Plantinavia holder sommerferie. Næste levering: Uge 37 (pottedyrket).

Tips og tricks til at skabe din egen blomstereng i haven

Skab din egen blomstereng i din have! Du undrer dig måske, hvorfor det er en god ide. Blomsterenge er farverige, tiltrækker bestøvere og er meget nemme at passe. Du får med andre ord en dekorativ oase i din have, som ikke kræver meget vedligeholdelse og samtidig giver haven et personligt præg. Her får du flere tips til at plante, så og passe din nye blomstereng.

Skab en vild og smuk blomstereng i din have

Hvad er egentlig en blomstereng? Det lyder måske lidt langt ude og som noget, der ikke umiddelbart hører hjemme i en have. Et blomsterbed er et sted i haven, hvor du kan lade blomsterne vokse frit og få kreativ frihed til at kombinere de planter, du kan lide. Udgangspunktet er som regel en bar plet i haven, hvor der ikke allerede er anlagt en græsplæne eller et blomsterbed. Du får en vild dekoration i haven med større effekt, end man tror, og som er nem at passe i mange år fremover.

Læs også: Enkle trin til en vedligeholdelsesfri have

En blomstereng med valmuer, kornblomster og margueritter.
En blomstereng er et fantastisk indslag i enhver have.

Hvordan sår man en blomstereng for at opnå det bedste resultat?

Selv om en blomstereng er nemt at vedligeholde, kræver den det bedste udgangspunkt for at trives. Det indebærer, at man planter og sår blomsterbedet på en bestemt måde.

Hvor bør blomsterengen sås?

Det er vigtigt, at du vælger at anlægge blomsterengen på et goldt område, dvs. et sted med sand, sten eller grus, hvor der ikke er blevet gødet før. Blomsterenge trives også i masser af solskin og kan godt tåle tørke, når planterne først har etableret sig i jorden. Det betyder, at man bør så blomsterenge på et solrigt sted.

Hvornår på årstiden bør blomsterengen sås?

En blomstereng bør sås enten om foråret eller om efteråret. Foråret er et særligt godt tidspunkt at så blomsterenge på, fordi frøene har tid til at modne i jorden og spire stabilt gennem hele sæsonen. Der er selvfølgelig ikke noget galt med at så frø i løbet af sommeren, men du risikerer, at de tørrer ud og ikke spirer.

Nærbillede af røde valmuer.
Du kan finde vilde valmuer i nabolaget, som du kan plante i din egen have.

Køb frø til blomsterenge, eller brug vilde blomster

Hvis du køber frø til en blomstereng, bør du vælge danske frøblandinger, da disse planter har meget større chance for at overleve den danske vinter. Mange frøblandinger i havecentrene indeholder frø fra sydlige himmelstrøg. Det er derfor bedre på mange måder at så vilde blomster.

Hvis du ikke har lyst til at gå ud og købe frø til din blomstereng, kan du samle frø fra naturen i stedet. Gå en tur i dit nabolag, og saml frø fra vejkanten eller vilde blomsterenge. Da disse blomster allerede vokser i dit nabolag, kan du være sikker på, at de også vil trives i din have. Desuden vil de vilde blomster være en smuk kontrast til blomsterbede, hække og andre planter i din have. Du vil sikkert også få et par overraskelser, når blomsterne endelig begynder at spire. Måske endda nogle, du ikke havde forventet at se!

Hvor mange frø skal jeg brug for at få en tæt og frodig blomstereng?

Vi anbefaler en frømængde på 1 gram pr. kvadratmeter. Det betyder, at du skal bruge 5 gram frø til en blomstereng på 5 kvadratmeter. En normal pakke frø med vilde blomster vejer typisk 5 gram og indeholder 800-1000 frø.

