Sådan sår du en ny græsplæne

En smuk og frodig græsplæne er fundamentet for enhver have og spiller en vigtig rolle for det samlede udtryk. Det kan virke som en stor opgave at så en ny græsplæne, men det er nemmere end som så, hvis du bare følger de enkle trin, vi har samlet til dig her. I denne artikel ser vi nærmere på, hvordan du kan så en ny græsplæne, uanset om du starter fra begyndelsen eller vil forny din gamle græsplæne.

Sidst opdateret d. 2 december 2024 af Therese Hermansson

Vigtigt at vide inden du sår din nye græsplæne

Det er væsentligt at forberede sig grundigt, inden du begynder at så din nye plæne. Sørg for, at du har det rette udstyr, og at jorden er klar til såning – så er du godt på vej mod en vellykket plæne. Du kan også overveje at plante en bøgehæk eller ligusterhæk for at skabe en smuk ramme omkring din græsplæne. Du kan også læse mere om vores hækplanter her og se vores store udvalg af hække til din have.

Det skal du bruge, når du skal så græs

Når du skal så græs, skal du bruge følgende udstyr og materialer for at udføre arbejdet rigtigt:

  • Græsfrø: Vælg græsfrø, som passer til dit klima og dine formål. Der er forskellige typer græsfrø, som er tilpasset forskellige vækstforhold, for eksempel områder med meget skygge eller meget sol.
  • Kompostjord/lermuld/barkkompost: For at give næring til de nye græsplanter, kan du forbedre jordkvaliteten med næringsrig kompostjord, lermuld eller barkkompost.
  • Naturgødning: Tilføj naturgødning for at give den nye plæne et ekstra boost med næring.
  • Spreder: En spreder eller såvogn hjælper dig med at så frøene jævnt på hele området.
  • Snor og pløkke: Brug snor og pløkke til at markere det område, hvor du skal så og til at holde linjerne lige.
Nærbillede af græsspirer
De første græsspirer ses typisk efter ca. 3 uger.

Trin-for-trin vejledning: Hvordan sår jeg en græsplæne?

Forbered jorden

Når du skal så græs, kan du starte med at forberede jorden. Start derfor med at fjerne eventuelt gammelt græs eller ukrudt fra området. Du kan bruge en spade, rive eller kultivator til at løsne jorden og fjerne større sten og rødder. Tilføj kompostjord, lermuld eller barkkompost, og bland det godt sammen med jorden. Du kan også tilføje naturgødning for at give jorden mere næring. 

Er du usikker på hvilken gødning, du skal vælge? Læs om de forskellige former for gødning her.

Fjern ukrudt

Sørg for, at der ikke er mere ukrudt i jorden, inden du begynder at så. Dette kan gøres ved at rive eller fjerne ukrudt med hånden eller ved at bruge kemiske ukrudtsmidler. Det er meget mere praktisk og nemt at fjerne ukrudtet inden græsplænen sås, så sørg for at sætte tid til side til dette punkt på forhånd. Hvis du vælger et kemisk ukrudtsmiddel, bør du bagefter vente en uge, inden du sår græsset. Herefter anbefales det at undgå kemiske ukrudtsmidler i en periode på fire til seks måneder.

Så græsfrøene

Frøene skal sås jævnt ud over det areal jord, som du har forberedt. Dette kan gøres i hånden ved at sprede frøene ud over jorden med ensartede bevægelser. Hvis du skal så din græsplæne på større arealer, kan du bruge en såvogn eller spreder. Når frøene er spredt ud over arealet, skal du rive let over området for at blande frøene med jorden og sørge for, at frøene har god kontakt med jordoverfladen. Dette hjælper med at forhindre, at frøene tørrer ud og giver dem de bedste betingelser for at spire.

Vanding og pleje efter såning

Nu er det største stykke arbejde færdigt. Herefter handler det om at vande og pleje din plæne korrekt, så den kan spire og vokse. I forhold til vanding, er det vigtigt at holde jorden fugtig. Dog skal du undgå overvanding, da det kan føre til vandmættet jord og råd. Vand det nyligt tilsåede område regelmæssigt, og giv det rigeligt med vand på ekstra varme dage, så du holder jorden fugtig, indtil spirerne kommer frem og tager fat.

Det er også vigtigt ikke at træde på de nyligt tilsåede områder for at undgå at skade de spirende frø. Det kan også være klogt at bruge beskyttende net eller en anden form for barriere for at undgå, at fuglene spiser frøene. I ugerne efter at plænen er sået, skal du holde øje med tegn på spiring – du vil kunne se små grønne skud, som kommer op ad jorden. Fortsæt med at vande regelmæssigt og nænsomt og undgå at slå græsset, indtil det har vokset sig kraftigt nok.

Nærbillede at rive, som river over et område med jord
Det vigtigste, når der skal sås en ny plæne, er at forberede jorden ordentligt på forhånd.

Ofte stillede spørgsmål om såning af græsplæne

Hvornår kan man så græs?

Det bedste tidspunkt at så sin nye græsplæne afhænger af dit klima, men generelt er det bedste tidspunkt enten om foråret (april-maj) eller efteråret (august-september). Temperaturen bør være mellem 10 og 18 grader, og jorden bør være fugtig og ikke våd.

Vil du have flere gode råd til din have? Få flere tips til at planlægge din have her.

Kan man så græs både om foråret og efteråret?

Ja, du kan så græs både om foråret og om efteråret. Der er fordele og ulemper ved begge årstider, så vælg det tidspunkt, der passer dig bedst. Såning om efteråret giver græsset tid til at etablere sig inden vinteren, mens såning om foråret giver græsset en hel vækstsæson til at udvikle sig, inden den første frost indtræffer. 

Hvor lang tid tager det at så en ny græsplæne?

Det tager typisk omkring to til tre uger, inden du ser de første spirer fra din græsplæne. Derefter tager det et par uger mere, inden plænen er klar til brug. Det kan tage op til to måneder, inden plænen er helt etableret og klar til almindelig brug.

Kan man så en ny plæne oven i den gamle?

Du kan godt så nyt græs, hvis du vil opfriske en gammel plæne. Inden du begynder, er det vigtigt at fjerne mos og dødt græs og derefter at udlufte jorden godt for eksempel ved hjælp af en kultivator. Bagefter kan du så dine græsfrø og ende ud med en frisk og tæt plæne.

Find den perfekte hæk hos Plantinavia

Vi forhandler et bredt udvalg af frodige og smukke hækplanter til enhver have. Vi dyrker alle vores forskellige planter selv på en 17 hektar stor mark. Hvad end du leder efter en klassisk avnbøg hæk, en farverig syrenhæk, en kristtorn med flotte røde bær eller en almindelig taks, thuja eller laurbærkirsebær hæk, så har vi hos Plantinavia den rette hæk til dig. Er du i tvivl om noget, er vi også klar til at rådgive dig til et rette valg af hæk. Fang os på mail eller telefon og få en god snak med en af vores rådgivere.

 

Trillebør

0 produkter

Ingen varer i kurven.