Menu
Plantinavia - Cart
0
Plantinavia - Search

Laurbærkirsebær

den ultimative plantevejledning til laurbærhække 2020

Takket være det fortsat formildnende klima i de senere år er laurbærkirsebærhækken blevet en af ​​de allermest populære hurtigt-voksende hækplanter i Skandinavien. Men når man har besluttet sig for at plante en laurbærhæk, spørger vores kunder typisk:

Hvilken slags laurbærkirsebær skal jeg vælge?

Du får svaret på dette og andre spørgsmål i denne plantevejledning, hvor vi gennemgår de mest populære sorter.

 

Her er de punkter, vi gennemgår i denne plantevejledning

Indholdsfortegnelse:

Indledning: Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger sort?

Vil du have en smuk, stedsegrøn hæk? I så fald er laurbærkirsebær et genialt valg, da det er en stedsegrøn hækplante fra rosefamilien (rosacea). Den er meget velegnet til at skabe såvel en lav, høj, bred eller smal hæk. Den stedsegrønne hæksort er kendt under det latinske navn Prunus Laurocerasus og går populært under navnet laurbærkirsebær eller laurbær-kirsebær. Ikke at forveksle med den almindelige laurbær fra Lauraceae-familien, Lauris Nobilis, hvis blade bruges som krydderier i køkkenet. Bladene på laurbærkirsebær er nemlig giftige.

I Skandinavien har laurbærkirsebærhække aldrig før været så populære, som de er nu, og grunden hertil er, at vi har fået et meget mildere klima i Danmark. Risikoen for, at en sådan hæk overlever er derfor steget markant.

Så er det bare om at vælge en tilfældig sort og plante løs?

Nej, det betyder ikke, at du bare kan vælge en hvilken som helst type. Hvis du vil plante en laurbærkirsebærhæk, er det vigtigt at træffe en informeret beslutning og vælge en hæk, der passer til den vækstzone, du bor i. Hvis du er usikker på, om din laurbærkirsebær vil kunne overleve vinteren, er det klogt at overveje at bruge overdækning om vinteren i de første par år, indtil hækken har etableret sig fuldt ud. I 2015 lavede vi en test med adskillige typer laurbærkirsebær i Stockholm. Den viste, at visse arter er mindre hårdføre end andre. For eksempel er den portugisiske art 100% no-go i store dele af Sverige og Norge.

Hvad skal du tage højde for, når du vælger mellem forskellige typer laurbærkirsebærhæk?

Tag følgende tre ting med i overvejelserne:

1. Hårdførhed

2. Væksthastighed

3. Vækstmønster

1. Vinderhårdførhed hos laurbærkirsebær

Laurbærkirsebærhækken er en stedsegrøn hæk. Bladene bevarer således i vid udstrækning deres smukke dybgrønne farve – selv om vinteren. Hver sort har en minimumstemperatur, hvorved de normalt overlever vinteren igennem. For eksempel er den portugisiske laurbærkirsebær og laurbærkirsebær Rotundifolia begge arter, der i Skandinavien har svært ved at overleve om vinteren. Tommelfingerregelen er, at jo hurtigere hækken vokser og jo større bladene er, jo større er chancen for, at den er kuldefølsom. Langsomt-voksende laurbærkirsebær med smallere, mindre blade er således de mest velegnede til ekstremt koldere vintre som dem i det nordlige Skandinavien.

Hvis laurbærkirsebærhækken får frostskader, bliver bladene brune. Bruningen begynder på siderne af planten og fortsætter indad mod midten. En laurbærkirsebær med frostskader taber sine brune blade om foråret, men i de fleste tilfælde slår det den ikke ihjel. Om foråret vil den få skud, der starter fra bunden af ​​planten, og nye sunde blade vokser igen. Det er dog selvfølgelig ikke optimalt, hvis det er privatliv ​​året rundt, der er grunden til at du vælger denne hækkesort, fordi ved frostskader kan du blive nødt til at starte forfra om foråret.

Temperatur er dog en vigtig faktor, hvis du planter laurbærkirsebær, og især i kombination med den beliggenhed, hvor hækken skal plantes. I Danmark har vi hverken så lave temperaturer eller så hårde forhold som visse steder i Sverige og Norge, så vi gode vækstforhold for mange laurbærkirsebærsorter.

2. Hvor hurtigt vokser laurbærkirsebær?

Laurbærkirsebær betragtes generelt som en hurtigt voksende hæk. Dette er dog kun delvist sandt. Der findes nemlig hurtigt-voksende arter som Novita, Rotundifolia og Caucasic, der vokser 30 til 50 cm om året, men det er også de sorter, der er den mest frostfølsomme. De andre arter vokser langsommere, men er lettere at vedligeholde og mindre sårbare over for kulde.

3. Hvorledes vokser laurbærkirsebær?

Hvordan din valgte sort vokser, påvirkes af dine tiltag. Hvis du har en have, der ikke er så stor, vil du selvfølgelig ikke have, at din hæk vokser alt for bredt. I så fald kan du principielt løse problemet ved at beskære ofte og holde den i din ideelle bredde, men spørgsmålet er, om det er det, du ønsker?

