Tips til en nem have: Sådan får du en have med flotte hække

Drømmer du om en smuk have, der samtidig er nem at holde? En af de mest effektive måder at skabe struktur og definere rummene i din have, er ved hjælp af en hæk.

Har du ikke tid til at bruge mange timer på at pleje din have hver uge? Det kan sagtens lade sig gøre at få en indbydende have med fine hække, der samtidig kræver minimal vedligeholdelse.

Vi giver dig tips til en nem have og guider dig til, hvordan du vælger den rigtige hæk, der er nem at passe.

Hvad er en nem have?

Generelt set er en nem have, en have med en lav vedligeholdelse – dvs. at du ikke behøver at arbejde i haven hver uge for at holde den pæn.

En god tommelfingerregel er, at buske og hækplanter i den nemme have ikke bør kræve beskæring og gødning mere end to gange årligt. Så længe du sørger for at trimme hækken og kanterne i din have, vil den fremstå langt flottere og mere velholdt.

Sådan får du en nem have

De fleste er enige om, at en flot have er en sand glæde. Men mange af os har ikke den tid, det kræver at holde haven pæn. Det resulterer ofte i haver med bare græsplæner og hække hele vejen rundt om haven.

En nem have behøver dog langt fra at være kedelig. Det kan sagtens lade sig gøre at anlægge en smuk og blomstrende have, der samtidig er nem at passe og ikke kræver timevis af pleje.

Læs med herunder, hvor vi giver dig vores tips til en nem have, herunder hvilken hæk du skal vælge.

Tænk over, om du vil holde græsplænen

Det er en god idé at gøre dig nogle overvejelser omkring, hvorvidt du er villig til at bruge mange timer på at holde din græsplæne flot eller ej. En flot og veltrimmet græsplæne tager nemlig tid, og derfor er det vigtigt at være realistisk omkring dine prioriteter, inden du lægger græs i hele haven.

Accepter ukrudt

En af de nemmeste måder at slippe for at bruge lang tid i haven, er ved at acceptere ukrudtet. Hvis du kan lide et naturligt udtryk, kan en vild have med ukrudt og krat nemlig være en oplagt måde at spare tid på havearbejdet. Lad haven blomstre vildt, og nyd at du kan bruge tiden på noget andet.

Indret haven, så den er nem at passe

Hvis du vil have en nem have, der er stort set vedligeholdelsesfri, kan du med fordel tænke over at indrette områder i haven ud fra, hvor meget tid du vil bruge på pleje. På den måde kan du koncentrere havearbejdet i det område, hvor du opholder dig mest – f.eks. på terrassen.

Begræns ukrudt med flis eller bak

Hvis der er noget, der for alvor tager tid, så er det at fjerne ukrudt. Begræns ukrudtet i bedene ved at bruge flis eller bak, der minimerer lys, og dermed gør at ukrudtsfrøene ikke kan spire.

Terrasser

Overvej at anlægge flere terrasser i haven, der kan være med til at skabe et hyggeligt uderum, der indbyder til afslapning i solen eller skyggen. Du kan f.eks. anlægge flere terrasser i haven med stier omkring, der gør haven spændende og giver den et harmonisk udtryk.

Nem have trin-for-trin

 • Del haven op i forskellige zoner med forskellige krav til pasning
 • Lav barrierer for ukrudtet med en kantafgrænsning – f.eks. ved hjælp af fliser
 • Plant mange af den samme slags planter
 • Dæk jorden i bedene med flis eller lignende for at minimere ukrudt
 • Overvej at plante bunddækkende stauder, der kan holde ukrudt nede
 • Læg kantfliser omkring græsplænen
 • Vælg nemme planter, der ikke kræver meget pleje
 • Gør haven tiltrækkende for nyttedyr ved at gøre dele af haven vild

Læs også vores planteguides.

Hvilken hæk skal jeg vælge?


Når du skal vælge en hæk til din have, bør du tænke over, hvilken hæktype, der passer til din havestil. Er du til en veltrimmet hæk, der skaber privatliv i haven, eller foretrækker du en vildtvoksende hæk, der giver et romantisk udtryk og tiltrækker dyreliv til din have? Tænk over dine præferencer og vælg den hækplante, der passer bedst til dit behov.

Forskellige typer hækplanter

Hækplanter fås i forskellige kategorier, herunder:

 • Bøgehæk
 • Laurbærhæk
 • Ligusterhæk
 • Syrenhæk
 • Takshæk
 • Thujahæk

Hvis du vil have en nem have, kan du med fordel vælge en hækplante med lav vedligeholdelse, som f.eks. Taks, Tuja eller laurbærkirsebærplanterne, Otto Luyken eller “Genolia”.

Vælg mellem en klippet eller uklippet hæk

Vil du have en hæk i en bestemt højde eller i en særlig form, så skal du vælge en klippet hæk. Det er nemlig den eneste måde, du kan opnå det stringente udtryk på.

Har du derimod en romantisk have, kan en uklippet hæk være et rigtig flot valg.

Læs også vores blogindlæg om, hvordan man planter og plejer en hæk.

Hvilke hække er mest populære i Danmark?

De mest populære Hækplanter i Danmark er bl.a.:

 • Bøg
 • Thuja
 • Kirsebærlaurbær
 • Liguster
 • Naur

Vil du gerne vide mere om, hvordan du får en nem have? Kontakt os!

Hvis du efter at have læst dette blogpost har spørgsmål om, hvordan du får en nem have, skal du endelig kontakte os! Vores medarbejdere vil med glæde rådgive dig. Du skal også være velkommen til at gå på opdagelse i vores sortiment af hækplanter som blandt andet inkluderer bøgehæk, ligusterhæk, syrenhæk og thuja.

Plantinavia Danmark
En live kundeservice svarer fuldstændig hurtigere end du forventer (ingen opkald, kun Whatsapp)

Plantinavia Danmark

Hej! Therese her 👋

Hvordan kan jeg hjælpe dig?

now
Start Chat

Trillebør

0 produkter

Ingen varer i kurven.