Plantinavia holder sommerferie. Næste levering: Uge 37 (pottedyrket).

Trim hæk med kædesav

Kan jeg trimme min hæk med en kædesav?

Flere og flere vælger at bruge en grøn hæk som skel. Det er nødvendigt at trimme smukt og rettidigt for at holde dit grønne skel kompakt og velformet. Hvis du ikke har styr på dette, vil hækken vokse ind i haven og give de andre planter mindre og mindre plads. Dertil skygger en for høj hæk for en masse sollys, der ellers ville komme ind i haven. Det er ofte muligt at trimme din hæk med en kædesav, så længe du ved hvornår og hvordan dette skal gøres.

Ikke alle hække kan trimmes med en kædesav

Før vi fortsætter med at give råd om at hæktrimning med kædesav, er det en god idé at gøre det klart at ikke alle hække kan trimmes med dette værktøj. Eksempelvis kan hække i buksbom og taks trimmes med kædesav. Men hvis du har en laurbærkirsebær hæk, er det bedst ikke at bruge kædesav. Kanterne på et laurbærtræs blade bliver nemlig brune, hvis de beskadiges. Ved denne hæk anbefales det kun at bruge en beskæresaks til at skære grene af med.

Hvor ofte bør hækplanter trimmes?

Du har måske hørt haveentusiaster sige, at hemmeligheden ved blomstring er beskæring. De fleste hækplanter skal trimmes en eller to gange om året. Dette afhænger selvfølgelig af typen af hækplante. De hækplanter, der kun skal trimmes en enkelt gang om året omfatter buksbom, taks, bøghæknåletræsarter og kristtjørn. Uanset hvilken plante er det bedst at vente til årets længste dag. Ved denne tid har planten haft sin kraftigste vækst, og på denne måde slår en enkelt trimningssession til. Hækplanterne vokser altid frem igen, selv hvis de er blevet beskåret helt ned til stammen. Men vær opmærksom på, at både bøg og avnbøg er “blødere” og kun bør beskæres i JAS-perioden, det vil sige juli, august og september.
Andre hække som eksempelvis thuja hæk og syrenhæk skal ofte trimmes to gange om året. I dette tilfælde er det bedst at trimme dem forår og efterår. Det er ikke en god idé at trimme hække efter 15. september. Før vinteren starter, bør hækkene have fået deres flotte form igen, og hvis de er blevet trimmet for sent tager de sig træagtige ud vinteren over. Hvis du har en ligusterhæk, skal du have kædesaven frem oftere. Den er nemlig en meget ambitiøs hækplante. Den vokser så hurtigt, at den bør trimmes hver 6. uge i vækstårstiden.

Den bedste måde at trimme hæk med kædesav

Den bedste måde at trimme en hæk med kædesav er at bruge et reb, som du strækker ud langs hækken. Du kan trimme hækken langs rebet og på den måde få en flot, tæt hæk. Sørg for at have en robust arbejdsstilling og brug en skarp kædesav, så du ikke beskadiger planten. Trim toppen af hækken lidt mere, så hækkens underside får nok sollys. Sådan skaber du en smuk hæk med lige det udtryk, du ønsker dig.

Trillebør

0 produkter

Ingen varer i kurven.