At plante en hæk i lerjord

Vi bliver tit spurgt, om det kan lade sig gøre at plante en hæk i lerjord. Det er et godt spørgsmål. Ikke blot er lerjord svært at arbejde med, det er heller ikke alle hække der kan udvikle sig i det. Der findes hæktyper, som det er fremragende at plante i lerjord. I denne artikel vil vi fortælle dig alt om det.

Hvorfor er det vigtigt at bestemme, hvilken jordtype man har med at gøre?

Valget af passende beplantning i din have afhænger i høj grad af jordtypen. Dette er helt bestemt noget du skal være opmærksom på, da en jordtype kan bestå af større og mindre partikler. Disse partiklers karakteristika afgør, om haven er veldrænet eller ej. Hvis jorden ikke er veldrænet, er der risiko for at rødderne vil rådne. Dette vil ske hurtigere for nogle planter end andre. Der er ganske afgjort planter der kan modstå meget fugtige forhold, hvor andre planter må give op.

At vedligeholde lerjord

Der er groft sagt tre jordtyper: lerjord, sandjord og tørvejord. Af disse tre jordtyper er lerjord (f.eks. flod- eller havler) sværest at arbejde med. Det skyldes, at der ikke er megen luft mellem lerjordpartiklerne. Dette gør jorden ekstremt hård og klistret om vinteren, og ekstremt hård og tør om sommeren. I denne periode kan jorden ligefrem slå revner. Det kan være et stort arbejde at grave et hul i den slags jord, især under regnfulde forhold. Dertil er det vigtigt at sørge for god dræning. Hvis rødderne står i vand for længe, kan der opstå iltmangel. Det anbefales også på det kraftigste at blande organisk materiale i jorden, hvilket ikke kun gør den stærkere men også mere modtagelig over for vand.

Disse hække vokser godt i lerjord

Ud fra det ovenstående tænker du måske, at der kun er ulemper forbundet med at plante i lerjord – men intet kunne være længere fra sandheden. Lerjord er meget frugtbart og kan være en glimrende næringskilde for de smukke planter, som elsker kalksten. Naturligvis er lerjord oftest et sted mellem pH-neutral og basisk, hvilket vil sige at det er en jordtype som er rig på kalksten. Derfor er der en række hækplanter, der kan udvikle sig glimrende i lerjord. Disse omfatter den udbredte og klassiske avnbøghæk, med det imponerende latinske navn Carpinus betulus, vinterlind, kornel og prydkirsebær. Alle disse hække fås hos Plantinavia.

Har du brug for råd om, hvordan du bedst planter en hæk i lerjord, og hvilke hæktyper, der er egnet til dette? Kontakt os endelig. Vores ekspertpersonale vil med glæde hjælpe dig på vej.

Plantinavia Danmark
En live kundeservice svarer fuldstændig hurtigere end du forventer (ingen opkald, kun Whatsapp)

Plantinavia Danmark

Hej! Therese her 👋

Hvordan kan jeg hjælpe dig?

now
Start Chat

Trillebør

0 produkter

Ingen varer i kurven.