Hurtigt og bredt voksende sorter er Novita, Rotundifolia og Caucasica. Etna og Ani vokser langsommere og har en karakteristisk mere fyldig rund form, når det kommer til tykkelse.

Otto Luyken, Mount Vernon og Mano er lavere, langsomt-voksende og brede hække, der især ideelle som indhegning eller til bunddække. Mount Vernon og Otto Luyken er også kendt som dværg-laurbærkirsebær.

De mest populære er de smalt stigende laurbærkirsebær. Disse optager ikke for meget plads og vokser hovedsageligt i højden. Arter som Genolia, Rumi og Antonis er således meget populære til haver, hvor plads spiller en vigtig rolle. Eftersom disse typer vokser langsommere og har smallere blade, er disse arter desuden modstandsdygtige ned til -28 til -30 grader.

Nu spørger du nok dig selv: hvordan skal jeg så vælge?

Når det kommer til de smalle laurbærkirsebærhække, er der ikke meget forskel i udseende. Det er her bare et spørgsmål om smag. Antonis er den nyeste sort, og det er også den mest hårdføre sammen med Genolia.

Ani og Etna er næsten ens, og det tiltalende ved disse to typer er deres smukke og anderledes rødlige farve på bladene. Ani er den mest hårdføre, men den er stadig ukendt sammenlignet med den mere berømte Etna.

Hvis du bor i en Danmark, hvor klimaet er mildere, er Novita og Caucasica også mulige alternativer.

12 slags laurbærkirsebær

Selvom vi ikke tilbyder alle 12 sorter, vil vi nu gennemgå hver af disse typer nedenfor, og vi vil starte med den mest populære af dem alle:

Prunus laurocerasus "Genolia" (Laurbærkirsebær Genolia)

Prunus laurocerasus ‘Genolia’, som på dansk bare kaldes Laurbærkirsebær Genolia, er en sort med et smalt lodret vækstmønster. Dette betyder, at hækken er naturligt smal og derfor meget velegnet til at skabe en smal laurbærkirsebærhæk. Hvis du planter flere af disse planter ved siden af ​​hinanden, får du en høj, tæt hæk, der kan vokse op til 3,5 m i højden takket være den hurtige vækst. Den er super flot som skillehæk til nabohaven. Sammen med laurbærkirsebær Antonius er denne art den smalleste blandt alle laurbærkirsebærsorterne, hvilket gør den ideel som en smal hæk.

Laurbærkirsebær Genolia er især populær på grund af den hurtige vækst. Væksten i bredden er desuden begrænset, hvilket gør denne type ideel til små haver eller langs en gangbro. Genolia vokser til højst 80 cm i bredden. De bredere sorter som Rotundifolia eller Novita er naturligvis også smukke, men hvis du glemmer at beskære et par gange, er der snart ingen have eller sti tilbage.

Hvad skal du ellers vide om Genolia- laurbærkirsebær?

Genolia er hårdfør og tåler ekstremt lave temperaturer. Dette står i stik modsætning til den portugisiske laurbærkirsebær. Når det kommer til plantning, er der heller ikke meget, der kan gå galt. Den er super hårdfør og kan håndtere de fleste forhold. Sol, skygge, at stå langs en travl vej, fugtig eller tør jord, alt er ok. Kun i meget våd jord skal du passe på, hvis du ikke vil have en overvandet hæk med brune blade og masser af huller.

Hækken vokser meget tæt, hvilket gør den perfekt til at blokere din have eller andet lignende fra indsyn og nysgerrige blikke. Er også perfekt til at skærme for vind. Eftersom denne type laurbærkirsebærhæk kan modstå så mange forskellige vejrforhold, er du dog nødt til at grave lidt dybere lommen, når det kommer til pris.

laurbærkirsebær Genolia: beskæring og pleje

Laurbærkirsebær Genolia vokser hurtigt: ca. 40 til 60 cm om året. Beskæring af denne sort laurbærkirsebær er derfor absolut nødvendig. Det skal helst gøres om foråret og igen om efteråret. Eftersom planten nærmest ikke vokser i bredden, kan hækken dog klippes ret hurtigt, og du slipper for ømme muskler og hårdt arbejde. Har det ikke været muligt at beskære et stykke tid, og er hækken pludselig blev meget høj? Bare rolig, du kan sagtens klippe hækken meget ned. Selv fra de nøgne stammer vokser nye blade inden for kort tid. Hvide blomster og bær titter desuden i august. Husk på, at blade og bær er giftige!

Lagerhägg Genolia plus och minus

+ Er god som høj hæk i små haver på grund af hurtig og lodret vækst

+ Velegnet som laurbærkirsebærhæk op til 3,5 m i højden

+ Stærk sort, som dyrkes under licens

+ Stedsegrøn

+ Kan plantes næsten overalt

+ Vinterhårdfør

– Kan ikke stå alt for vådt

– Dyrere end de fleste andre laurbærkirsebærhække

– Blade og bær er giftige

Prunus laurocerasus " Herbergii " (Laurbærkirsebær Herbergii)

Leder du efter en hækplante, der sikrer grønne omgivelser og/eller masser af privatlivets fred både sommer og vinter? Laurbærkirsebær Herbergii er en stedsegrøn laurbærkirsebærhæk med det latinske navn Prunus laurocerasus ‘Herbergii’. Denne type laurbærkirsebærhæk vokser meget kompakt og er derfor ideel til at skabe en hæk, der giver rigeligt med indsynsbeskyttelse.

