrodet avnbøg engang mellem november og marts. Dette er grunden til, at vi kun sælger pottedyrket avnbøg når vores sæson starter i marts, samt først i november. Vær opmærksom på, at andre leverandører godt kan tilbyde barrods-avnbøg til en lavere pris end hvis planten kommer i en potte. En avnbøg vokser i gennemsnit 20-40 centimeter om året, dette kan styres ved hjælp af årlig beskæring.
Når du har plantet din avnbøgehæk, anbefaler vi at du venter med at beskære den til den har nået den ønskede højde. Avnbøgen er perfekt til lave hække, men hvis du ønsker at din hæk beskytter mod forbipasserendes nysgerrige blikke, bør den ikke beskæres før den er vokset op over øjenhøjde, så den giver en passende privatlivshæk. En årlig beskæring bør være nok hvis du ønsker at bevare hækkens form. Grenene i toppen og øverst på en avnbøgehæk bør beskæres hårdere end de nederste, fordi den mænge lys de udsættes for får dem til at vokse mere. Avnbøgen er en ”bløder”, derfor er det vigtigt kun at beskære den i JAS-perioden – altså juli-august- september.
Mange folk kan ikke se forskel på en bøg og en avnbøg, og det kan være en fordel hvis du kan lide synet af en klassisk bøgehæk, men ikke kan leve op til de ret høje krav, en almindelige bøg stiller. Avnbøgen giver dig muligheden for at få dette look i din have og samtidig undgå eventuelle bekymringer om, hvorvidt din hæk gror rigtigt frem. Avnbøg tager sig forskelligt ud i hver årstid. Selvom bøg har lidt lysere farver i efteråret og beholder bladene i vintermånederne, vil avnbøg give dig tilsvarende æstetisk værdi hele året, hvis du holder den rigtigt.
En af de største fordele ved en avnbøgehæk er dog, at den er meget nem at dyrke og vedligeholde. Dette gør arten til et fremragende valg til nye haveejere, da der ikke er ret meget der kan gå galt med denne afslappede plante. Især sammenlignet med bøg, der jo ligner avnbøg, men er lidt af en diva når det kommer til krav til jordbunden. Det kan godt være, at den ikke altid beholder de tørre blade vinteren over, men den vil helt sikkert spare dig for en masse bekymringer og arbejde, hvis du går efter noget, der ligner bøg. Avnbøg vil helt sikkert have det fint med, hvis du vælger at plante din hæk i våd jordbund eller i relativt tungt ler.
Hej! Therese her 👋 Hvordan kan jeg hjælpe dig?
0 varor
Ingen varer i kurven.
0 kr.