Plantinavia holder sommerferie. Næste levering: Uge 37 (pottedyrket).

Fem spiselige planter i haven: Sådan lykkes dine spiselige planter i haven

Du har en unik lejlighed for at eksperimentere med forskellige planter og afgrøder i haven. Spiselige planter er en god løsning, hvor du kombinerer smukke planter med afgrøder, der kan bruges i middagsmaden og i desserter. Spiselige planter i haven findes i mange forskellige former, men skal dyrkes, plantes og vedligeholdes på en særlig måde. Læs vores tips til vellykkede afgrøder, og opdag vores fem yndlingsafgrøder.

[caption id="attachment_8889" align="alignnone" width="1024"]Der plukkes salat fra haven. Der er masser af forskellige planter til haven.[/caption]

Spiselige planter: Dekorative og velsmagende

Spiselige planter har den dobbelte fordel at være både praktiske og dekorative. Du kan nyde deres smag og den eksotiske følelse af at hente urter og grøntsager i din egen have, og samtidig giver de fleste også et smukt udtryk. Mange spiselige planter har smukke blomster eller vokser i spændende former og størrelser. Derfor er spiselige planter en god måde at give din have et mere personligt præg på.

Tips til at plante og dyrke spiselige planter

Inden du begynder, er det klogt at undersøge de planter, du gerne vil have. Du må læse produktbeskrivelsen for at få succes med dine spiselige planter. Dette giver dig den nødvendige forhåndsviden for at kunne placere dem korrekt og finde den rette jord, som dine planter kan trives i.

Vælg flerårige grøntsager!

Flerårige grøntsager er afgrøder, som producerer en spiselig høst sæson efter sæson, ligesom almindelige stauder. Derfor er de nemme at dyrke og de vil komme tilbage igen og igen, så længe du ikke fjerner rødderne.

Forbered planterne indendørs først

Du kan dyrke planterne indendørs om foråret og tidlig sommer, og derefter sætte dem udenfor. Det er også muligt at bruge kimplanter, som allerede er sået, i stedet for at så og dyrke planterne fra sæd.

Forbered dem på klimaet udendørs

Du bør forberede planterne på at overleve udendørs for at sikre optimal vækst. Tag den udenfor, og vand den udendørs i en uge. Hver dag kan du lade dem stå ude en smule længere. Når ugen er ovre, kan du sætte dem udendørs, men brug gartneri-fleece til at beskytte dem i begyndelsen. Fleecen vil også beskytte dem mod skadedyr i løbet af vækstsæsonen.

Frø lægges i dyrkningskrukker.
Så først i dyrkningskrukker inden udplantning.

Er du nysgerrig på, hvor planterne står bedst? Læs vores vejledning til, hvordan man planlægger en have.

Sådan høster du fra spiselige planter, som allerede er dyrket

Vælg fordyrkede planter, hvis du vil gøre det endnu nemmere. Køb dem, du foretrækker og dyrk dem indendørs inden du vænner dem til klimaet udendørs i en uge. Derefter kan du plante dem i større potter eller i grøntsagsbede rundt omkring i haven. Efter få uger kan du begynde at høste og nyde dine egne grøntsager.

Fem spiselige planter i haven

Der er et overmål af spiselige planter at vælge imellem, fra grønkål til fennikel og diverse krydderurter. Vi har samlet fem af vores yndlingsplanter nedenfor, som er alsidige i brug og med en imponerende vækst!

Rabarber, som er sat i jorden for nyligt.
Rabarber har flotte, røde stængler og store, grønne blade.

Rabarber

Rabarber er ikke blot en lækker ingrediens i tærter, kager og andre søde ting, det er også en dekorativ plante i haven. Rabarberplanten har store, mørkegrønne blade og naturligvis også de tykke, røde stængler. De er meget smukke — men du skal vide, at de vokser kraftigt og kan blive meget store. Derfor er det vigtigt at holde øje med dem, men de kræver ellers ikke meget pleje.

Purløg

Vi kender alle glæden ved frisk purløg, som giver smag til æg, toppings eller andet. Den er også hårdfør og vokser fint over hele Norge. Det betyder, at du kan nyde purløg i mange måneder fra det tidlige forår. Samtidig vokser det som en staude, så det kommer tilbage endnu stærkere år efter år.