Bladene falder ikke af om vinteren, så der er ikke noget med nøgne grene i de koldere måneder. Egnet som lav til mellemhøj hæk. En højde på 1,0 til 2,5 m er almindelig. Leder du efter stedsegrønne hækplanter til en ekstra lav hæk på op til 1,25 m? Vælg i stedet Otto Luyken eller Mano.

Laurbærkirsebærhæk med hvide blomster

Laurbærkirsebær Herbergii er kendetegnet ved sine langstrakte mørkegrønne blade, der ikke falder af, og som forbliver grøn årstid efter årstid. Omkring maj og september vokser de hvidgrønne blomster frem, og lilla-blå bær erstatter dem om sommeren. De hvide blomster ser smukke ud, dufter utroligt godt og tiltrækker forskellige sommerfugle.

Husk dog på, at laurbærkirsebærhække ikke blomstrer, hvis du beskærer dem to gange om året. Og ligesom det gælder alle andre typer laurbærkirsebær, er hækkens bær og blade giftige.

Laurbærkirsebær, der kan tåle fuld skygge

Leder du efter en hækplante, der også klarer sig fint i skyggen? Så er laurbærkirsebær Herbergii et godt valg. Det er nemlig en hæk, der kan godt kan stå i fuld skygge. Denne laurbærkirsebærhæk trives også godt i enten halvskygge eller i fuld sol.

Uanset om du planter Herbergii i fugtig, normal eller tør jord, klarer den sig fint. Kun meget våde rødder er en dårlig idé, da det kan medføre, at rødderne rådner, hvilket resulterer i nøgne og brune pletter. Denne laurbærkirsebærhæk er også modstandsdygtig over for lave temperaturer og sne.

Eftersom denne hækkesort er super stærk og kan modstå alle vejrforhold, betaler du lidt mere pr. busk end for de fleste andre typer.

Beskæring af laurbærkirsebær Herbergii

Herbergii vokser mellem 20 og 40 cm om året. Det kan lyde som ret meget, og måske er du bekymret for, at hækken bliver for vild, hvis du tilfældigvis springer en klipning over eller ikke har tid? Bare rolig, for denne stedsegrønne hæk er virkelig let at beskære og er meget hårdfør, så den kan sagtens tåle hård beskæring.

Nye blade vokser selv fra de nøgne grene. Vi anbefaler dog, at du klipper Herbergii en eller to gange om året.

Fordele og ulemper ved laurbærkirsebær Herbergii

+ Hårdfør

+ Stedsegrøn

+ Kan tåle fuld skygge

+ Let at beskære

– Kan ikke tåle for våd jord

– Dyrere at end de fleste andre laurbærkirsebærhække

– Bær og blade laurbærkirsebærhække er giftige

Prunus lusitanica 'Angustifolia' (Portugisisk Laurbærkirsebær)

Den portugisiske laurbærkirsebær er en hæk med et smukt og eksotisk look  – selv dens latinske navn lyder som sød musik for ørerne: Prunus lusitanica ‘Angustifolia’. Som navnet antyder kommer denne type laurbærkirsebær fra Portugal.

Du støder dog i dag på den portugisiske hæk i mange hollandske haver, og også i Danmark og det sydlige Sverige, hvor vinteren er mildere. Og hvert år bliver den mere og mere populær blandt danskere. Måske vil en hæk af den portugisiske slags også finde vej til din have?

Alt du har brug for at vide om den portugisiske laurbærkirsebær

Dens små blade giver det portugisiske laurbærkirsebær et super luksuriøst look. Nye blade har en dyb rosa-rød farve, og i juni vil de små hvide blomster tiltrække bier og sommerfugle. Efter blomstring får denne sort laurbærkirsebær røde bær, der er højt elsket af fugle. Blade og bær på alle slags laurbærkirsebær er giftige for mennesker.

Denne type laurbærkirsebærhæk er velegnet til at skabe alt fra meget lave til meget høje hække med en maksimal højde på 3,5 m. Planten er hårdfør og kan sagtens plantes i Danmark, eventuelt med tildækning ved en ekstra hård vinter. Laurbærkirsebærhække har smukke blade året rundt, mørkegrønne om efteråret og lysegrønne om foråret.

Portugisisk laurbærkirsebær – plantning og pleje

Portugisisk laurbærkirsebær har brug for mere omsorg og pleje end de fleste andre stedsegrønne hækplanter. Især umiddelbart efter plantning er denne type hæk lidt sårbar. Denne laurbærkirsebær skal derfor ikke plantes under en hedebølge, i en periode med svær frost eller når der er ekstra meget vand i jorden. Og glem ikke at vande den regelmæssigt.

