Stauder som barrodsplanter – hvad er det?

Har du overvejet at plante barrodsplanter i form af stauder i haven, men er du i tvivl om, hvad barrodsstauder egentlig er, og hvordan du planter dem?

Barrodsplanter, herunder barrodsstauder, er små unge planter, der sælges med rødder. Når du køber barrodsplanter, skal du sørge for hurtigst muligt at plante dem ud, da de blottede rødder er følsomme over for udtørring.

Læs med her og bliv klogere på, hvad barrodsplanter er, og hvordan du planter dine barrodsstauder selv.

Hvad er barrodsplanter?

Barrodsplanter er unge planter, der leveres med bare rødder i stedet for med klump eller potte – det vil sige, at du køber planten med bare rødder. Det betyder, at barrodsplanten skal plantes så hurtigt som muligt.

Barrodsplanterne tages op af marken i efteråret, hvor de herefter bliver rystet fri for jord, sorteret, bundet og lagt på køl, indtil de skal sælges til kunderne. De mest almindelige barrodsplanter er roser og hækplanter.

Barrodsplanter – og stauder med bare rødder – er billigere end planter med klump eller potte, fordi der kan produceres mange flere af dem på kortere tid og med færre ressourcer.

Læs også vores blogindlæg om jorddækkende planter.

Hvorfor skal barrodsplanter tages op om efteråret?

Det er først muligt at tage barrodsplanter og stauder med bare rødder op af marken i slutningen af året, når vejret er køligt, eftersom nogle planter kræver nattefrost, før de kan tages op. Derfor er efteråret det perfekte tidspunkt at tage barrodsplanter op af jorden.

Barrodsplanter kan købes på planteskoler om efteråret og helt frem til den tid på foråret, hvor det ikke længere er muligt at holde planterne kølige.

Hvorfor vælge barrodsplanter?

Barrodsplanter, herunder barrodsstauder, er et godt alternativ til andre planter, der sælges med klump eller i potte, fordi de er lette at få til at gro, og så kommer de i mange forskellige størrelser – det vil sige, at der findes et langt større udvalg.

En anden fordel ved barrodsplanter og stauder med bare rødder er, at man ikke får små ting med, der lever i jorden, som eksempelvis snegle og ukrudt. Derudover er barrodsplanter billigere end planter i eksempelvis potte.

Læs også vores planteguides.

Når du køber barrodsstauder

Når du køber stauder som barrodsplanter får du altså en særlig type stauder, der leveres med roden, som du derefter selv skal sørge for at plante ud.

Når barrodsplanter plantes, er det vigtigt, at rødderne placeres i jorden hurtigst muligt og vandes godt for at fremme vækst og etablering. Hvis rødderne tørrer helt ud, dør planten. Derfor er det så vigtigt at bevare fugtigheden omkring plantens rødder.

Sådan planter du barrodsstauder

Er du i tvivl om, hvordan du planter dine barrodsstauder? Vi har lavet en guide til, hvordan du nemt planter barrodsplanter.

Inden du planter barrodsstauder

Når du skal plante barrodsstauder, skal du begynde med at gøre jorden klar, inden du tager planten ud af posen. De bare rødder tørrer meget hurtigt ud, så det er vigtigt først at tage dem ud, så snart jorden er klar til udplantning.

Hvis rødderne virker en smule udtørret, skal du ikke sætte dem direkte i vand – lav i stedet et “mudderbad” i en spand og stil planterne i den i et kvarter. Herefter kan du plante dine barrodsplanter ud.

Udplantning

Når du skal plante barrodsstauder er det vigtigt, at du sørger for at grave hullet stort nok – på den måde kan du rykke planterne rundt, som det passer dig, inden du sætter stauderne i jorden.

Sådan gør du:

  • Hold i toppen af planten og fyld løs jord rundt om plantens rødder, så den kommer til at stå der, hvor du synes den er flottest. Når planten står der, hvor du vil have den, træder du jorden til, men du holder den på plads.
  • Derefter fylder du plantehullet op med vand og lader det trække ned, inden du fylder det sidste jord ned i hullet og træder til igen. Afslut med et lag jordforbedring, så niveauet passer. Her er det vigtigt at se efter overgangen mellem bark og rodbark (rodhalsen), der skal være i jordoverfladen – eller allerhøjest 1,5 cm under.

Jordforbedringen er med til at holde på fugtigheden i jorden og fungerer desuden som tilførsel af organisk næring. Det hæmmer også fremkomsten af nye ukrudtsfrø.

Når du skal plante barrods-hækplanter

Hvis du skal plante barrods-hækplanter, skal du være opmærksom på, at de skal plantes i samme højde som de har stået, da du købte barrodsplanterne på planteskolen.

Vil du have inspiration til at vælge den perfekte hæk? Læs mere i indlægget her.

Vil du gerne vide mere om, hvordan du planter barrodsstauder? Kontakt os!

Hvis du efter at have læst dette blogpost har spørgsmål om, hvordan du planter barrodsstauder, skal du endelig kontakte os! Vores medarbejdere vil med glæde rådgive dig. Du skal også være velkommen til at gå på opdagelse i vores sortiment af hækplanter som blandt andet inkluderer bøgehæk, ligusterhæk, syrenhæk og thuja.

Plantinavia Danmark
En live kundeservice svarer fuldstændig hurtigere end du forventer (ingen opkald, kun Whatsapp)

Plantinavia Danmark

Hej! Therese her 👋

Hvordan kan jeg hjælpe dig?

now
Start Chat

Trillebør

0 produkter

Ingen varer i kurven.