Menu
Plantinavia - Cart
0
Plantinavia - Search
  • Den perfekte jordkvalitet til dine hækplanter

Den perfekte jordkvalitet til dine hækplanter

skrevet af Richard van der Wal 14 januar 2018

Updated on 21 januar 2019

Vores hækplanter dyrkes i humusrig sandjord

På vores hollandske planteskole investeringer vi enormt meget i et sundt og aktivt liv i jorden. Når alt kommer til alt, gælder det, at jo bedre jordens kvalitet og tilstand, jo bedre har vores levende hegn det. Vi indhenter også specialuddannede jordbundseksperter, der hvert år undersøger jorden i vores områder af afgrøder, så planterne er sikret nok næring. Men selvom den ernæringsmæssige balance, vi har i jorden i vores dyrkningsområder, kan være nok så jævn, kan næringsstofbalancen i vores kunders jord være lige så ujævn. Så hvordan kan du vide med sikkerhed, at din hæk får de absolut bedste betingelser til at at vokse sig stærk og smuk?

Pottemuld eller plantningsjord

Hvilken jord er nu bedst? Det hænder, at jeg møder kunder, der spørger, om de kan plante deres hække i normal pottemuld. Det anbefaler jeg altså ikke, for heri forsvinder næringsstoffer hurtigt. Desuden er pottemulden meget luftig, og det er svært at få større planter til at stå lige deri. En god jord af høj kvalitet indeholder alle vigtige materialer og næringsstoffer. Billig jord indeholder normalt ikke stoffer, der suger vand (som humus, tørv eller kokos fiber), hvilket kan betyde, at planterne ikke overlever. Jeg anbefaler derfor plantningsjord, som du blander 50/50 med din eksisterende jord – selvfølgelig medmindre du ved, at den eksisterende jord slet ikke er egnet til at plante i. Men da der er forskellige jordbundsforhold forskellige steder i Danmark, råder jeg altid kunden til også at spørge, der hvor de køber jorden, hvilken jord hos leverandøren sælger bedst til de planter, kunden har bestilt.

 

Vær på den sikre side

I nogle tilfælde vil jeg anbefale kunden at være helt på den sikre side, for eksempel hvis hækken skal plantes i et nybygget område. Det er nemlig almindeligt, at jordstrukturen her ikke er særlig god, da jorden er blevet udgravet flere gange. Det tager flere år at genoprette strukturen i jorden, så derfor er det almindeligt, at planter i en nyligt anlagt have har sværere ved at overleve. I disse situationer råder jeg altid kunderne til at grave en ekstra dyb og bred grøft, så planterne får et godt fundament omkring sig til at vokse godt. På den måde undgår du, at hækken bliver misfarvet eller dør hurtigt.

Fugtabsorberende og humusholdig jord

Hvis du beslutter dig for at bruge en godt gødet plantningsjord, er det måske bedst at kontakte en lokal virksomhed, der kan levere jorden. De har ofte et bredere udvalg af jordsorter, og du kan få større portioner jord leveret i stedet for de relativt små poser, du kan købe hos dine lokale havecentre. Hvis du kontakter en jordleverandør, kan du oplyse dem om, at du vil have en humusholdig jord med følgende egenskaber:

· Fertiliseret plantejord med 2-5% humus

· Jord med en pH-værdi mellem 5 og 6

Hvis det øverste lag indeholder mange organiske stoffer, vil forskellige organismer begynde at “arbejde” i jorden og stimulere planterne, så de vokser på en naturlig måde. Dette omfatter forskellige sorter skimmel, bakterier, osv. Derudover indeholder disse organiske rester en lang række næringsstoffer, som planterne har brug for. Jordfugtigheden påvirker i øvrigt det organiske materiale på 2 måder:

1. Jorden lader vandet strømme lettere (vandet udvaskes dog ikke på én gang: i ler opstår små vandløb, der bringer vandet med sig, og i sand ryger vandet direkte ned i jorden sammen med næringsstofferne, som planterne dermed ikke længere kan nå)

2. Evnen til at opbevare fugten i jorden forbedres væsentligt. Man behøver kun lidt jævn vanding når jorden er tør. Når det regner/sner meget, absorberer jorden væsken, mens jorden forbliver luftig og stadig lader vand igennem. Så altså: humusholdig og fugtabsorberende jord.

 

Det perfekte jordmiljø

Kompost og organisk materiale er ikke det samme som humus. Det bliver først til humus, når plantefibrene helt fortæres. Dette kan tage flere år. Disse fibre sætter i sidste ende de stabile kemiske forbindelser i gang, hvorved de fleste næringsstoffer, som planterne har brug for til at vokse gradvist og meget længe, bliver til rådighed for planterødderne. Selv da spiller forskellige skimmel- og bakteriesorter samt andre små organismer en stor rolle.

Jord, der altid er i topform

Hvis du anvender kompost og organisk gødning i haven 2 gange årligt, får du en god havejord: Rig på dødt plantemateriale i alle nedbrydningsfaserne og med levende organismer, der føler sig hjemme og gør deres del af arbejdet, hvorved der gradvist bliver mere og mere humus. Dette skaber en mørk, løs og perfekt fugtholdig muldjord, som enhver gartner drømmer om for en rig høst af sunde planter. Derfor vil jeg råde vores kunder til at bruge vores specialudviklede hæk-gødning mindst én, men helst to gange om året. Det er simpelt: Brug én håndfuld korn per plante, drys under planterne og brug en rive til at lade det trænge ned i jorden. Det bedste tidspunkt at gøre dette er efter en regnfuld dag, når jorden er grundigt gennemfugtet. Når du køber en ny hæk hos os, sender vi altid gratis jordforbedringsmiddel nok til den første vækstsæson.

Har du spørgsmål eller kommentarer? Sig til. Fandt du denne artikel nyttig? Du må meget gerne hjælpe os ved at dele den via sociale medier.

2628

Andre blogposts

Fritdyrkede planter eller potteplanter

skrevet af Richard van der Wal 23 marts 2018

Häckplantor är som myrstackar Man brukar jämföra häckplantorna med myrstackar. Det som finns över marken finns också under marken, eller tvärtom. Vad man menar är att krukodlade växter har en kompakt rotklump vilket är bra eftersom där koncentreras kraften, men eftersom växten inte har tillräckligt med plats för sina rötter, så blir inte heller växten

Læs videre
2540

Plantinavias unikke transporter

skrevet af Richard van der Wal 19 marts 2018

Vores metode Vi arbejder med hurtige transporter. Vi gør alt for at den opgravede hækplante udsættes for minimal stress, og dermed kan fortsætte med at vokse, uden at skulle gendannes. Sådan gør vi: 1. Deadline for ordrer er om onsdagen, nogen gange er det muligt at afgive en ordre om torsdagen. Efter disse er afgivet,

Læs videre
2648

Rodbeskæring og omplantning

skrevet af Richard van der Wal 14 marts 2018

Dyrkes hurtigt Lad os sige at en Thuja vokser omkring 50 cm om året, så vil det tage omkring 2-3 år for en plante at blive omkring 150-175 cm høj. Mange planteskoler ønsker at få høje planter hurtigt, eftersom de sælger bedre når de har en højde på omkring 175 cm. De dyrkes hurtigt, ofte

Læs videre
2537
Flere posts