Du kan placere denne type hæk i såvel sol som halvskygge, og med hensyn til jordtype er normal eller fugtig jord tilstrækkeligt. Ikke for tørt, men heller ikke alt for vådt. Det er smart at give den ekstra beskyttelse i tilfælde af stærk vind eller lave temperaturer. Selvom denne type laurbærkirsebær er hårdfør, anbefales tildækning, hvis temperaturen ryger langt under frysepunktet.

Foretrækker du en hæk, der er meget mere modstandsdygtig over for frost, så vælg i eksempelvis laurbærkirsebær Rumi, Genolia, Ani, Antonius eller Etna.

Som med alle levende hækplanter, skal du selvfølgelig beskære den portugisiske laurbærkirsebær ind imellem. Væksthastigheden er 20 til 40 cm om året, og beskæring en gang i løbet af foråret er nok.

Fordele og ulemper ved Portugisisk laurbærkirsebær

+ Smak, kompakt voksende hæk

+ Meget flot udseende

+ Elsket af bier, fugle og sommerfugle

+ Stedsegrøn

– Kræver god pleje, især umiddelbart efter plantning

– Blade og bær er giftige

– Moderat hårdfør

Du finder ikke den portugisiske laurbærkirsebær i vores sortiment i Skandinavien grundet dens begrænsede vinterhårdhed. Tør du dog alligevel vove dig og plante den portugisiske laurbærkirsebær? Kontakt os for at forhøre dig om priser.

Prunus laurocerasus "Otto Luyken" (Laurbærkirsebær Otto Luyken)

Laurbærkirsebær Otto Luyken (på latinsk: Prunus laurocerasus ‘Otto Luyken’) er en hækplante, der er velegnet til at dyrke en lav hæk op til 1,25 m i højden. Dens langsomme vækst er nok den største forskel sammenlignet med andre typer laurbærkirsebær, der normalt vokser ret hurtigt. Hvis du er på udkig efter en stedsegrøn laurbærkirsebærsort til en høj hæk, er laurbærkirsebær Caucasica eller Genolia bedre alternativer.

Karakteristika ved laurbærkirsebær Otto Luyken

Laurbærkirsebær Otto Luyken blomstrer af to runder, hvoraf den første finder sted omkring maj og den anden omkring august. Efter den anden blomstringsperiode får den sort-lilla bær. Bladene og bærene er begge giftige, så vær forsigtig med børn og kæledyr.

Denne laurbærkirsebærhæk er meget modstandsdygtig over for frost og kan plantes i sol, delvis skygge eller fuld skygge. Og jordtypen? Det eneste, som laurbærkirsebær ikke tåler, er for våd jord. Så plant ikke hækken i sjaskvåd jord (medmindre du har rigtig god dræning). Fugtig, normal eller tør jord er fint.

Laurbærkirsebær Otto Luyken: god som lav stedsegrøn hæk

Laurbærkirsebær Otto Luyken er ideel til at skabe en smuk, lav laurbærkirsebærhæk. Det kan for eksempel være langs kanten af ​​haven, langs en indkørsel eller omkring en stor parkeringsplads. Den langsomme vækst betyder, at denne laurbærkirsebær ikke behøver klippes særlig ofte. En gang om året er mere end nok. Og beskæringen er i øvrigt let overstået, for eftersom hækken allerede er lav, producerer den ikke meget beskæringsaffald. Så ikke noget med hovedpine og grimme rifter på armene.

Ligesom alle andre sorter laurbærkirsebær er Otto Luyken hårdfør. Så har du det med at klippe med hård hånd? Bor du i en by med luftforurening? Har du hunde der tisser på hækken? Ingen af disse ting er problemer for laurbærkirsebærhækken. Det er stærk, lav og langsomt voksende type laurbærkirsebærhæk, der passer perfekt som en lille kompakt hæk i enhver sammenhæng.

Overvejer du Otto Luyken? Her er fordele og ulemper:

+ Ideel til brug som en lav hæk eller professionel plantning

+ Behøver nærmest ikke beskæres

+ Vokser godt næsten alle steder

+ Meget modstandsdygtig over for ekstrem frost

+ Stedsegrøn

– Blade og bær er giftige

– Kan ikke stå i meget våd jord

Prunus laurocerasus "Etna" (Laurbærkirsebær Etna)

Hvis du gerne vil have en smuk stedsegrøn hæk, er laurbærkirsebær Etna et oplagt valg. Den er også kendt under sit latinske navn Prunus laurocerasus ‘Etna’. Denne type laurbærkirsebærhæk hører til gruppen af ​​stedsegrønne hækplanter, som er yderst velegnede til alt fra meget lave til meget høje hække på ca. 3 m.

 

Stedsegrøn laurbærkirsebær med rødgrønne farver

Denne type stedsegrøn hæk er kendetegnet ved sin kompakte vækst og sine blanke, dybgrønne, ovale blade. De ny-udsprungne blade har en dyb rød farve til at begynde med, hvilket adskiller Etna samt Ani og Antonius fra de andre typer laurbærkirsebær.

Det er altså en virkelig smuk hæk i foråret. Laurbærkirsebær Etna er stedsegrøn og sikrer således et grønt miljø og god indsynsbeskyttelse hele året rundt. Omkring maj blomstrer den med hvide blomster, og efter en kort blomstringsperiode på en måned titter de rød-sorte bær frem.