Det siger sig selv, at du ikke bare kan gå ud og købe frøene, hvis du vælger vilde blomster. I stedet bør du notere dig de steder, hvor blomsterne står og komme tilbage i august og indsamle frø. Find så mange, du kan, og opbevar dem over vinteren i en papirspose. Det er vigtigt at opbevare posen på et mørkt, tørt og køligt sted – eller så dem med det samme!

Guide: 5 trin til at plante og passe en blomstereng

 

 1. Så frøene på bar jord

  At så frø på bar jord betyder, at de spredes på åben jord. For at få åben jord skal jorden løsnes med en rive og rives igennem. Hvis der allerede er græs i området, bør græstuerne fjernes og frøene skal sås på den bare jord.

  Bemærk! Hvis du vil have en blomstereng på et sted, som allerede er plantet til, vil blomsterne måske ikke spire efter hensigten. Chancerne for, at frøene lander på jordlaget er mindre, når de sås på vegetation, og derfor er antallet af spirer mindre. Dette gælder især, hvis du prøver at så en blomstereng på en græsplæne.

   

 2. Undgå at bruge gødning

  Du må ikke bruge gødning, når du sår en blomstereng, da gødningen favoriserer nogle arter og overskygger planterne i blomsterengen. Blomsterne har bedre forudsætninger for at trives i jord, der ikke er gødet, og der er større chance for, at ukrudt trives i gødet jord.

  Husk! Jo mere næringsfattig, jorden er, jo større chance har du for at få en frodig og sund blomstereng.

 3. Stamp frøene ned i jorden

  Efter, du har sået frøene bør du rive jorden let og stampe hele området fast. Dette sørger for, at frøene har tilstrækkelig kontakt med jorden og giver optimal spiring.

 4. Vand godt

  Husk at vande blomsterengen regelmæssigt det første år. Du bør vande let og ofte, indtil du ser vækst og har opnået god dækning på engen. Undgå at vande for kraftigt, da dette kan skade frøenes chancer for overlevelse.

 5. Klip eller slå blomsterengen en gang årligt

  En blomstereng er nem at passe og kræver meget lidt vedligeholdelse i form af gødning eller beskæring. Det eneste, du bør huske, er at slå blomsterengen, helst i sensommeren efter blomstring og frøene er modne. Dette vil give en endnu større blomstring i de følgende år.

Vil du så en blomstereng på en skråning? Intet problem

Det er et godt valg at så en blomstereng på en skråning. Jorden er ofte mere næringsfattig, og det er sværere a sørge for stabil dræning på en skråning. Det er kun en fordel for blomsterenge, da blomsterne trives på steder med meget sand og grus, og foretrækker en næringsfattig jord. Det kan som udgangspunkt være svært at vide, hvad der skal ske med en skråning i haven, men det vil være et godt valg at så en blomstereng. Det er også et godt alternativ at plante en hæk!

Læs også: Hvordan plantes hækplanter på en skråning

En blomstereng med kornblomster og andre blomster.
Få et blåt indslag i haven med kornblomster.

Opsummering: Få en blomstereng, som trives

En blomstereng er et godt valg, når du planlægger de forskellige zoner i din have. Så en blomstereng, og tiltræk sommerfugle, bier og andre bestøvere, som bidrager til biodiversiteten i haven. Samtidig giver det et grundlag for sund og frodig vækst, som i sidste ende vil have en effekt på haven vegetation.

Vores bedste tips til at så en blomstereng:

 1. Blomsterenge trives i masser af solskin og blomsterne tåler tørke, når planterne først har etableret sig i jorden.
 2. Så frø til blomsterenge i åbn og ufrugtbar jord, dette giver de bedste forhold til en frodig eng.
 3. Den synes også godt om næringsfattig jord. Derfor er det vigtigt at undgå gødning af blomsterengen.
 4. Vælg vilde blomster i steder for at købe frø i havecentret. Indsaml frø i august og gem dem til næste sæson!

Held og lykke!

Trillebør

0 produkter

Ingen varer i kurven.