Plantinavia holder sommerferie. Næste levering: Uge 37 (pottedyrket).

Planter, som trives i skygge: 15 fine skyggeplanter

Skyggen behøver ikke være en ulempe i din have. Der er masser af vidunderlige planter, som trives i skygge - ovenikøbet planter, som foretrækker skygge over en plads i solen. Når først du er klar over, hvilke planter, der trives i skygge, kan du lege med de forskellige sorter. Plant en blomstrende hæk, eller vælg en grøn staude, der kommer tilbage år efter år. Find mere inspiration til skyggeplanter her.

[caption id="attachment_8900" align="alignnone" width="1024"]En sti med stenfliser fører ind i en grøn have. Planter, som tåler skygge, kan give dig den kreative frihed at skabe flotte have arealer.[/caption]

Er der meget skygge i din have?

De fleste haver har områder med lidt eller meget skygge. Måske er din grund generelt skyggefuld, eller måske har naboerne store træer eller høje hække, som skygger for andre planter. Der er også forskel på skygge. Har du en skygge fra store træer, som flytter sig, eller mere permanent skygge fra store bygninger? Står solen der i et par timer om dagen, så lyset filtreres gennem bladhanget, eller er en mest væk? Dette har en indvirkning på de planter, du bør vælge.

Udnyt din haves potentiale

Ofte er disse skyggeområder glemte og bliver ikke udnyttet til deres fulde potentiale. Det slutter nu. Der findes masser af planter, som forvandler skyggeområderne fra rodede og kedelige til frodige on interessante – og ikke mindst praktiske. Et indbydende siddeområde med smukke planter er guld værd på en varm sommerdag.

Læs også: Sådan planlægger du din drømmehave

Udendørs sofa i et hjørne med træer, buske og et hegn rundt omkring.
Lav et indbydende siddeområde med hjemmelavede møbler og planter, der tåler skygge.

Hækbuske eller blomster? Vælg planter, som trives i skyggen

Afhængigt af din have har du flere muligheder, når du vil udnytte de skyggefulde områder i din have. Du kan plante en hæk, vælge nogle hårdføre stauder eller plante forskellige blomster og buske i diverse blomsterbede. Det er vigtigt at sikre, at jorden ikke tørrer ud, uanset de valgte planter. Fuld skygge og tørke er en kombination, som de fleste planter ikke kan tåle. Regelmæssig vanding, gødning og næringsrig jord er nøglen til succes for skyggeplanter.

Læs videre og få vores anbefalinger til hæktyper, stauder og skyggeplanter, som alle klarer sig godt i skyggen.

Hvad er en skyggeplante?

En skyggeplante er en plante, som ikke blot trives i skyggen, men som foretrækker skygge over solskin. De er naturligt vænnet til dæmpet lys og fugtig, næringsrig jord, da de historisk set har været vegetation under store træer. Skyggeplanter vokser typisk i vandrende skygge fra andre planter, og er det modsatte af solplanter, som vokser på steder med masser af lys. Det betyder ikke, at skyggeplanter ikke kan trives i solskin, men de overlever i skyggefulde områder, fordi de vokser i og har tilpasset sig dæmpet lys. De kan overleve og trives, så længe de får nok vand.

Pink blomster på en grøn busk.
Skimmia blomstrer fint om foråret.

5 planter, som trives i skyggen

 1. Bergenia: En bunddækkende plante, som kan vokse på skråninger og i udsatte områder. Bergenia er både robust og dekorativ og blomstrer med rød-pink blomster i maj og juni.
 2. Plettet tvetand: En bunddækkende plante, som er stedsegrøn og blomstrer med pink, lilla eller hvide blomster.
 3. Hasselurt: Stedsegrøn, bunddækkende plante med skinnende blade og brune blomster, perfekt til at plante mellem stauder.
 4. Skovmærke: En lav busk med små hvide blomster, som trives de fleste steder.
 5. Skimmia: En stedsegrøn busk med kraftigt farvede, pink knopper som kan ses selv under sne. Den blomstrer i april og maj.
Stor, rund og grøn busk i en have.
Leg med formerne og forskellige størrelse, når du vælger en hæk.

Planlægger du at plante en hæk? Disse hækplanter er robuste i skyggen

Det er et udmærket valg for de fleste haver at plante en hæk. Den skærmer ikke blot mod nysgerrige blikke og larm, men med den kan du opdele haven i forskellige zoner. Når det er sagt, så må hækken ofte plantes i et område med skygge, enten under store træer, andre bygninger eller dit eget hus. Derfor er det fornuftigt at vælge planter, som trives i skyggen på din grund.

Vælg en robust hæktype

Alle hækplanter af vedbend-familien har god tolerans for skygge. Vælg f.eks. en Irsk vedbend og plant en smuk hæk der, hvor solen ikke kan nå. Hvis du drømmer om en blomstrende hæk, som tåler skygge, kan du vælge en rhododendron. De store klokkeformede blomster spreder glæde i enhver have og har ikke brug for solskin 24/7 for at trives.

Liste over hækplanter, som trives i skyggen:

 • Taks: Stedsegrøn, tæt og frodig hæk, der giver god afskærmning.
 • Klematis: Klatreplante, som er perfekt som ramme om et udendørs spiseareal.
 • Bøg: Denne hækplante vokser tæt og skærmer mod nysgerrige blikke.
 • Liguster: Elegant, løvfældende hækplante med blade, som skifter fra en livlig grøn til en mørkere grøn i løbet af året.
 • Rhododendron: Stedsegrønne hække, som blomstrer i maj.
 • Thuja: Klassisk grøn hæk, som vokser tæt og kompakt.

Læs også: Der er mange forskellige typer hæk, hvordan vælger jeg den bedste til min have?

Stauder er fortrinlige skyggeplanter

Stauder er planter, som kommer tilbage år efter år. Derfor er de hele investeringen værd. Udover dette er de robuste og ofte meget dekorative. Der findes også et stort udvalg af stauder, som trives i skyggen.

Sommerfugleblomst

Du kan blandt andet vælge en sommerfugleblomst med røde stilke og små hvide blomster. Den er buskagtig af udseende og bladene bliver gule om efteråret.

Kærmindesøster

En kærmindesøster har blomster, der ligner forglemmigejer, som er små og himmelblå. Brug denne staude som bunddække eller kantplante. De dekorative, hjerteformede blade er en pryd for enhver have.

Funkia

Endelig har vi funkia, som også har hjerteformede blade. Disse er grønne og spiselige. Funkia kaldes også for hosta, og planten blomstrer med klokkeformede blomster om sommeren.

Havegynge omringet af buske og blomster.
Skab forskellige zoner i din have med møbler, planter og bede.

Lav spændende udendørsarealer med skyggeplanter

Skyggeplanter er naturligt tilpasset dæmpet lys og fugtig, næringsrig jord. De kan overleve og trives, så længe de får nok vand og bliver vedligeholdt. De åbner op for mange muligheder ved planlægningen af din have, da du med dem kan udnytte hele din haves potentiale. Førhen glemte skyggeområder bliver nu vakt til live med stedsegrønne hække, dekorative stauder eller frodige buske med smukke blomster. Det er kun fantasien, som sætter grænser!

Trillebør

0 produkter

Ingen varer i kurven.