Hvor kan du plante laurbærkirsebær Etna?

Laurbærkirsebær Etna er en super nem hækplante, fordi den stedsegrønne hæk fungerer fint i både sol og skygge. Etna foretrækker at stå med fødderne i let fugtig og næringsrig jord, men det er heller ikke et problem, hvis jorden er lidt mere fugtig eller endog en smule tør.

Faktisk er meget våd jord det eneste, denne type laurbærkirsebær ikke kan håndtere, fordi rødderne i så fald langsomt rådner, hvorefter bladene bliver brune og falder af. Karakteristisk for laurbærkirsebær Etna er, at den kan modstå ekstrem frost, hvilket også gælder sorterne Genolia og Ani.

Udstødninger, fint støv eller cyklister der havner i buskene efter et glas for meget? Denne hæk kan klare mosten. Netop fordi denne type laurbærkirsebær er ultra stærk og kan modstå alle vejrforhold, betaler du selvfølgelig lidt mere pr. busk end for de fleste andre typer.

Hvordan holder du denne stedsegrønne laurbærkirsebærhæk smuk?

Laurbærkirsebær Etna vokser mellem 20 og 40 cm om året, og det er derfor nødvendigt at beskære den i ny og næ. Vi anbefaler en eller to gange om året, helst om foråret og efteråret. Du behøver dog ikke at bekymre dig for meget, da den er let at pleje.

Beskæring af den stedsegrønne hæk tager ingen tid, og intet kan gå galt. Den har hverken torne eller skarpe blade, der river på armene, og nænsom beskæring er ikke nødvendigt, for nye blade vokser nemt til, selv efter en lidt for hård beskæring.

Fordele og ulemper ved laurbærkirsebær Etna

+ Stedsegrøn hæk

+ Vokser hurtigt

+ Vokser både i solen og i skyggen

+ Meget modstandsdygtig over for ekstrem frost

+ Nye blade er rødlige

+ Let at beskære

– Kan ikke lide for våde fødder

– Dyrere end de fleste andre sorter

– Blade og bær er giftige

Prunus laurocerasus "Rotundifolia" (Laurbærkirsebær Rotundifolia)

Karakteristisk for denne laurbærkirsebærsort er den meget hurtige vækst på 40 til 60 cm pr. år. Mærkeligt nok er netop dette dog medvirkende til, at Rotundilfolia er mere sårbar og mindre velegnet i Skandinavien. Ligesom den portugisiske laurbærkirsebær kan du nemlig kun plante Rotundifolia i Danmark og Sydsverige, og selv her skal hækken beskyttes ved frost.

Denne type laurbærkirsebær er velegnet til både brede og høje hække. Du skal desuden bruge færre planter pr. meter end med de smallere sorter som Genolia eller Antonis, fordi denne art naturligt er bredere. Får du hovedpine bare af at tænke på at klippe hæk? Bare rolig! Laurbærkirsebær er super let at beskære. Ingen torne eller skarpe blade og ingen tykke stængler, som du skal kæmpe dig igennem. For at holde Rotundifolia smuk, anbefaler vi, at du beskærer den to gange om året, om foråret og efteråret. Ved beskæring dannes hurtigt nye grene og skud. Dette sikrer, at planten bliver stærkere og fyldigere.

På grund af den hurtige vækst anbefales denne art ikke til en lille eller meget lav hæk. Laurbærkirsebær Otto Luyken eller Mano, for eksempel, er meget mere velegnede til dette formål.

Plantning af Rotundifolia

Selvfølgelig vil du ikke have, at din smukke stedsegrønne hæk bliver brun eller nøgen efter få år. Derfor er det klogt at plante dine hækplanter på en velegnet placering. Og det er faktisk ikke så vanskeligt, for laurbærkirsebær rotundifolia er velegnet til både skygge, delvis skygge og fuld sol og til fugtig, normal eller tør jord. Det eneste, du skal undgå, er meget våde eller kalkholdige jordarter.

På grund af den hurtige vækst vil du på nul komma fem have en stærk, fyldig og visuelt tæt hæk efter plantning. Hækken har dog begrænset frostbestandighed. Leder du efter en stedsegrøn hækplante, der kan modstå ekstrem frost? Så vælg f.eks. laurbærkirsebær Etna eller Roomi i stedet. Ulempen ved Rotundifolia er derudover, at denne type hækplante er modtagelig for plantesygdomme.

Den lidt dyrere Novita-laurbærkirsebær har sammenlignelig vækst med er langt mere modstandsdygtige over for sygdomme og kulde i Skandinavien.

Fordele og ulemper ved laurbærkirsebær rotundifolia

+ Meget hurtig vækst

+ Velegnet til hæk op til 5 m høj

+ Stedsegrøn

+ Billig

+ Kan plantes næsten overalt

+ Let at beskære

– Meget moderat hårdfør, uegnet til store dele af Skandinavien

– Kan ikke stå for vådt

– Følsom over for sygdomme

– Blade og bær på alle laurbærkirsebærhække er giftige

Prunus laurocerasus "Caucasica" (Laurbærkirsebær Caucasica)

Hvis du vil have en stedsegrøn og tæt hæk og bor i Danmark, hvor der ikke er helt så koldt, er Caucasica et godt valg. Den smukke stedsegrønne hæk er også kendt under det latinske navn Prunus laurocerasus ”Caucasica”. Oprindeligt voksede planten i Kaukasus, deraf navnet, men arten kan også ses i mange europæiske haver.

