Plantinavia holder sommerferie. Næste levering: Uge 37 (pottedyrket).

Udfordringen ved vellykkede barrodsplanter

Overvejer du barrodsplanter i din have men er ikke sikker på, om de vil trives? Du har sikkert hørt, at barrodsplanter ofte har svært ved at slå rod og trives. Disse planter skal plantes øjeblikkeligt for at overleve sæsonen.

Barrodsplanter er unge planter, som sælges med bare rødder. Når man køber barrodsplanter, skal man sørge for at plante dem så hurtigt som muligt, da de bare rødder er i fare for at tørre ud.

Læs videre og få vores tips til at dyrke barrodsplanter, samt vigtige oplysninger om udfordringer i forbindelse med levetid og trivsel.

Hvad er barrodsplanter?

Barrodsplanter er små stiklinger, som leveres med bare rødder i modsætning til planter med rodklump eller i potte. Planten købes med løse rødder, og de mest almindelige er roser og hækplanter.

Barrodsplanterne graves op af marken om efteråret, jorden rystes af rødderne og de sorteres, pakkes ind og køles ned, inden de endelig bliver solgt til kunderne.

Læs også vores blogindlæg om jorddækkende planter.

Hvorfor skal barrodsplanter graves op om efteråret?

Barrodsplanter kan kun graves op af marken hen imod slutningen af året, når vejret er koldt, da nogle af dem kræver frost, inden de kan tages op. Derfor er efteråret den perfekte årstid at tage barrodsplanter op af jorden. Det er væsentligt at holde dem kølige, da rødderne er udsat for vejr og vind.

Barrodsplanter kræver hurtig udplantning

Barrodsplanter skal plantes så hurtigt som muligt, da sol og vind udtørrer rødderne. Vinduet for vellykket udplantning bliver mindre, selv om de kun ligger ude i kort tid. Det kan tage relativt lang tid at plante dem, uanset om du skal bestille dem eller transportere dem fra planteskolen.

20 minutter, en time eller flere timer uden jord har en direkte indvirkning på overlevelsesraten. Chance for, at de overlever mere end en sæson er også meget lille, hvis de udsættes for sol og vind. De har brug for lang tid til at vænne sig til jorden og trives i de nye omgivelser, og dette kræver stor tålmodighed og en smule held.

Skal jeg vælge barrodsplanter?

Barrodsplanter er nemme at dyrke og findes i flere forskellige størrelser – det betyder, at du får et meget større udvalg. Barrodsplanter er også billigere end planter med rodklump eller i potte, fordi de kan dyrkes i større mængder over kortere tid og med færre ressourcer.

Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at vinduet for at barrodsplanter kan vokse og trives er temmelig småt. De er følsomme over udplantning i omgivelser, som ikke er optimalt forberedte på dem, for eksempel, hvis jordkvaliteten ikke er god nok. Derfor er du afhængig af at skulle forberede et levedygtige omgivelser, hvilket kræver en større indsats i forhold til andre plantetyper.

Du kan også læse planteguides.

Udfordringen ved at bruge barrodsplanter som hækplanter

Når du har besluttet at plante en hæk, forventer du sikkert en tæt og jævn vækst i årevis. Derfor er det vigtigt at tænke dig om en ekstra gang, inden du vælger barrodsplanter som hækplanter. Der er stor risiko for, at planterne ikke trives og ikke får de nødvendige næringsstoffer ved udplantning, og derfor er der en stor chance for, at de ikke overlever.

Vi er alle enige om, at hækken er en funktionel og vigtig del af enhver have, som skal vokse og trives i mange år. Derfor anbefaler vi, at du vælger hækplanter, som er dyrket i potter eller med rodklump i stedet for med bare rødder.

Hvis du stadig vælger barrodsplanter til din hæk skal du sørge for at plante dem i samme højde, som de stod, da du købte dem på planteskolen.

Skal du bruge inspiration til at købe den perfekte hæk? Læs mere her.

Alternativer til barrodsplanter

Vi anbefaler, at du vælger alternativer til barrodsplanter, som har bedre forudsætninger for at trives. Herunder:

  • Planter i potte: Planter, som er dyrket i potte er allerede vænnet til jorden og har gode forudsætninger for at trives.
  • Planter med rodklump: Planterne leveres med jord omkring rødderne, som er bundet sammen med plantestof. Hvis du køber planter med rodklump får du mange af de samme fordele som ved en plante i potte, bare uden potten.
  • Fuldt udvokset: Hvis du vil have et perfekt resultat fra begyndelsen bør du vælge en fuldt udvokset plante. Hos Plantinavia fører vi fuldt udvoksede hække i høj kvalitet.

Sådan planter du barrodsplanter

Når man planter barrodsplanter, er det vigtigt, at rødderne sættes i jorden så hurtigt som muligt, og at planten vandes godt for at den slår rod og vokser så godt som muligt. Hvis rødderne tørrer ud, vil planten dø. Derfor er det meget vigtigt at opretholde fugtigheden omkring plantens rødder.

Er du i tvivl om, hvordan du planter barrodsplanter? Vores guide fortæller dig, hvordan du nemt kan plante dem.

Inden du planter barrodsplanter

Når du planter barrodsplanter, skal du starte med at forberede jorden, inden du tager planten ud af posen. De bare rødder tørrer hurtigt ud, så det er vigtigt at fjerne dem, så snart jorden er klar til plantning.

Hvis rødderne virker lidt tørre, skal du ikke sætte dem direkte i vand. Lav i stedet et “mudderbad” i en spand, og sæt planten i det i et kvarter. Bagefter kan du plante barrodsplanterne ud.

Udplantning

Når du er klar til at plante en plante med bare rødder, er det vigtigt at grave et tilstrækkeligt stort hul. På den måde kan du flytte rundt på planten efter behov, før du sætter den i jorden.

Sådan gør du:

  • Hold fast i toppen af planten, og fyld løs jord omkring plantens rødder. Form jorden og juster planten, så du får den helt rigtige placering. Når planten er der, hvor du vil have den, skal træde jorden sammen for at pakke den rundt om rødderne og samtidig holde planten på plads.
  • Fyld derefter hullet med vand, og lad det trænge ind, inden du fylder resten af jorden i og træder den ned igen.
  • Afslut med et lag næringsrig jord for at få det rigtige niveau. Her er det vigtigt at tjekke overgangen mellem bark og rodbark (rodkraven), som bør være i jordoverfladen, eller maks. 1,5 cm under overfladen.

Den næringsrige jord hjælper med at bevare fugtigheden i jorden, og giver planten organiske næringsstoffer. Den forhindrer desuden, at der vokser ukrudt omkring planten.

Kontakt os, hvis du vli have flere plantetips

Hvis du stadig har spørgsmål til barrodsplanter efter at have læst dette blogindlæg, er du velkommen til at kontakt os. Vores medarbejdere hjælper gerne. Du kan også gå på opdagelse i vores store udvalg af hækplanter, herunder bøgehække, ligusterhække, syrenhække og thuja. Derudover får du mulighed for at læse flere of vores blogindlæg.

Trillebør

0 produkter

Ingen varer i kurven.