Plantinavia holder sommerferie. Næste levering: Uge 37 (pottedyrket).

Hvilket gødningsmiddel bør jeg bruge?

Du skal til at gøde, og der opstår mange spørgsmål. Hvilket gødningsmiddel bør jeg bruge? Hvordan gøder jeg på den bedst mulige måde? Hvorfor overhovedet gøde? Her får du alle svarene.

Den rette gødning og den korrekte metode til at gøde din have afhænger af de planter, du gøder. Derfor har vi samlet alt det, du bør vide om gødning af blomstrende buske, hække og plæner i denne guide. Læs videre og få vores bedste tips til gødning af din have.

Hvad er gødning?

Gødning giver jorden næringsstoffer, som hæk, plæne eller blomster skal bruge til at vokse. Planterne absorberer næringsstofferne, når de vokser og blomstrer. Det betyder, at næringsstofferne har en indvirkning på alle vækstens aspekter, og at jorden til slut vil være udpint, hvis der ikke gødes med jævne mellemrum.

Hvilket gødningsmiddel bør jeg bruge?

Gødningstypen afhænger af det, du gøder. Der findes specifikke gødningsmidler til plæner, haver og anden anvendelse.

Forskellen mellem organiske og kemiske gødningsmidler

Der findes både organiske og syntetiske plantenæringsstoffer, som bidrager til større plantevækst. Organisk gødningsmiddel består af kompost, gødning og andre organiske materialer, hvor syntetiske gødningsmiddel er industrielt fremstillet. Forskellen er, at organisk gødningsmiddel tilføjer næringsstoffer til jorden og forbedrer forholdene for alle planter, mens syntetisk gødningsmiddel er målrettet den enkelte plante. Derfor anbefaler vi brugen af organisk, naturligt gødningsmiddel.

Gode råd til gødning

Der er nogle basisfakta, du bør vide om gødning, inden vi kommer til specifikke råd til at gøde plæner og hække.

Hvor ofte bør jeg gøde?

Det er bedst at gøde lidt ad gangen og ofte. For meget gødning på en gang betyder at planten ikke kan absorbere næringsstofferne, og de bliver bare skyllet væk med den næste regnbyge.

Hvornår bør jeg gøde?

Det er bedst at gøde, når det regner. Hvis der ikke kommer nogen regn, bør du vande grundigt samtidig. Vandet hjælper med at opløse næringsstofferne i gødningen hurtigere, og du undgår at svide planten.

Vigtigt! Gødning bør ske efter udplantning. Du bør vente op til 4 uger for at jorden kan sætte sig, og dette undgår, at rødderne svides. Det kan også svide rødderne at placere gødning direkte i plantehullet, derfor bør dette undgås.

En person bruger en planteske til at sprede gødning i et blomsterbed.
Du bør gøde regelmæssigt i løbet af sommeren.

Liste over udstyr til gødning

  • Handsker
  • Spand
  • Vandingsudstyr
  • Gødning: naturlig, havegødning eller plænegødning, afhængigt af formålet.

Gødning af haveplanter

Planter er en bred kategori og omfatter blomstrende buske, potteplanter og stauder. Du kan bruge universalgødning eller havegødning, som er et alsidigt valg til de fleste planter. Der findes også specialgødning, som er fremstillet til at levere det rigtige næringsindhold til forskellige plantegrupper.

Roser, rhododendron eller andre blomster

Du kan sagtens bruge specialgødning beregnet til hver plantegruppe. For eksempel findes der specialgødning til roser på markedet, men gødning med kokasser fungerer også godt. Kokassegødning indeholder mange mikronæringsstoffer, som giver et godt tilskud til planterne, hvis du ikke kan finde den rette specialgødning. Du kan blande den med almindelig plantejord. Hvis du til gengæld har en rhododendron, skal du vælge gødning, som er specialudviklet til den. Den elsker syrlig jord og bør derfor ikke gødes med almindelig havegødning.

Stauder

Universalgødning eller havegødning er væsentlig, for at stauder begynder at vokse. De behøver ikke meget gødning, men skal gødes hver 4. eller 5. uge helle sommeren igennem. Fordelen ved stauder er, at de kommer tilbage år efter år og er derfor et taknemmeligt valg, når du vælger planter til din have.

Blomster og planter i potte

Pottejord med gødning, der frigives langsomt, er god til blomster i potter og krukker. Denne type gødning frigiver næringsstoffer over tid, så du ikke behøver tilføje mere i løbet af sæsonen.

Læs også: Tiltag for en (næsten) vedligeholdelsesfri have

Nyligt plantede rosenbuske med jord og gødning.
Fordel gødningen med let hånd på planterne.

Gødning af hæk

Hækplanter, og buske og træer, skal bruge god jord og gødning for at vokse og trives. Ofte vil man gerne have en hæk, der vokser hurtigt, så du kan nyde dens fordele, herunder afskærmning for blikke og for lyde. Der lægges en god bund ved at vælge den rette gødning og den korrekte gødningsmetode.

Hvad, og hvor ofte? Brug have- eller universalgødning, og gød to gange i løbet af sommeren, for eksempel tidligt om foråret, i slutningen af maj og midten af juli. Brug ca. en teskefuld pr. hækplante.

Gødning af løvfældende hække

Måden, hvorpå du gøder, afhænger af, om du har plantet løvfældende eller nåletræer som hæk. De forskellige hæktyper har forskellige næringsbehov. Løvfældende hække kan gødes mellem april og juli. Brug 25 gram gødning begge gange til hække på 15 meter eller højere, og 15 gram til lavere hækplanter.

Gødning af andre nåletræshække

Vi anbefaler, at du gøder andre nåletræshække som thuja og taks i maj måned og igen i juli og august. Mængden af gødning bør justeres i henhold til hækkens størrelse. For store hækplanter, som er over 15 meter høje, for eksempel, anvendes 20 gram gødning pr. kvadratmeter i maj, og den dobbelte mængde ved næste gødning.

Læs også: Brug hække til at værne om privatlivet

En person tager en håndfuld gødning fra en pose, og hælder det op i hånden.
Fordel gødning ligeligt over hele plænen.

Gødning af plæne

Det er nødvendigt at gøde plænen for at få den smuk og grøn – og især fri for mos. Plænen bør gødes om foråret, når jordtemperaturen er mindst 6 grader Celsius. Husk at fordelegødningen ligeligt for at undgå at svide græsset. Tænd en sprinkler, så snart gødningen er spredt, da vandet hjælper med at opløse næringsstofferne hurtigere.

Hvad, og hvor ofte? Du bør anvende plænegødning, som er specifikt formuleret til at fjerne mos. Universal- og havegødning er gode alternativer, hvis du allerede har dem for hånden. Gødningen bør gentages hver 4. eller 5. uge, indtil slutningen af juli eller begyndelsen af august. Man kan forvente, at græsset slås regelmæssigt, og dette hjælper også med at holde mosset væk!

Gødning er nøglen til succes i haven

Uanset typen af gødning, så er formålet med gødning at tilføre de næringsstoffer i jorden, som forsvinder med planterne og gennem naturlig udvinding. Det er kun, når jorden har tilstrækkeligt med næringsstoffer, at planterne kan vokse, trives og blomstre – derfor et det vigtigt at investere tid og energi i gødning hver tår.

Trillebør

0 produkter

Ingen varer i kurven.