På grund af sit smalle lodrette vækstmønster er den meget velegnet til at dyrke en lav, mellem eller høj hæk op til 3 m eller mere. For eksempel som en afskærmning omkring haven eller på hver side af en lang indkørsel.

Laurbærkirsebær med mørkegrønne blade

Laurbærkirsebær Caucasica er især populær på grund af de langstrakte blade, der forbliver smukt mørkegrønne året rundt. I april, maj, august og september blomstrer hækken med hvide klynger af blomster, der tiltrækker alle slags sommerfugle. Rød-sorte bær titter frem efter blomstring. Hvis du beskærer hækken to gange om året eller oftere, vokser der ingen blomster eller bær på den. Vær forsigtig med små børn og dyr, da laurbærkirsebærhækkenes blade og bær er giftige, når de spises.

Laurbærkirsebær Caucasica - egenskaber

Laurbærkirsebær Caucasica er meget hårdfør og kan derfor plantes selv i byområder. Luftforurening, fodbolde der flyver omkring eller bilister, der ikke kan finde ud af at parkere? Intet problem for denne stærke stedsegrønne hæk. Denne type laurbærkirsebær kan stå i både fugtig og tør jord. Meget våd jord er dog ikke en god idé, da det kan få rødderne til at rådne.

Du kan plante Caucasica såvel i solen som i skyggen. Derudover er laurbærkirsebær Caucasica relativt modstandsdygtige over for lave temperaturer og frost. Leder du efter en stedsegrøn laurbærkirsebær, der kan modstå ekstremt lave temperaturer? Så er Etna, Roomi eller Otto Luyken måske bedre alternativer.

Beskæring af Laurbærkirsebær Caucasica

Laurbærkirsebær Caucasica vokser enormt hurtigt med mere end 40 cm. pr. år. Derfor er du nødt til at hive hækkesaksen frem to gange om året, henholdsvis om foråret og om efteråret. Bliver du træt bare ved tanken? Ro på, det er super let at klippe laurbærkirsebær Caucasica. Denne hæk har nemlig ingen skarpe grene.

Og hvis du tilfældigvis kommer til at klippe lidt for rundhåndet, er det ikke noget der forårsager skade, for der vokser nye blade, selv hvis du skærer helt ind til stammen.

Fordele og ulemper ved laurbærkirsebær Caucasica

+ Vokser hurtigt

+ Vokser både i sol og i skygge

+ Stedsegrøn hæk

+ Tåler hård beskæring, får nye skud fra bart træ

– Kan ikke stå i meget våd jord

– Blade og bær er giftige

– Moderat hårdfør

Prunus Laurocerasus "Novita" (Laurbærkirsebær Novita)

Prunus laurocerasus ‘Novita’ eller Laurbærkirsebær Novita er en hækplante med skinnende, grønne blade. Vil du hurtigt have dig en dejlig høj hæk, f.eks. omkring din have eller omkring et forretningsområde? Så er laurbærkirsebær Novita et perfekt valg.

Denne type laurbærkirsebærhæk vokser super hurtigt og er stedsegrøn. Det betyder, at du kort efter plantning har en tæt hæk, der forbliver grøn hele året. Perfekt til at skabe indsynsbeskyttelse. Den tætte laurbærkirsebærhæk giver også vindbeskyttelse, så du kan sidde ude i solen i det tidlige forår og indtil sent på efteråret uden at blæse væk.

Egenskaber ved Novita- laurbærkirsebær

Prunus laurocerasus ‘Novita’ kan bedst beskrives som en forbedret version af laurbærkirsebær Rotundifolia, og den er derfor også noget dyrere. Novita er dog stadig en af ​​de billigere typer laurbærkirsebærhække. Vækstmønsteret er næsten det samme: den er kompakt og vokser både i højde og bredde.

Med denne laurbærkirsebærhæk kan du desuden lave både lave hække og høje hæk på op til 5 m. For meget lave hækken er væksten dog nok for hurtig, og du kan med fordel vælge laurbærkirsebær Otto Luyken i stedet. Den store forskel på Noviat og Rotundifolia er, at Novita er mere modstandsdygtig over for sygdomme som skimmel. Så som sagt er det en  stærkere super-version af Rotundifolia.

Plantning af laurbærkirsebær Novita

Laurbærkirsebær Novita er relativt modstandsdygtig over for lave temperaturer. Minus 23 til 27 grader er fint for Novita, så længe den plantes på et beskyttet sted – det er dog aldrig et problem i Danmark. Du kan plante hækken i solen, i delvis skygge eller i fuld skygge. Og når det kommer til jordtype, gør du planten en tjeneste med en fugtig, normal eller lidt tør jord.

