Guide: Sådan slipper du af med bladlus

Bladlus kan være en frustrerende plage for enhver haveelsker. Deres hurtige formering og appetit på planter kan forårsage betydelig skade på både indendørs og udendørs planter.

Har du problemer med bladlus? Frygt ej! Der findes heldigvis en række effektive og miljøvenlige metoder til at bekæmpe de små skadedyr.

Læs med her og få tips til, hvordan du bekæmper bladlus på dine planter, og bliver fri for de små lus, helt uden at bruge skadelig kemi.

Hvad er bladlus?

Bladlus er en type skadedyr, der lever på både indendørs- og udendørsplanter. Bladlus måler typisk mellem 1 og 3 mm i længden, og kan kendes på de to rør, der går bagud på deres bagkrop. Bladlus lever af at suge plantesaft til sig, hvilket kan føre til, at planterne bliver svage og deforme.

Udover at suge plantesaft, kan de små lus på bladene også fungere som smittebærere for forskellige plantevirusser, hvilket betyder at de kan øge svampe- og virussygdomme som følge af deres afføring – også kaldet honningdug.

Bladlus karakteristika

  • Overgruppe: Aphidoidea.
  • Størrelse: Bladlus er typisk meget små. Deres størrelse gør dem svære at opdage med det blotte øje, især når de samler sig i store grupper.
  • Farve: Bladlus kan variere i farve alt efter art og sted, men de mest almindelige farver på bladlus er grøn, sort, grå eller hvid. Nogle arter kan også have mønstre eller udskille en voksagtig belægning, der giver dem en mere glat eller skinnende overflade.
  • Antenner og munddele: Bladlus har karakteristiske antenner og munddele. Deres antenner er korte og ofte synlige, mens deres munddele er designet til at punktere planteceller og suge saft ud af planter.

Bladlus er ikke lus

Bladlus er ikke lus, selvom navnet antyder det. Det er generende skadedyr, som de fleste haveelskere kender til og formentlig kommer til at stifte bekendtskab med på et tidspunkt. De kan både angribe udendørs planter såvel som planter i drivhuse og orangerier.

De første synlige tegn på, at der er bladlus i planterne, er en klistret og skinnende belægning på bladet, der stammer fra honningdug.

Forskellige typer bladlus

Der findes flere forskellige typer af bladlus, herunder:

  • Kålbladlus
  • Ferskenbladlus
  • Kartoffelbladlus
  • Ærtebladlus
  • Bedebladlus
  • Agurkbladlus
  • Æblebladlus
  • Rosenbladlus
  • Kornbladlus

Bladlus formerer sig hurtigt

Bladlus formerer sig lynhurtigt, og derfor kan det være enormt svært at bekæmpe bladlus, når først de har sat sig fast på planternes blade. Bladlus er kloner af deres mor, hvilket betyder at de små unger allerede har fostrene til en ny generation i sig, så snart de bliver født.

Bladlus lever i gennemsnit 20-40 dage og et enkelt bladlus kan få 40-100 små bladlus i løbet af en sæson.

Det er netop den helt særlige reproduktive kapacitet, der gør bekæmpelse af bladlus så vigtig og udfordrende – Det kræver nemlig hurtig og effektiv handling for at forhindre, at en lille gruppe bladlus bliver til et stort problem.

Læs også vores blogindlæg om jorddækkende planter og få inspiration til, hvilke planter du skal vælge til haven.

Hvornår er det sæson for bladlus?

Bladlus viser sig ofte om foråret, når vejret bliver varmere. De milde temperaturer og det øgede sollys stimulerer plantevæksten og tilskynder bladlusene til at formere sig hurtigere. Bladlus har derfor de bedste betingelser i sommermånederne fra juni til august.

Om efteråret, når vejret begynder at køle ned, vil nogle bladlusarter søge ly i varmere områder eller producere æg, der kan overvintre. Det betyder, at mængden af bladlusene aftager i disse måneder, men de kan stadig være til stede på planter indendørs eller udendørs.

Selv om vinteren kan være en roligere tid for bladlus, kan de stadig udgøre en trussel for planter, der dyrkes indendørs eller i opvarmede drivhuse. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på bladlusenes sæsonmønster, så man er bedst muligt forberedt på at håndtere dem, når de viser sig.

Sådan bekæmper du bladlus

Der findes heldigvis mange forskellige metoder til at bekæmpe bladlus, der enkelt og hurtigt kan hjælpe dig med at blive fri for de generende skadedyr. Den metode, du vælger at bruge til bekæmpelse af bladlus, afhænger af, hvor meget tid du er villig til at bruge på det.

