Plantinavia holder sommerferie. Næste levering: Uge 37 (pottedyrket).

Sådan bygger du et højbed

Højbede er stadig mere populære i haver af forskellige størrelser over hele landet. Uanset om du har en stor oase eller en lille have, så er det et flot bed, som er både praktisk til udplantning og giver en spændende dimension til havelandskabet. Du kan yderligere vælge mellem højbede i forskellige materialer som træ, stål og sten, og give din have et helt personligt udtryk. Vi forklarer, hvordan du bygger et højbed og hvordan det lykkes!

Nærbillede af højbed med træplanker og røde blomster
Højbede er dekorative, giver en godt grundlag for vækst og er praktiske at arbejde med

Hvad er egentlig et højbed?

Et højbed er ganske enkelt en hævet struktur, fyldt med jord, hvor planter kan vokse – med andre ord, et højt blomsterbed. Det bygges typisk op fra jordhøjde og kan have forskellige dimensioner og former. Højbede er stadigt mere populære takker være de mange fordele. De giver god dræning, forbedrer jordens kvalitet og giver nem adgang til udplantning og vedligeholdelse.

Kan man bygge et højbed med lukket bund?

Det er ofte bedst at vælge et højbed med en åben bund, hvis valget står mellem en åben eller en lukket bund til højbedet. Den åbne bund giver god kontakt mellem den nye jord i højbedet og den underliggende jord. Det giver bedre dræning og udveksling af næringsstoffer, og giver derfor i de fleste tilfælde de bedste vækstforhold for planterne.

Vælg mellem forskellige materialer

Der er flere forskellige muligheder at overveje, når du skal vælge materiale til dit højbed. Her kan du ganske enkelt vælge baseret på præferencer og behov. Træ, stål og sten er blandt de mest almindelige materialer til højbede. Hvert materiale har fordele og egenskaber, som har indflydelse på holdbarhed, vedligeholdelseskrav, og udtryk.

Højbed af træ

Højbede af træ er både et populært og klassisk valg. Træmaterialer har både en praktisk funktion og et naturlig look, som ser harmonisk ud sammen med planterne i haven. Højbede af træ kan bestå af forskellige typer træ, men de mest hyppige er cedertræ, rødtræ eller trykimprægneret fyrretræ, grundet deres naturlige modstand mod råd og forfald. Samtidig er træmaterialer nemme at tilpasse forskellige størrelser og former og kan være et enkelt og nemt byggeprojekt, selv med begrænset erfaring og værktøj.

Højbed af stål

Stål er kendt for at være robust og slidstærkt, og giver samtidig et moderne look. Højbede i stål kan bygges af forskellige typer stål, herunder galvaniseret stål, cortenstål og rustfrit stål. Disse materialer modstår rust og korrosion og gør dem velegnede til udendørsbrug på alle årstider. Højbede i stål kan være dyrere end højbede af træ.

Højbed af sten

Man kan også lave højbede af sten, hvilket giver et rustikt og naturligt præg til haven. Samtidig giver sten en solid og bestandig struktur til planterne. Stenen kan bestå af natursten som mark- eller kampesten, skifer eller kalksten. Mange anvender også stenmaterialer som betonblokke eller byggesten. Sten er robuste og hårdføre og varer derfor længe.

Nærbillede af højbed med plante og grøn plæne i baggrunden.
Det er vigtigt at vælge en egnet beliggenhed for at få et vellykket højbed.

Sådan bygges et højbed trin for trin

  1. Først og fremmest bør du vælge en velegnet beliggenhed til dit højbed. Vælg et område, som får nok sollys og har god dræning. Mål derefter arealet op og bestem dimensionerne på højbedet.
  2. Når du har valgt materialer og dimensioner er det tid til at købe de nødvendige materialer og det værktøj, du skal bruge til at bygge dit højbed. Dette kan være træplanker, stålpaneler, stenblokke, skruer, en sav, en hammer, eller et vaterpas. Måske har du allerede det nødvendige værktøj.
  3. Begynd med at samle siderne på højbedet. Hvis du bruger træ, kan du skrue plankerne sammen til aflange eller firkantede sider. Med stål kan du svejse eller skrue panelerne sammen, og højbede i sten kan bygges ved at lægge stenblokke ovenpå hinanden. Sæt de færdige sider på det valgte sted og juster dem, så de står lige på jorden. Brug et vaterpas for at sikre, at siderne er lige og har den korrekte højde.
  4. Du kan sørge for et stabilt højbed ved at anvende hjørneblokke eller -støtter for at forstærke hjørnerne. Dette vil forhindre siderne i at flytte sig, eller blive skæve med tiden.
  5. Når dit højbed er samlet og står stabilt kan du fylde det med porøs jord af god kvalitet. Dette er nødvendigt for at give planterne de bedst mulige vækstforhold. Du kan eventuelt bruge havejord og blande kompost, sand eller organisk materiel i jorden for at tilføre mere næring.Er du usikker på, hvilken jord du skal vælge? Lær mere om jord og gødning her!
  6. Til sidst kan du begynde at plante de grøntsager, blomster eller krydderurter, du har lyst til!

Vedligeholdelse og pleje af højbedet

Regelmæssig og konsekvent vanding er vigtig for optimal fugtighed i jorden, især i løbet af de varmeste måneder og i specielt tørre perioder. Det er også vigtigt at luge ukrudtet væk for at holde højbedet frit for ukrudt, som kan tage vand og næring fra planterne. Gødning kan yderligere give jorden vigtige næringsstoffer, som bidrager til sund vækst og udvikling.

Højbed med stedmoderblomster bygget af trælægter
Der er ikke nogen regler for, hvordan et højbed bør se ud; her er det kun fantasien, som sætter grænser.

Læs flere tips og få inspiration til at designe din drømmehave

Der er masser af muligheder udover højbede for dem, som leder efter flere ideer og inspiration til at designe deres drømmehave. Du kan f.eks. overveje forskellige plantetyper, som giver et unikt indslag, som klatreplanter eller spiselige planter. For andre vil en splinterny plæne måske stå på toppen af ønskesedlen. Eller leder du efter forskellige typer hække for at finde den perfekte hæk til at indramme din have?

Sådan bygger du et højbed – opsummering

Det er sædvanligvis en enkelt opgave, hvis du vil bygge dit eget højbed. Begynd med at vælge en egnet beliggenhed til højbedet, og bestemme dimensionerne efter dine egne præference og den plads, der er til rådighed. Vælg derefter det materiale, som du finder mest egnet, uanset om det er træ, stål eller sten. Sørg for at have alle de nødvendige materialer og værktøj for hånden, inden du begynder at bygge. Saml højbedet ved at sætte siderne sammen og fastgøre dem, og fyld derefter op med næringsrig jord. Til sidst kan du plante de planter, du har valgt og nyde din helt egen have!

Trillebør

0 produkter

Ingen varer i kurven.