Plantinavia holder sommerferie. Næste levering: Uge 37 (pottedyrket).

Se, hvordan du kan plante slyngplanter både inde og ude

Slyngplanter er en fascinerende plantetype med den unikke evne at vokse op ad lodrette strukturer. Disse planter har lange og smidige stængler, som snor sig elegant omkring støttestrukturer, det være sig hegn, trælister eller andre planter. Denne klatreevne gør slyngplanter til et populært valg til udsmykning af haver, terrasser og hjem, hvor de ikke blot tilføjer grønt liv, men også en lodret dimension til landskabet som er flot at se.

Forskellige typer slyngplanter: hvordan vælger man den rette?

Slyngplanter vokser i spiralform for at strække sig opad. Nogle arter har endda specielle “gribehænder” eller ranker, som fæstner dem til støtten. Slyngplanter fås ydermere i forskellige former og størrelser, og mange af dem producerer farverige blomster eller spændende løv, som tilføjer yderligere æstetisk interesse. Hvilken type bør man vælge?

Der er flere faktorer, som spiller ind. Først bør man tage hensyn til klima og vækstforhold i området. Skal planten leve inde eller ude? Nogle slyngplanter trives bedre i varme klimaer, mens andre kan tåle kulde og frost. Den ønskede form og vækstmønster bør samtidig overvejes. Nogle slyngplanter vokser mere aggressivt og kan hurtigt sprede sig over store områder, hvor andre er mere kontrollerede og passer bedre til mindre områder. Overvej endelig æstetikken, og vælg mellem forskellige farver og bladstrukturer.

Slyngplante placeret i potte på en hylde op ad en mur
Slyngplanter fås i forskellige farver, vækstmønstre og sorter.

Sådan plantes slyngplanter

Plant slyngplanter udendørs

Det er vigtigt at vælge et passende sted med tilstrækkeligt sollys og god dræning til slyngplanter, som plantes udendørs.

  1. Begynd med at grave et hul, som er bredere og dybere end plantens rodsystem. Dette er mindst 30 cm for slyngplanter. Jordoverfladen bør være ca. 10 cm over rodklumpen. Vælg også en type jord, som er let og rig på muld, da dette giver de bedste forudsætninger for vækst.
  2. Tilføj derefter kompost eller andet organisk materiale til hullet for at give jorden næring. Fjern forsigtigt planten fra sin potte og løsn rødderne, inden den sættes ned i hullet.
  3. Fyld efter med jord omkring rødderne, og tryk nænsomt jorden sammen for at fjerne eventuelle luftlommer. Vand grundigt efter udplantning, så planten kan etablere sine rødder.

Plant slyngplanter indendørs

Hvis du vil plante slyngplanter indendørs er det første trin at finde en potte i passende størrelse, som har nok plads til, at rødderne kan vokse. Potten bør yderligere sørge for god dræning for at undgå, at vandet stagnerer.

  1. Fyld potten med en veldrænende pottejord.
  2. Fjern forsigtigt planten fra sin potte og løsn rødderne, inden den sættes ned i potten.
  3. Fyld derefter op med mere pottejord omkring rødderne, og tryk jorden nænsomt sammen.
  4. Sørg for, at slyngplanten står på et sted med tilstrækkeligt lys, og undgå direkte sollys, som kan være for skarpt for nogle planter. Vand planten grundigt efter udplantning og hold øje med fugtniveauet, og vand efter behov.

Vil du lære mere om spændende planter? Læs vores artikel om spiselige planter her!

Kom i gang med smukke slyngplanter

Slyngplanter er perfekte til dem, som ønsker et grønnere og mere frodigt udtryk, både inde og ude. Disse planter er ikke blot smukke at se på, men de bidrager også til et sundere og friskere indeklima. Måske vil du have slyngplanter til din pergola for at få skygge og skabe en afslappende oase? Med vores tips kan du få vellykkede slyngplanter – uanset hvor de skal vokse. Se også vores udvalg af hækplanter og kom i gang med at designe din drømmehave.

Trillebør

0 produkter

Ingen varer i kurven.