Rustsvamp – forebyggelse og bekæmpelse

Hvad er rustsvamp?

Rustsvamp (oftest af slægten Puccinia og Melampsora) er en plantesygdom, der angriber blade og stængler af planter over jorden. Rustsvamp kan dermed ramme mange forskellige typer af planter, herunder frugt- og grøntsagsafgrøder, træer, buske og blomster. Rust på planterne kan kendes på de karakteristiske brune og rødlige pletter, der spreder sig på blade såvel som stængler. Der kan også komme rødbrune knopper på undersiden af pladene.

Læs også vores blogindlæg om almindelige fejl i forbindelse med plantning.

Hvordan opstår rustsvamp?

Rustsvamp spreder sig til planter som følge af svampearter i luften. Angreb opstår ofte i fugtige perioder, og derfor ses rustsvamp oftest om efteråret, når det er koldt og køligt. Rustangreb kan have betydning for plantens mulighed for vækst, og kan i sidste ende have den konsekvens, at planten dør.

Det er derfor afgørende at forstå, hvordan rustsvamp spredes og trives samt træffe de rigtige beslutninger for at forebygge plantesygdommen og beskytte sine planter mod angreb af rustsvamp.

Det kan være en god idé at vælge planter, der er modstandsdygtige og sørge for at fjerne visne blade og blade med røde pletter regelmæssigt. Rustsvamp kan angribe de fleste typer af planter, herunder frugttræer, buske, blomster, berberis, roser og diverse afgrøder i køkkenhaver.

Sådan genkender du rust på planter

Rust på planter kan genkendes på de rustfarvede pletter, der dannes på de angrebne blade og stængler, samt på undersiden af bladene. På stråene vil man ofte også kunne se gullige pletter. Hvis rustsvamp ikke behandles, kan planten med tiden miste alle bladene.

Læs også vores blogindlæg med gode tips til at vande haven.

Hvorfor får planter rust?

Rustsvamp opstår ofte om efteråret, fordi planterne udsættes for svampesporer fra rustsvampe. Disse svampesporer spredes typisk via vind eller vanddråber og kan overleve på overflader af planter eller i jorden i længere tid.

Under gunstige forhold, såsom høj luftfugtighed og moderat temperatur, trives svampesporerne, og de inficerer derfor værtsplanterne ved at trænge ind i deres væv. Når svampesporerne har invaderet planten, begynder de at formere sig og sprede sig gennem plantens væv, hvilket resulterer i udviklingen af karakteristiske rustfarvede pletter eller pustler på plantens blade, stængler eller frugter.

Rustsvamp med værtsskifte

Rustsvampe er afhængige af deres værtsplanter – det betyder, at direkte smitte fra en art til en anden normalvis ikke forekommer i haver. De fleste rustsvampe kræver det, der kaldes “tvunget værtsskifte”. Det betyder, at når svampene er til stede på én planteart, danner de sporer, der kun angriber en anden art. Det vil sige, at mens svampene angriber en værtsplante, danner de sporer, der udelukkende kan angribe en helt anden planteart.

For at nedsætte risikoen for smitte er det vigtigt at holde de to værtsplanter adskilt med så stor afstand som muligt.

Rustsvamp uden værtsskifte

Nogle rustsvampe har ikke behov for værtsskifte – det betyder, at de først danner orange sporehuse om sommeren, efterfulgt af sorte sporehuse om vinteren, der først spirer året efter. Er der både sommer- og vintersporer på den samme planteart, er det et tegn på, at der ikke er værtsskifte.

Rustsvamp forebyggelse: Sådan undgår du rustsvamp

Hvis du vil forebygge angreb med værtsskifte, er det en god idé at sørge for at dyrke de to værtsplanter med størst mulig afstand. Oplever du rustangreb uden værtsskifte, skal du fjerne de angrebne dele af planten og så vidt muligt forsøge at fjerne smittekilderne.

Bekæmpelse af rustsvamp: Sådan bliver du fri for rust

Det kan være svært at bekæmpe rustangreb på planter. Derfor er det bedste råd til dig, der gerne vil undgå rustsvamp på dine planter, at vælge planter, der er resistente over for rustangreb. Husk også at fjerne visne blade om efteråret – så minimerer du risikoen for rustsvamp.

Læs også vores blogindlæg om, hvordan man planter og plejer en hæk.

Navnet rustsvamp

Selve navnet ‘rustsvamp’ refererer til de karakteristiske rustrøde og brune knopper, der dannes på de angrebne blade og stængler.

Vil du vide mere om, hvordan du bekæmper rustsvamp? Kontakt os!

Hvis du efter at have læst dette blogpost har spørgsmål om, hvordan du bekæmper rustsvamp, skal du endelig kontakte os! Vores medarbejdere vil med glæde rådgive dig. Du skal også være velkommen til at gå på opdagelse i vores sortiment af hækplanter som blandt andet inkluderer bøgehæk, ligusterhæk, syrenhæk og thuja.

Plantinavia Danmark
En live kundeservice svarer fuldstændig hurtigere end du forventer (ingen opkald, kun Whatsapp)

Plantinavia Danmark

Hej! Therese her 👋

Hvordan kan jeg hjælpe dig?

now
Start Chat

Trillebør

0 produkter

Ingen varer i kurven.