Plantinavia holder sommerferie. Næste levering: Uge 37 (pottedyrket).

Alt, hvad du skal vide om frugttræer i haven

Der er ikke meget, som giver en frodig frisk have i harmoni som smukke frugttræer. De er smukke at se på og de modne frugter er en ekstra gave, man kan have stor glæde af. Uanset om du bedst kan lide duften af modne æbler eller ønsker det perfekte blommetræ, frugttræer i haven er uden tvivl et unikt indslag. Vi forklarer dig alt det, du skal vide om at plante og vedligeholde vellykkede frugttræer i haven.

Inden du planter frugttræer

Vælg det rette sted til træerne

Allerførst bør du vælge et egnet sted, som giver gode vækstforhold til de nye frugttræer. Vælg et område, hvor der er masser af sol og veldrænet jord. Det er væsentligt for at få sund vækst og så frugten kan modnes rigtigt og blive sød. Hvor meget sollys er nok? Her anbefaler vi at sørge for, at træet for mindst seks timers sollys om dagen. Træets placering er derfor en vigtig forudsætning for træet liv, vækst og hvordan det trives.

Forbered på forhånd

Inden du stikker spaden i jorden er det godt at vide, at du har alt det nødvendige udstyr. For at plante er frugttræ bør du have:

  • Plantejord
  • En stor spade
  • Udstyr til at vande
  • Støtter til træet og en mukkert
  • Sejlgarn
  • Træbeskytter

Sådan plantes frugttræer i haven, trin for trin

  1. Grav et hul, som er dobbelt så bredt som rodklumpen på træet, og lige så dybt. Det sikrer, at rødderne har nok plads til at vokse og trives.
  2. Fjern forsigtigt træet fra potten, og løsn rødderne nænsomt. Sæt træet ned i hullet og fyld op med jord omkring rødderne. Sørg for, at træet står lige op og at rodkraven er på niveau med jorden. Tamp jorden nænsomt omkring træet for at fjerne jordlommer.
  3. Vand træet grundigt efter udplantning for at hjælpe det med at etablere sig i sit nye “hjem”. Brug støttestolper for at holde træet opret, hvis det er nødvendigt. Tilføj til sidst et lag muld ved træets fod for at bibeholde fugten og beskytte rødderne.
Mandlige hænder vander et nyt træ, mens kvindelige hænder graver jord.
Vand træet grundigt efter udplantning for at hjælpe det med at etablere sig i sit nye “hjem”!

Vanding og gødning af frugttræer

Det er væsentligt at vande for at bevare sund vækst og producere god og frisk frugt. Især i tørre perioder er det vigtigt at sikre, at træerne får nok vand. Det er ideelt at vande langsomt og længe, så vandet når ned til rødderne dybt nede i jorden.

Det er bedst at anvende et balanceret gødningsmiddel, som er specielt formuleret til frugttræer. Gød om foråret, inden der kommer ny vækst, og igen om sommeren, efter af størstedelen af frugten er sat. Følg altid instruktionerne på gødningsmidlets emballage nøje for at undgå overgødning. Læs mere om de forskellige typer gødning her!

Skal frugttræer beskæres?

Beskæring er en vigtig del af at vedligeholde frugttræer. Det er ikke så vanskeligt at beskære frugttræer, som man skulle tro. Træet beskæres om foråret for at fjerne døde eller beskadigede grene. Begynd fra bunden, arbejd opad og giv træet form, så det får en sund struktur. Fjern altid grene, som vokser indad i træet, da disse kan begrænse luftcirkulation og sollys og forhindre optimal frugtproduktion.

Trillebør

0 produkter

Ingen varer i kurven.