Vi har samlet nogle af de mest anvendte metoder til at blive fri for bladlus på dine planter.

Lav dit eget miljøvenlige middel mod bladlus

Vil du slippe af med bladlus på en miljøvenlig og skånsom måde, kan du med fordel forsøge at lave et hjemmelavet middel til at fjerne bladlusene.

Sådan gør du

Start med at blande det miljøvenlige insektmiddel med madolie og sæbe.

Du skal bruge:

  • 2 spiseskefulde vegetabilsk olie
  • 3 spiseskefulde grøn sæbe
  • 2,5 dl vand

Hæld det i en sprayflaske og spray blandingen over hele planten. Hvis planten er hårdt angrebet, kan du gentage rutinen efter 1-2 uger. Olien vil lægge sig som et kvælende lag over lus, mider og æg, mens sæben tørrer dem ud.

Hvis du skal sprøjte blomstrende planter eller planter med meget skrøbelige blade, så overvej at halvere doseringen af sæbe i vandet og brug en sprøjteflaske med små dyser, der giver små dråber i stedet. Kronbladene på blomsterne kan blive grimme på skrøbelige planter.

Hvis alt håb er ude, kan du overveje at tage kemiske midler i brug i stedet. Men det bør være den sidste udvej.

Læs også vores guide til at finde den perfekte havehæk.

Brug nyttedyr til at bekæmpe bladlus

Hvis du vil bekæmpe bladlus, kan du også forsøge at bruge nyttedyr. Nyttedyr kan f.eks. være mariehøns, svirrefluer, snyltehvepse, guldøjer, tæger og galmyg. Ved at skabe et naturligt miljø, der tiltrækker disse nyttedyr, kan du altså være heldig at slippe af med bladlus.

Har du et drivhus, kan du prøve at lade døren stå åben og lade rovdyrene finde vej ind til planterne. Hvis det ikke kan lade sig gøre at tiltrække dem naturligt, kan du også købe nyttedyr.

Læs også vores blogindlæg om tips til at vande haven.

Husmoderråd mod bladlus

Ofte hører man forskellige husmoderråd, der kan bruges i bekæmpelsen af bladlus – herunder hjemmelavede sprøjtemidler.

Nogle af de mest almindelige husmoderråd mod bladlus er:

  • At skylle planterne med vand
  • Plante hvidløg for at afskrække bladlusene
  • Sprede aske rundt om planterne
  • Det siges desuden, at man kan lave en blanding af brun sæbe, olie og evt. alkohol, der sprøjtes på planterne, og dermed afskrækker bladlus. Dog frarådes det at lave sine egne blandinger til bekæmpelse af bladlus, da Miljøstyrelsen, af miljøhensyn, har udstedt et forbud mod at fremstille egne midler til bekæmpelse af bladlus. Køb i stedet kommercielle midler, der er lavet til formålet.

Disse husmoderråd har dog ingen dokumenteret effekt i bekæmpelsen af bladlus, men det er et forsøg værd. Prøv dig frem og se, hvad der virker.

Andre metoder til at holde bladlus nede

Der findes heldigvis mange andre ting, du kan gøre, for at holde bladlus væk fra dine planter. Det vigtigste er, at du sørger for at vedligeholde planterne, dvs. give dem rigeligt med vand – især i tørkeperioder.

Derudover er det vigtigt, at du husker at holde øje med tegn på bladlus, herunder begyndende honningdug og skeletrester på de lavere blade. Så minimerer du risikoen for, at bladlusene får lov til at formere sig.

Har dine planter fået bladlus, kan du også forsøge at skylle dem med håndbruseren eller haveslangen. Sørg for, at du ikke bruger en for hård vandstråle på dine planter, når du skyller bladlusene væk.

Læs også vores planteguides og bliv inspireret til at finde planter til haven.

Vil du gerne vide mere om, hvordan du slipper af med bladlus? Kontakt os!

Hvis du efter at have læst dette blogpost har spørgsmål om hvad du kan gøre for at slippe af med bladlus, skal du endelig kontakte os! Vores medarbejdere vil med glæde rådgive dig. Du skal også være velkommen til at gå på opdagelse i vores sortiment af hækplanter som blandt andet inkluderer bøgehæk, ligusterhæk, syrenhæk og thuja.

Plantinavia Danmark
En live kundeservice svarer fuldstændig hurtigere end du forventer (ingen opkald, kun Whatsapp)

Plantinavia Danmark

Hej! Therese her 👋

Hvordan kan jeg hjælpe dig?

now
Start Chat

Trillebør

0 produkter

Ingen varer i kurven.