Nye kartofler på jorden.
Kartofler er typiske norske ingredienser, som du kan dyrke derhjemme.

Kartoffel

Kartofler har en overraskende vækst, som du kan nyde, inden det er tid til at høste kartoflerne. Husk, at væksten forsvinder når du høster kartoflerne, så det kan være en fordel at plante kartoffelplanter blandt andre stauder eller buske. Forestil dig en lav, stedsegrøn hæk med små kartoffelplanter spredt iblandt den. Det ser smukt ud, og det er sjovt for børn og børnebørn at være med til høsten, når kartoflerne er klar.

Ramsløg

Ramsløg kaldes også for Nordens hvidløg, med en smag, der minder meget om hvidløg, men som ikke er så kraftig. Den giver en smagfuld oplevelse til mange måltider og kan blandt andet bruges til pesto eller dip. Der er næsten ingen grænser for, hvordan du kan anvende smagen af ramsløg.

Dildplante med små, gule blomster i en have.
Dildplanten er så smuk, at den er svær at plukke.

Dild

Dild er en fantastisk krydderurt, som kan være et fremragende supplement til din have. Hvis den trives, kan den vokse sig stor og mægtig. Dildens spinkle blade er snirklede og ligner små paraplyer, når de vokser. Samtidig blomstrer dild med små, gule blomster. Den kommer virkelig til sin ret sammen med strå eller lav kattemynte — og du får et smagfuldt krydderi til ethvert måltid.

Andre spiselige planter, du finder vildt i din have

Der findes måske også allerede vilde spiselige planter i din have, udover dem, du selv har plantet. Udover bær findes der spiselige blade, stængler og rødder, der kan anvendes i mange forskellige retter. Pas på, når du samler, så du ikke samler og spiser giftige planter. Få et overblik over spiselige planter i naturen nedenfor og se, hvordan du kan være sikker på, at de kan spises.

Liste over spiselige planter i naturen

  • Vild kørvel: Vild kørvel er duftende planter, som ofte vokser i grøftekanter og har en skarp smag, som passer perfekt i salater. Vær opmærksom på, at den er nem at forveksle med den giftige skarntyde. Pluk et blad og se direkte på bladets stængel — hvis der er et lille, hjerteformet hulrum, så er det vild kørvel.
  • Hyben: Hyben findes på mange rosenbuske. Når du fjerner frøene, kan du spise frugtkødet råt, eller tilberede det. Lav en kompot eller anvend det i en suppe.
  • Mjødurt: Mjødurt smager som en blanding af honning, citrus, mandel og vanilje og er derfor perfekt til desserter.
  • Nælder: Rige på mineraler og vitaminer og vokser i næringsrig jord. Høstes om foråret og kog skud og blade i supper og gryderetter — men husk at bære handsker!
  • Strandkål: Strandkål har store blade med en skarp smag, der minder om wasabi. Brug dem i stedet for at købe peberrod.

Oplev glæden ved at dyrke spiselige planter i din have

Det er sjovt at lege med spiselige planter. De har ofte et legende udtryk og giver et unikt udseende i enhver have. Samtidig gør det indtryk at kunne vise grøntsager eller krydderurter frem, som man selv har dyrket. Når du inviterer gæster til et sommermåltid, kan gæsterne selv hente dild eller koriander, og du kan være selvforsynende med hjemmelavede forretter, hovedretter og desserter. Forbered dig grundigt og vælg planter, som kan overleve — og nyd godt af fordelene ved at dyrke spiselige planter i din have.

Vil du gerne vide mere om spiselige planter i haven? Kontakt os!

Hvis du efter at have læst dette blogpost har spørgsmål om, hvilke spiselige planter der passer til din have, skal du endelig kontakte os! Vores medarbejdere vil med glæde rådgive dig. Du skal også være velkommen til at gå på opdagelse i vores sortiment af hækplanter som blandt andet inkluderer bøgehækligusterhæksyrenhæk og thuja.

Trillebør

0 produkter

Ingen varer i kurven.