Menu
Plantinavia - Cart
0
Plantinavia - Search
  • Rodbeskæring og omplantning

Rodbeskæring og omplantning

skrevet af Richard van der Wal 14 marts 2018

Updated on 21 november 2018

Dyrkes hurtigt

Lad os sige at en Thuja vokser omkring 50 cm om året, så vil det tage omkring 2-3 år for en plante at blive omkring 150-175 cm høj. Mange planteskoler ønsker at få høje planter hurtigt, eftersom de sælger bedre når de har en højde på omkring 175 cm. De dyrkes hurtigt, ofte med ekstra gødning, så de dermed kan nå den salgbare højde endnu hurtigere.

Kompromitteret kvalitet

Det der sker for sådan en plante er, at den bliver stresset. Al energi, som planten kan oparbejde, går til rodningsprocessen. Det kan tage 1-2 vækstperioder før den igen kan tage næring til sig. Problemet er at man ofte ikke kan se forskel på sådan en hækplante, før efter nogle måneder, hvor den bliver bleg, ikke har vokset eller måske kun haft lidt vækst. Køb kun hækplanter fra dyrkere som kan svare på hvor længe planten har vokset, og hvor den er blevet dyrket!

Rodbeskæring

Jo ældre en hækplante er, jo vigtigere er det at rodbeskære eller omplante den. Der skal mange evner til at rodbeskære og omplante. En rodbeskæring sker ved at en speciel u-formet kniv skærer ned i jorden omkring rodklumpen, så man fraskærer alle rødder som ikke passer ind i u-formen på kniven. Dette betyder at alt kraften samles i rodklumpen som opbygges, hvormed den nærmest eksploderer i jorden når den plantes, og får lov at slå rødder.

Omplantning

Når man omplanter, vil man også beskære rødderne. Planten tages op og plantes et helt andet sted. Effekten er her, at den stopper med at vokse, og koncentrerer sin kraft i rodklumpen. Mange planteskoler benytter ikke denne metode, i og med de hurtigt vil have høje planter, som så kan sælges så snart de har nået den ønskede højde. Problemet med en hurtig vækst er dog at planten ikke er så stærk, og dens modstandskraft er lille. Den er tynd i stammen og grenene, og vokser enten meget lidt, eller slet ikke, i en lang periode.

Kvalitet betaler sig

Hvis man køber planter som bliver rodskåret, eller omplantet, så er de godt forberedte på deres nye omgivelser. Rodklumpen er tæt med et fint netværk af rødder, stammen er kraftig og selve planten er grøn og ser frisk ud! En plante på 2,5-4 meter er blevet omplantet op til 4 gange på Plantinavias planteskole. Omplantede planter er oftest dyrere, men man kan tydeligt se forskellen i kvaliteten.

2478

Andre blogposts

Fritdyrkede planter eller potteplanter

skrevet af Richard van der Wal 23 marts 2018

Häckplantor är som myrstackar Man brukar jämföra häckplantorna med myrstackar. Det som finns över marken finns också under marken, eller tvärtom. Vad man menar är att krukodlade växter har en kompakt rotklump vilket är bra eftersom där koncentreras kraften, men eftersom växten inte har tillräckligt med plats för sina rötter, så blir inte heller växten

Læs videre
2488

Plantinavias unikke transporter

skrevet af Richard van der Wal 19 marts 2018

Vores metode Vi arbejder med hurtige transporter. Vi gør alt for at den opgravede hækplante udsættes for minimal stress, og dermed kan fortsætte med at vokse, uden at skulle gendannes. Sådan gør vi: 1. Deadline for ordrer er om onsdagen, nogen gange er det muligt at afgive en ordre om torsdagen. Efter disse er afgivet,

Læs videre
2586

Den perfekte jordkvalitet til dine hækplanter

skrevet af Richard van der Wal 14 januar 2018

Vores hækplanter dyrkes i humusrig sandjord På vores hollandske planteskole investeringer vi enormt meget i et sundt og aktivt liv i jorden. Når alt kommer til alt, gælder det, at jo bedre jordens kvalitet og tilstand, jo bedre har vores levende hegn det. Vi indhenter også specialuddannede jordbundseksperter, der hvert år undersøger jorden i vores

Læs videre
2556
Flere posts