Få en frodig og nem have: Syv tips til minimal vedligeholdelse

Drømmer du om en smuk have, men du har ikke grønne fingre? Få vores tips til en have, der er nem at holde og med lav vedligeholdelse. Det handler om at planlægge i god tid og foretage en nøje vurdering af dine behov. Sådan får du de bedste forudsætninger for at vælge de rette planter og inddele din have i forskellige zoner. Med vores gode råd kan du nyde din have uden at tænke på de opgaver, du ikke har tid til.

[caption id="attachment_8904" align="alignnone" width="1024"]Grøn have med græsplæne og hæk. Få en have, som er nem at holde med en pæn hæk og ukomplicerede planter.[/caption]

Ingen haver er fuldstændige frie for vedligeholdelse, men du kan tage flere forholdsregler under planlægningen af din have for at gøre den så nem at holde som muligt. Start fra en ende af og husk, at en have skabes stykke for stykke. Derfor anbefaler vi, at du tager dig tid til at lære din grund at kende og finder de steder, hvor solen rammer og hvor der er skygge. Derfra kan du begynde at overveje, hvordan du vil skabe en have, som er frodig og indbydende og samtidig så nem at holde som muligt.

Se vores syv bedste tips til at skabe en have, som er nem at vedligeholde.

Terrasse fremfor græsplæne

Græsplænen er det klassiske valg, men den kræver vedligeholdelse. Den skal slås regelmæssigt, så den forbliver sund og i god stand. Du kan lave en terrasse af sten eller fliser i stedet for en græsplæne. Dette giver et rent og velplejet udtryk. Hvis du vil have et mere rustikt look kan du anvende vedligeholdelsesfrit træ.

Er du stadig vild med ideen om en græsplæne? Det forstår vi. Heldigvis behøver det ikke tage lang tid at slå græsset, så længe du vælger at udsmykke haveområdet på en strømlinet måde, uden for mange krummelurer og detaljer. Du kan altid købe en robotplæneklipper, hvis du virkelig vil lette arbejdet.

En stenterrasse med møbler, som er omringet af blomster og hæk.
En hyggelig plads i haven med møbler og parasoller.
 • En hyggelig udendørsplads til måltider

  Det er vigtigt for enhver have med et siddeområde, hvor du kan spise eller slappe af. Tænk over, hvordan du kan bevæge dig udendørs fra huset på en god måde. Ideelt set skal det være en forlængelse af huset, både i udseende og funktion. Lav en terrasse af træ eller sten, eller læg fliser i græsset — gør som du synes, men tænk over, hvordan det passer harmonisk sammen med husets arkitektur. Det bør samtidig være nemt at bevæge sig fra huset og udendørs, da du vil skulle bære tallerkner, bestik og andet frem og tilbage.

  Find praktiske havemøbler

  Husk at vælge havemøbler i robuste materialer, som kan tåle at stå ude. Du behøver ikke flytte dem, når det regner, og hvis de ikke kan stå i læ om vinteren, kan du dække dem til og lade dem stå ude i de kolde måneder.

 • Vedligeholdelsesfri hække, som skærmer og opdeler haven.

  Du kan vælge at gøre det så nemt som muligt ved at vælge hækplanter, som er nemme at holde og ikke kræver meget beskæring. Spidsløn er nem at holde og forbliver frodig hele året. Hæk-berberis er en anden god mulighed med grønne blade om sommeren og røde blade om efteråret, samt smukke gule blomster og røde bær. Det er generelt en god fremgangsmåde at plante en hæk, som skaber forskellige områder i haven og samtidig skærmer og giver en hyggelig stemning.

  Læs også: Sådan vælger man den rette hæk

 • Vælg vedligeholdelsesfri materialer

  Du kan spare en masse tid ved at vælge materialer, som forbliver pæne i løbet af årstiderne. Vælg materialer, som kan modstå varme og kulde og som ikke kræver meget rens, maling eller alge- eller mosbehandling. Naturligvis bør du vælge det materiale, som passer til dit budget og din foretrukne æstetik.

  Træ, sten og metal

  Træmaterialer som fyrre- eller cedertræ, som ikke skal behandles, er gode muligheder. Sten og grus er de nemme valg, da de er vedligeholdelsesfri, holder længe og giver en masse muligheder. Det kan blive nødvendigt at efterfylde og udjævne grusarealer, men de skaber god dræning, hvilket ikke er tilfældet for cement. Glas og metal er ukonventionelle materialer til haven og kan give en kreativ løsning til f.eks. plantekasser, kanter mellem de forskellige haveområder, eller ildfad.

 • Det er væsentligt at vælge de rette planter i en have, der er nem at holde

  De rette planter på de rette steder skaber en have, der er nem at holde. Du bør vælge planter, som kan modstå klimaet, trives i jorden og tilpasse sig havens forhold. Har du en solrig grund, eller er der masser af skygge der, hvor du vil have blomsterbede eller urtekrukker? Det vil have en indvirkning på, om de trives. Samtidig er deres trivsel en direkte forudsætning for din indsats i haven. De kræver ikke meget vanding, beskæring eller hjælp hvis de er glade, og du får en frodig have med minimal indsats.

  En kvinde bruger bark i blomsterbedet med hortensia.
  Bark er din bedste ven til at bekæmpe ukrudt.
 • Dæk jorden og undgå ukrudt i blomsterbedene.

  Lugearbejde er kedeligt og tager lang tid. Du kan dække al jorden i blomsterbedene og undgå at luge. Dette skaber en barriere mellem planter og ukrudt, og forhindrer, at ukrudtet sår sig selv. Du har mange muligheder, når der skal vælges dækmaterialer: træflis, pyntesten, afklippet græs, eller afklippede stauder. Vælg det, der passer dig bedst! Hvis du vil sikre, at ukrudtet ikke får fat, kan du plante så tæt, at der ikke er plads til ukrudt. Åben jord indbyder til ukrudt — og betyder vedligeholdelse fra din side.

 • Skab farverige staudebede

  Stauder giver frodige og blomstrende elementer i enhver have. De er taknemmelige planter, som vokser sig større og stærkere for hver år. Plant forskellige planter, som blomstrer på forskellige tidspunkter. Sådan får du mest muligt ud af dit staudebed. Blomsterløg, smukke lyserøde tulipaner og stauder sørger for farveglæde fra marts til september. Husk at fjerne de visnede blade når foråret kommer, og at gøde og luge regelmæssigt.

 • Tag dig tid til at lave en plan for haven

  Inddel din have i forskellige zoner og tænk over, hvordan du vil bruge haven. Hvor vil du spise dine måltider, hvor vil du drikke din morgenkaffe, og hvor er det vigtigt at få værnet mod nysgerrige blikke? Tænk over det på forhånd og undgå at plante uden en plan. Hvis du planter buske, hække og blomstrer på en holistisk måde, vil du undgå beskæring og vedligeholdelse. Planlægning er et must for en have, der er nem at holde.

   

  Plantinavia Danmark
  En live kundeservice svarer fuldstændig hurtigere end du forventer (ingen opkald, kun Whatsapp)

  Plantinavia Danmark

  Hej! Therese her 👋

  Hvordan kan jeg hjælpe dig?

  now
  Start Chat

  Trillebør

  0 produkter

  Ingen varer i kurven.