Vi anbefaler ikke en meget våd jord, fordi rødderne i så fald kan rådne. Bor du i en by, der lider under luftforurening, salt havluft, eller er du på landet med gødning i luften? Denne hæk har ikke noget problem med nogle af disse forhold! Det er en mellemstor stedsegrøn hækplante, der kan håndtere det meste.

Hvornår skal man klippe Novita?

Som nævnt ovenfor vokser de fleste laurbærkirsebærhække meget hurtigt, og det gælder også denne. Så hvor ofte skal du beskære? Denne type laurbærkirsebærhæk vokser mellem 40 og 50 cm. pr. år, og vi anbefaler derfor at beskære planten to gange om året, hhv. om efteråret og foråret. Især hvis du vil have en smal hæk.

Beskæring er dog forholdsvis let og du kan klippe helt ind til stammen. Laurbærkirsebær Novita blomstrer omkring maj, og den stedsegrønne hæk har hvide blomsterklynger på 8 til 12 cm. Sortblå bær titter frem om efteråret. Bladene og bærene er giftige, og det er derfor vigtigt at sikre sig, at børn eller kæledyr ikke indtager nogle dele af hækken!

Kort overblik: fordele og ulemper ved laurbærkirsebær Novita

+ Meget hurtig vækst

+ Velegnet til hæk op til 5 m i højden

+ Stedsegrøn laurbærkirsebærhæk

+ God modstand mod plantesygdomme

+ Kan plantes næsten overalt

– Kan ikke stå i alt for våd jord

– Medium hårdfør til Skandinavisk klima

Prunus laurocerasus Mount Vernon (Laurbærkirsebær Mount Vernon)

Laurbærkirsebær Prunus Mount Vernon er ligesom Prunus Otto Luyken og Prunus Mano en dværg- laurbærkirsebær. Dværghække bruges hovedsageligt til kasseplantning og jorddækning. Prunus Mount Vernon er en langsomt voksende hæk, der vokser sig til højst 35 til 40 cm i højden. Prunus Mount Vernon kan blive 80 til 120 cm bred.

Du kan plante laurbærkirsebær Vernon alle steder

Denne laurbærkirsebærhæk tilpasser sig ubesværet til miljøet. Busken vokser i både fugtig og moderat tør havejord. Sørg for, at jorden er humusrig og nærende umiddelbart efter plantning. Sandjord med en let sur til alkalisk pH-værdi giver den skæggede hæk et behageligt miljø til dannelse af et stedsegrønt jorddække.

Når det gælder lysmængde, kan du ligeledes plante laurbærkirsebær Mount Vernon hvor som helst i haven: sol, delvis skygge eller helt i skyggen. Dette betyder, at du kan plante Mount Vernon selv i mørke hjørner, hvor andre hække ikke ville trives.

Plantning af laurbærkirsebær MOUNT VERNON

Hvis du planter laurbærkirsebær Mount Vernon nær et stort træ eller busk, vil den således stadig vokse godt. Årsagen er, at denne type hæk er meget modstandsdygtig over for andre planters rødder. Derudover er Mount Vernon også virkelig modstandsdygtig over for varme og tør luft.

Vi anbefaler at plante 2 til 3 planter pr. kvadratmeter for at skabe et smukt og ensartet grønt dække. På denne måde former laurbærkirsebær Mount Vernon hurtigt en robust og grøn jordafdækning.

Når det gælder pleje, kan du med fordel gøde din laurbærkirsebær Vernon med kompost om foråret. Om sensommeren kan du give den kalium, så busken forbliver stærk og grøn om vinteren. Når det kommer til vinterhårdhed, er denne laurbærkirsebær meget frostbestandigt i det skandinaviske klima.

Som med alle laurbærkirsebærhække kan du dig overveje at bruge overdækning i meget kolde perioder, hvis jorden er helt frosset til og den stærke forårssol skinner. Hvis de nye blade fryser, falder de af, og nye blade vokser derefter i løbet af foråret.

Pris og højder kun på anmodning

Prunus laurocerasus "Antonius" (Laurbærkirsebær Antonius)

Laurbærkirsebær Antonius er en ny type laurbærkirsebærhæk fra Ungarn. De fleste egenskaber, herunder vinterhårdhed og kompakt vækst, minder om dem vi kender fra Genolia. De friske grønne blade står i smuk kontrast til de nye rødfarvede skud. Vinterhårdheden er, sammenlignet med de andre arter laurbærkirsebær, 5 til 8 grader højere.

Det er således en meget stærk plante, der passer til alle haver. Laurbærkirsebær Antonius er en oplagt laurbærkirsebærhæk, hvis du skal bruge en ekstremt hårdfør hæk. Hvor Genolia kommer fra Schweiz, kommer Lagerhägg Antonius fra Ungarn. På grund af klimaet i Østersøregionen er Ani og Antonius frostbestandige helt ned til -30 grader uden problemer.

Pris og højder efter anmodning.

Prunus Laurocerasus "ani" (Laurbærkirsebær Ani)

Laurbærkirsebær “Ani” er en meget stærk hæk, og når det kommer til udseende og vækst minder den om laurbærkirsebær Etna. Med sine røde skud er det et vidunderligt smukt valg til mellemhøje hække. Laurbærkirsebær Ani bliver ca. 175 cm høj og over 100 cm bred. Ani er meget hårdfør og tåler -30 grader celsius, hvilket reducerer risikoen for frostskader over vinteren.

Laurbærkirsebær Ani er desuden en smuk hæk med lysegrønne, blanke blade. Den stedsegrønne og smukt forgrenede hæk er perfekt til små haver. De unge skud er mørkerøde, blomsterne er cremehvide. Ani er let at beskære og er derfor meget velegnet som hæk, da den heller ikke bliver for høj. Som en enkeltstående plante danner den også en smuk, tæt busk. På grund af sin tæthed kræver Ani ikke megen beskæring.

Prunus Laurocerasus "Mano" (Laurbærkirsebær Mano)

Laurbærkirsebær Mano er ligesom Otto Luyken og Mount Vernon en bredt voksende type laurbærkirsebær. Denne sort bliver højest 150 cm i højden.

Karakteristisk for laurbærkirsebær Mano er dens kompakte, flade, brede og buskede vækst, som er ideel til en lav hæk.

De nye blade på Mano er røde, og bladene bliver smalle og elliptiske og kan vokse sig helt op til 10 cm lange og 5 cm brede. Senere får de en mørkegrøn blank farve, som står i dejlig kontrast til de hvide blomster i maj og juni. De let duftende bær tiltrækker godt med bier og sommerfugle. Sorte bær titter frem i efteråret. Eftersom bærene er giftige, er de dog kun beregnet til fugle.

Hvor kan du plante laurbærkirsebær Mano?

Laurbærkirsebær Mano trives lige godt i en solrig placering som i halvskygge. Den meget hårdføre Mano-hæk stiller heller ikke høje krav til jorden. Imidlertid foretrækker den en moderat tør til fugtig, veldrænet, næringsrig jord. Laurbærkirsebær Mano kan sagtens håndtere hård beskæring og er ideel som lav hæk, da den kun vokser 15 til 25 cm pr. år. Våd jord bør undgås, og ekstra vanding i tørt vejr er vigtigt.

Under blomstringen fra maj til juni vokser der hvide blomster i klaser. De bliver op til 12 cm lange og har en utroligt behagelig duft. Bærene er først grønne og bliver senere sorte. Disse er dog giftige og bør ikke indtages.

Hvor kan du plante laurbærkirsebær Mano?

Laurbærkirsebær Mano trives lige godt i en solrig placering som i halvskygge. Den meget hårdføre Mano-hæk stiller heller ikke høje krav til jorden. Imidlertid foretrækker den en moderat tør til fugtig, veldrænet, næringsrig jord. Laurbærkirsebær Mano kan sagtens håndtere hård beskæring og er ideel som lav hæk, da den kun vokser 15 til 25 cm pr. år. Våd jord bør undgås, og ekstra vanding i tørt vejr er vigtigt.

Under blomstringen fra maj til juni vokser der hvide blomster i klaser. De bliver op til 12 cm lange og har en utroligt behagelig duft. Bærene er først grønne og bliver senere sorte. Disse er dog giftige og bør ikke indtages.

Robust og stedsegrøn hæk for masser af privatliv

Laurbærkirsebær Mano har mørkegrønne, blanke blade, der er elliptiske i formen og syv til ti centimeter lange. Bladene er stedsegrønne og tilfører farve til din have selv om vinteren. På grund af dens tætte og forgrenede vækst er denne hæk især populær som færdig-hæk for øjeblikkeligt privatliv.

Priser og højder efter anmodning.

Kort opsummering

Nu, næsten 6000 ord senere, ved du virkelig meget mere om de forskellige typer laurbærkirsebærhæk.

I sidste ende kan du stiller dig selv følgende spørgsmål, når du skal træffe det rette valg:

1. Er arten hårdfør nok til min region? Mindre hårdføre arter kan overdækkes om vinteren. Kuldebestandighed er dog ikke noget problem for nogle af sorterne, hvis du bor i Danmark.

2. Hvad er sortens maksimale højde? Overvej desuden, og du foretrækker langsomt-voksende typer eller hurtigt-voksende.

3. Er jeg villig til at klippe hæk to gange om året? Her er valget af vækstrate vigtigt såvel som hvor bred arten typisk bliver.

4. Hvad er mit budget? Langsomt voksende laurbærkirsebærhække er generelt lidt dyrere.

5. Har jeg plads til en bredere hæk? Hvis ikke, skal du enten beskære oftere eller vælge en smallere laurbærkirsebærsort.

6. I det store og hele er der ikke en ekstrem stor forskel mellem de forskellige sorter. De er alle stedsegrønne. Bladformen er enten oval eller smal elliptisk. Den største ligger i vækstmønsteret (hastighed og vækstretning)

Hvis du har yderligere spørgsmål eller vil have flere tips, så kontakt os. Og selvfølgelig sætter vi enorm pris på, hvis du vil dele indlægget!

Nedenfor ses en oversigt over alle slags laurbærkirsebær, vi tilbyder. Klik på det enkelte billede for at se tilgængelige højder og priser.